Ciolacu se plânge că nu poate fi eficient. Nu vede unde se risipesc banii în sistem. Care e problema

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 28.11.2023 - 13:28
Ciolacu se plânge că nu poate fi eficient. Nu vede unde se risipesc banii în sistem. Care e problema - Foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea
Ciolacu se plânge că nu poate fi eficient. Nu vede unde se risipesc banii în sistem. Care e problema - Foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Premierul Marcel Ciolacu se plânge că nu poate fi eficient, pentru că nu vede repede „unde se risipesc banii în sistem”. El a identificat și principala problemă, dar soluțiile încă mai așteaptă.

SHARE

Marcel Ciolacu a declarat că el, ca prim-ministru, nu are informaţiile atât de repede, ca să poată să fie eficient şi să ia deciziile care se impun, în timp real, pentru că nu are digitalizare la ANAF și în Sănătate.

”Nu pot vedea unde se risipesc banii în sistem”, a spus premierul, afirmând că statul român trebuie să combată evaziunea fiscală, să fie mult mai eficient în colectare şi toată lumea să-şi plătească impozitele, iar asta înseamnă digitalizarea ANAF-ului.

Citește și: VIDEO EXCLUSIV Daraban: În România, există 1.206.397 de firme, doar 846.459 au depus bilanțul

Ciolacu se plânge că nu poate fi eficient. Nu vede unde se risipesc banii în sistem. Care e problema

”Toate măsurile pe care le-am luat, unele discutate, comentate, am anunţat foarte clar nu vor afecta oamenii de rând, au fost luate şi ca să închidem exerciţiul financiar trecut, fiindcă trebuia să venim cu o cofinanţare de 15%. (...) Ultimul exerciţiu financiar l-am închis la 54%, în plăţi directe, în anul respectiv, vom închide la peste 90%, este pentru prima oară în România”, a spus premierul, informează News.ro.

Ciolacu a afirmat că ”multă lume a râs când a spus că ar trebui o Românie ordonată, pentru că nu avem digitalizare”.

”Aici e marea provocare. Eu, ca şi prim-ministru, nu am informaţiile atât de repede, ca să pot să fiu eficient şi să iau deciziile care se impun, în timp real, pentru că nu am digitalizare, la ANAF, în sistemul de sănătate, nu pot vedea eficienţa, unde se risipesc banii în sistem”, a spus şeful Executivului.

Citește și: Ministrul Investițiilor spune în câți ani vom trăi ca în Germania și Franța. Va fi în viața asta

Ciolacu promite mese calde și burse pentru elevi, precum și salarii mai mari pentru profesori

Ciolacu a menţionat că la Educaţie se vede şi e clară componenţa de abandon şcolar.

”Vom veni cu masa caldă, cu burse, vom veni cu salarii mai mari la profesori, ca să atragem lume mult mai bine instruită pentru educaţia copiilor noştri şi investiţiile majore din PNRR în toată infrastructura.

Sunt costuri, părerea mea că vom depăşi pentru prima oară, cu un buget direct cu 4 în faţă la la educaţie şi cu cheltuielile indirecte în administraţia locală, eu cred că ajungem cu execuţia la sfârşitul anului în jur de 6%, fiindcă aici este viitorul.

Acest viitor, ca şi în fotbal, ca şi în sport, se va vedea peste 5, 10 ani, dar nu mai putem, ne împing aderarea la OCDE şi PNRR-ul ne împing să intrăm în această dinamică, dacă o pierdem acum, România e un stat pierdut”, a spus Marcel Ciolacu.

Despre măsurile care vor fi luate în 2025, premierul a spus că ”întâi trebuie să-şi facă treaba statul român”. 

”Statul român trebuie să combată evaziunea fiscală, să fie mult mai eficient în colectare şi toată lumea să-şi plătească impozitele, asta înseamnă digitalizarea ANAF-ului, să vadă unde sunt sursele bugetare de cheltuieli majore şi să termine odată cu tot ce înseamnă birocraţia, fiindcă toate proiectele cer anumite avize.

Fiecare minister, la acest moment, îşi va crea un serviciu unic de avizare, că vorbim de companii, că vorbim de autorităţi centrale, autorităţi locale, de persoane fizice care vor să aibă acces la fondurile europene, trebuie să fie un singur serviciu, deci cumva împingi, forţezi această digitalizare”, a explicat Ciolacu.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te