Ciucă a cerut DSU înființarea unei celule de criză pentru monitorizarea efectelor caniculei

DE Daniel Toșa | 20.07.2022 - 12:12
Ciucă a cerut DSU înființarea unei celule de criză pentru monitorizarea efectelor caniculei/FOTO: Facebook/GuvernulRomaniei

Premierul Nicolae Ciucă a solicitat Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă înfiinţarea unei celule de criză care să monitorizeze, începând de joi, efectele produse de temperaturile foarte ridicate aşteptate în perioada următoare.

SHARE

"Am discutat cu reprezentantul Institutului Naţional de Meteorologie şi Hidrologie şi prognozele pentru perioada imediat următoare evidenţiază temperaturi foarte ridicate, motiv pentru care am să dau sarcină Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă ca, la nivelul Centrului Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei, să funcţioneze, începând de mâine, o celulă de criză care va fi destinată pentru monitorizarea efectelor produse de temperaturile foarte ridicate", a declarat Ciucă, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern.

El a anunţat, totodată, că miercuri va avea loc o reuniune a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă pentru a adopta un pachet de măsuri de contracarare a efectelor produse de temperaturile ridicate.

"Astăzi vom avea o întâlnire a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, comitet care va întocmi o decizie prin care se va transmite către toate Comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă şi, desigur, toate instituţiile guvernamentale un pachet de măsuri care vizează atât monitorizarea, cât şi măsuri de prevenire a efectelor produse de temperaturile ridicate", a explicat prim-ministrul.

Citește și: China ameninţă SUA cu „măsuri ferme şi puternice” dacă Nancy Pelosi vizitează Taiwanul

Şeful Executivului a precizat că Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă va coordona activitatea la nivel naţional şi, împreună cu ministerele de linie, vor fi luate şi măsuri de informare a populaţiei.

"Vom lua măsuri de coordonare cu organizaţiile neguvernamentale şi cele de voluntari pentru identificarea persoanelor vulnerabile şi stabilirea de măsuri pentru sprijinul acestora. Pe linia Ministerului Sănătăţii, vă rog să avem un pachet de informaţii astfel încât cetăţenii să poată să aibă cunoştinţă despre efecte şi, desigur, punctele de ajutor care vor fi instalate ca urmare a deciziei de la nivelul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi, desigur, ca urmare a deciziilor care vor fi luate la nivelul autorităţilor locale. De asemenea, la nivelul Guvernului, va exista o platformă de informare cu toate aceste date şi informaţii, de asemenea elementele de prognoză, astfel încât să putem să avem toate măsurile de prevenire luate şi, desigur, toate echipamentele operative pentru a putea să intervenim în caz de nevoie", a menţionat Ciucă, potrivit Agerpres.

Citește și: VIDEO Putin, mic, șchiop, cu o mână inertă, în Iran după drone: imaginea Rusiei „victorioase”

El a completat că, în urma unei discuţii pe care a avut-o miercuri dimineaţă cu şeful DSU, măsurile avute în vedere sunt în pregătire.

"De asemenea, am discutat ca, în situaţia în care se va impune, ministerele de linie, inclusiv Ministerul Apărării Naţionale, să poate să vină şi să intervină în sprijin, iar celula de monitorizare şi decizie va funcţiona permanent atât timp cât se va impune la nivelul CNCCI", a mai spus Nicolae Ciucă.

Premierul a amintit, totodată, că marţi a avut loc prima întâlnire a comitetului interministerial coordonat de Ministerul Agriculturii destinat să monitorizeze efectele secetei.

"Ieri, am desfăşurat prima întâlnire a comitetului interministerial destinat analizării şi monitorizării efectelor pe care le produce seceta şi am stabilit ca la nivelul Guvernului să continuăm să avem o monitorizare şi informare continuă, activitate care se va derula prin întâlniri săptămânale şi raportări săptămânale.

Totodată, vom avea o informare la nivelul Ministerului Agriculturii, care este şi coordonatorul acestui comitet interministerial, cu tot ceea ce înseamnă informaţii legate de suprafeţele afectate, regiunile cele mai afectate, culturile, estimările şi, desigur, măsurile care vor fi luate la nivelul Guvernului, pentru a putea să diminuăm efectele secetei", a afirmat Ciucă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te