Ciolacu a dat un interviu în Bloomberg. El spuen că România va sprijini Ucraina, chiar dacă Aliații europeni au obosit de război. El avertizează asupra populimsului care se răspândește în Europa.
„UE ar putea vedea "sosii ale lui Putin" dacă unitatea de la Kiev dispare, spune România”, e ste titlul articolului apărut în Bloomberg în care Marcel Ciolacu este citat în mai multe rânduri.
Citește și: Ciolacu, despre candidatura la prezidenţiale: „Provocările pe care le am acum sunt suficiente”
Redăm articolul integral:
Aliații Ucrainei trebuie să rămână fermi în susținerea Kievului sau riscă să încurajeze forțele populiste din întreaga Europă cu o victorie a lui Vladimir Putin, a declarat premierul României.
Citește și: Ciolacu a fost la un magazin de țară și a făcut cumpărături de austeritate: cipsuri și pufuleți
Marcel Ciolacu a declarat că guvernul său va merge mai departe cu un "sprijin multidimensional" pentru Ucraina, chiar dacă aliații europeni dau semne de oboseală de război, în special din cauza conflictului Israel-Hamas care umbrește invazia Rusiei.
Ciolacu, în Bloomberg: Vom sprijini Ucraina, chiar dacă Aliații europeni au obosit de război
Conflictul din Orientul Mijlociu va fi probabil rezolvat mai repede decât războiul de lângă România, a spus el.
"România va continua să ajute Ucraina, indiferent de costurile politice", a declarat Ciolacu într-un interviu acordat luni în biroul său din București. "Aceste costuri politice sunt mai puțin importante decât precedentul pe care l-ar crea o victorie a Rusiei".
Premierul a subliniat explozia de susținere în întreaga Europă a forțelor de dreapta și populiste, multe dintre acestea atacând sprijinul guvernelor pentru Ucraina și deplângând ruperea legăturilor cu Kremlinul.
În Germania, ascensiunea partidului de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania a fost alimentată în parte de sentimentele pro-rusești.
"Vă puteți imagina câte sosii ale lui Putin am avea printre anumiți politicieni populiști europeni?" a întrebat Ciolacu.
Liderii Uniunii Europene mențin în mod public un front unit împotriva Rusiei, blocul discutând un al 12-lea pachet de sancțiuni vizând 5 miliarde de euro (5,4 miliarde de dolari) în comerțul cu Rusia.
Dar au apărut semne de slăbire a sprijinului, cel mai recent într-o farsă telefonică cu premierul italian Giorgia Meloni, care a spus unei perechi de comedianți ruși notorii că a fost martoră la "multă oboseală" în susținerea Kievului.
România a jucat un rol cheie în eforturile de a menține o linie de salvare economică pentru Kiev prin exporturile de cereale. Ciolacu a declarat că țara sa și-a sporit capacitatea de a expedia cereale ucrainene la 3 milioane de tone pe lună - față de o jumătate de milion de tone la începutul războiului. Țara va crește această capacitate în continuare la 4 milioane de tone în următoarele luni, a spus premierul.
O serie de alegeri de anul viitor, inclusiv alegerile parlamentare și prezidențiale din România, precum și scrutinul pentru Parlamentul European, nu vor schimba angajamentul său, a declarat Ciolacu - subliniind schimbările în sprijinul Kievului observate odată cu alegerile din Polonia și Slovacia.
El a refuzat să dea detalii despre asistența militară pe care România o oferă Ucrainei.
Ciolacu și-a întărit sprijinul pentru candidaturile de aderare la UE ale Ucrainei și Republicii Moldova, vecinul României, care se luptă să respingă influența Rusiei.
El a menționat însă dificultățile în obținerea unanimității liderilor UE în această privință, având în vedere opiniile pro-ruse ale premierului ungar Viktor Orban și ale premierului slovac Robert Fico, care a revenit luna trecută la conducerea țării sale.
Premierul român a citat riscuri mai imediate în UE în contextul alegerilor viitoare și al ascensiunii extremei drepte în blocul celor 27 de membri., arată Bloomberg.