Ciucă: Universităţile nu mai sunt turnuri de fildeş, ci actori implicaţi în viaţa socială

DE Alin Crișan | 11.11.2022 - 19:34
Nicolae Ciucă - Foto: Profimedia

Nicolae Ciucă a declarat la Universitatea din Craiova, la împlinirea a 75 de ani de existenţă, că universităţile nu mai sunt turnuri de fildeş în peisajul unei ţări, ci actori implicaţi în viaţa socială a regiunilor din care provin.

SHARE

"Momentele aniversare ne fac mereu să reflectăm la ceea ce a trecut, dar mai ales la ceea ce va urma. Universităţile nu mai sunt turnuri de fildeş în peisajul unei ţări, ci actori implicaţi în viaţa socială a regiunilor din care provin, punţi de legătură între diverşi participanţi la dezvoltarea unei ţări în contextul din ce în ce mai complex internaţional, catalizator de energii care pot să contribuie la un mâine mai bun", a transmis Ciucă în mesajul către Universitatea din Craiova la împlinirea a 75 de ani de la înfiinţare, mesaj citit de Marilen Pirtea, consilier onorific al premierului şi rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, în cadrul festivităţii organizate cu acest prilej, la Teatrul Naţional "Marin Sorescu".

Citește și: VIDEO O băutură alcoolică, secretul longevității pentru o femeie de 101 ani: „M-a ajutat”

Ciucă susţine că ultimii ani au schimbat profund paradigma din învăţământul superior şi au obligat universităţile "să găsească soluţii inovative în raport cu transformările esenţiale şi tendinţele prefigurate la orizontul unei noi lumi". "În centrul educaţiei universitare au fost plasate digitalizarea, internaţionalizarea şi reţelele universitare, dar şi conexiuni clare şi stabile cu mediul economico-social şi administrativ. Primul, în care se produc schimbările. este unul nemaiîntâlnit până acum, dezvoltarea tehnologică generând mutaţii majore de percepţie şi punând universităţile în competiţie directă la mii şi mii de km depărtare, pentru că educaţia nu are şi nu trebuie să aibă frontiere. Este motivul pentru care considerăm că universitatea viitorului trebuie să îşi modifice modul de raportare la rolul său", a mai transmis premierul.

Potrivit acestuia, universitatea viitorului trebuie să ofere experienţe diverse, "multiculturale, multieducaţionale, cu o arie largă de adresabilitate şi care să permită studenţilor să se orienteze spre joburile viitorului, în care inovarea, adaptabilitatea devin vitale".

Citește și: Traficanți „tradiționali”: Foloseau o presă manuală pentru droguri. DIICOT le-a „sărit în ajutor”

"Ne dorim, mai mult decât oricând, universităţi fără ziduri, deschise comunităţii pentru a răspunde provocărilor generate de dinamica actuală a lumii în care trăim. De aceea, setul de valori pe care universităţile trebuie să-l asume se compune din câteva valori centrale: rolul transformaţional al universităţilor, inovative, colaborarea cu mediul socio-ecomnomic, rolul de catalizator al schimbării pentru dezvoltarea sustenabilă în domenii de specializare inteligentă şi rolul de descoperire antreprenorială. Programele guvernamentale şi cele europene oferă reale cadre şi mijloace de potenţare a dezvoltării universităţilor din România pentru a le stimula şi sprijini în îndeplinirea misiunii lor", susţine Nicolae Ciucă.

Universitatea din Craiova a sărbătorit. vineri, 75 de ani de la înfiinţare, prilej cu care la Teatrul Naţional "Marin Sorescu" a avut loc o şedinţă festivă a Senatului Universităţii, la care au participat oficiali din Guvernul României, Ministerul Educaţiei, autorităţile locale, precum şi rectorii universităţilor care fac parte din Consiliul Naţional al Rectorilor (CNR).

La manifestarea aniversară au participat şi reprezentanţii principalelor consorţii universitare din România (Consorţiul Universitaria, Consorţiul Universitar Agronomic şi de Medicină Veterinară, Consorţiul Universităţilor Tehnice, Consorţiul Universităţilor de Medicină şi Farmacie, Consorţiul Arte şi Consorţiul Academica Plus).

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te