Ciucă, mesaj către prefecţi privind combaterea caniculei: Să nu trataţi evenimentele ca fiind minore

DE Daniel Toșa | 22.07.2022 - 10:35
Ciucă, mesaj către prefecţi privind combaterea caniculei: Să nu trataţi evenimentele ca fiind minore/FOTO: Facebook/Guvernul României

Premierul Nicolae Ciucă a transmis un mesaj prefecţilor, vineri, într-o videoconferinţă pe tema măsurilor de combatere a efectelor caniculei. „Vă rog să nu trataţi evenimentele ca fiind de natură minoră”, a spus el.

SHARE

„Solicit Prefecturilor să discute cu toţi primarii, cu toate autorităţile administrativ-locale să desfăşoare activităţi de prevenţie. Avem nevoie ca cetăţenii să fie informaţi, să conştientizeze că pericolul generat, pe de o parte, de faptul că, iată, ne aflăm în campanie, sunt o serie întreagă de activităţi în derulare, riscul este amplificat de temperaturile foarte ridicate şi cred că partea aceasta de prevenţie este foarte importantă pentru că nu toţi oamenii au timp să citească presa sau să privească la televizor, ci sunt la activităţi, au tot felul de munci în derulare, motiv pentru care cred, mai mult ca orice, că prevenţia şi informarea sunt cele care pot să ne ajute în efortul pe care îl facem. 

Vă solicit să fie întocmit un plan de informare şi prevenţie la nivelul fiecărei autorităţi locale şi să se comunice la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă modul în care el se desfăşoară", a transmis prim-ministrul.

El a solicitat autorităţilor să intervină pe fluviul Dunărea pentru a asigura navigabilitatea.

Citește și: EXCLUSIV Buhnici, implicat în afaceri de 15.000.000 lei în ultimii 3 ani. Un milion, rulat în IT

"Este foarte clar că pe fluviul Dunărea avem o scădere a debitului cu peste 50% şi, de aceea, în decizia CNSU de ieri după-amiază am stabilit ca pe o porţiune să se intervină astfel încât să se asigure navigabilitatea în sectorul respectiv, ţinând cont de faptul că mai abitir ca în anii precedenţi se înregistrează un flux ridicat de trafic pe Dunăre şi avem nevoie să degajăm şi să asigurăm, aşa cum spuneam, dragarea, astfel încât să fie asigurată fluiditatea traficului.

Citește și: VIDEO Ucraina va primi avioane Gripen, Rafale și Eurofighter. S-a zis cu supremația aeriană a Rusiei

Cert este că pe acel sector de Dunăre se va interveni şi atrag atenţia autorităţilor locale din judeţele din sectorul respectiv să gestioneze şi să coordoneze foarte bine activitatea de dragare, iar autorităţile navale din sectoarele de responsabilitate de-a lungul Dunării să poată să îşi coordoneze foarte bine activităţile astfel încât să nu avem evenimente", a completat Ciucă.

Premierul cere operativitate maximă

Premierul a mai cerut că la nivelul fiecărui Comitet judeţean pentru situaţii de urgenţă să se desfăşoare de câte ori este nevoie şedinţe extraordinare pentru a interveni operativ.

"Vă cer ca la nivelul fiecărui Comitet judeţean pentru situaţii de urgenţă să se desfăşoare de câte ori este nevoie şedinţele extraordinare pentru a putea să interveniţi operativ. De asemenea, să luaţi toate măsurile astfel încât să fie menţinute în stare de operativitate toate echipamentele şi tehnica necesară pentru intervenţii, personalul să fie pregătit şi în măsură să intervină în cel mai scurt timp şi, aşa cum am discutat cu domnul secretar de stat Arafat, să avem asigurată suplimentarea efectivelor, dacă este nevoie.

De asemenea, să se coordoneze foarte bine activităţile cu organizaţiile neguvernamentale şi serviciile voluntare pentru a putea să suplimentăm şi să coordonăm foarte bine toate activităţile de intervenţie şi chiar partea aceasta de informare şi prevenţie. Organizaţiile neguvernamentale şi serviciile voluntare pot să desfăşoare o activitate şi să sprijine întreg demersul autorităţilor locale", a spus prim-ministrul.

Puncte de asistență și apă gratuită

Ciucă a menţionat că este foarte importantă înfiinţarea de puncte medicale la nivelul fiecărei localităţi pentru asigurarea asistenţei şi distribuirea gratuită a apei. El le-a mai solicitat prefecţilor să nu trateze evenimentele ca fiind "de natură minoră".

"Vă rog să nu trataţi evenimentele ca fiind de natură minoră, pentru că, aşa cum arată situaţia în momentul de faţă, orice eveniment care este minor, care ni s-ar părea nouă că este minor, poate să crească şi să devină unul cât se poate de grav. Seriozitate maximă, coordonare sunt chestiunile pe care dumneavoastră le ştiţi foarte bine. Există oameni care au experienţă, există echipe de conducere care ştiu ce au de făcut. Responsabilitate şi activitate 24 cu 7", a completat Nicolae Ciucă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te