Ciucă: Între România şi landul Bavaria au fost schimburi comerciale de 7 miliarde de euro în 2022

DE Daniel Toșa | Actualizat: 13.02.2023 - 12:25
Ciucă: Între România şi landul Bavaria au fost schimburi comerciale de 7 miliarde de euro în 2022 - FOTO: Facebook/ Nicolae Ciuca

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat că în discuţiile cu prim-ministrul bavarez, Markus Soder, s-a evidenţiat că în primele 11 luni ale anului trecut, între România şi landul german au existat schimburi comerciale de aproximativ 7 miliarde de euro.

SHARE

La Palatul Victoria, a fost semnată, cu prilejul vizitei lui Soder în ţara noastră, o Declaraţie comună privind consolidarea relaţiilor bilaterale între România şi Landul Bavaria

"Am avut o întâlnire foarte bună, pentru că s-a materializat în semnarea Declaraţiei comune. Practic, discutăm de o declaraţie care, iniţial, a fost semnată în anul 1999, când oficialii Landului Bavaria s-au angajat să sprijine România în drumul său de aderare la Uniunea Europeană.

Iată, astăzi, avem nevoie ca această Declaraţie să fie revizuită pentru a putea să adaptăm relaţiile bilaterale la oportunităţile şi potenţialul actual. Practic, vizita de astăzi nu face altceva decât subliniază, încă o dată, relaţiile excelente dintre România şi Germania, dintre România şi Landul Bavaria", a afirmat Ciucă, în cadrul declaraţiilor comune susţinute cu Soder.

S-a evidenţiat nevoia dezvoltării cooperării în domenii precum inteligenţa artificială, digitalizare, industrie alimentară şi agricultură

Discuţiile au vizat cooperarea economică, identificarea a noi domenii pentru a ridica nivelul acesteia. "Sigur, se discută despre relaţiile în domeniul industriei, relaţiile în domeniul digitalizării. Am discutat şi despre inteligenţa artificială. Există foarte mult potenţial în ceea ce înseamnă industria alimentară şi, desigur, componenta de colaborare în domeniul agriculturii", a menţionat Nicolae Ciucă.

Şeful Executivului de la Bucureşti a anunţat că s-a convenit reluarea activităţii Comitetului mixt guvernamental dintre România şi Bavaria.

"Există angajament de ambele părţi, astfel încât prima sesiune a Comitetului mixt să se desfăşoare cât mai curând posibil în Bavaria şi, prin deciziile pe care le vom lua, să asigurăm copreşedinţia şi tot ceea ce înseamnă componenta staff-ului tehnic, să facem în aşa fel încât comitetul să poată să aibă o activitate un pic mai intensă, să catalizăm tot ceea ce am subliniat în cadrul întâlnirii de astăzi", a transmis premierul Ciucă.

El a subliniat că în Bavaria există un număr însemnat de cetăţeni români, care s-au integrat foarte bine.

"Îmi spunea domnul prim-ministru că în Bavaria comunitatea românească este cea mai consistentă. Şi, modul în care au reuşit să se integreze, inclusiv cultural, a adus un plus de valoare la întărirea relaţiilor bilaterale, ceea ce ne dă încredere că putem să identificăm alte soluţii, astfel încât să ne îndeplinim obiectivele din cuprinsul declaraţiei pe care am semnat-o astăzi", a completat Ciucă.

Landul Bavaria sprijină aderarea României la spațiul Schengen

Pe agendă, s-a aflat şi aderarea României la spaţiul Schengen.

"Domnul prim-ministru a oferit întreg suportul dumnealui, dar şi al Guvernului din Bavaria, astfel încât acest obiectiv al ţării noastre să se încheie cât mai curând posibil, existând premisele discutate ca, prin tot ceea ce a făcut, ţara noastră să demonstreze că în continuare este parte la soluţie şi, practic, nivelul tehnic pe care noi l-am atins în ceea ce priveşte îndeplinirea standardelor acquis-ului Schengen confirmă şi ne face să fim îndreptăţiţi să insistăm asupra aderării României la spaţiul Schengen, îndeosebi în contextul actual", a evidenţiat prim-ministrul Ciucă, potrivit Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te