Cine vrea să-l propună pe Trump la Nobel? Până acum, doi președinți ai SUA au obținut Premiu Nobel pentru Pace, iar actualul titular de la Casa Albă a fost și el „în cărți”, în 2021, dar acesta a fost decernat jurnaliștilor Maria Ressa din Filipine și Dmitri Muratov din Rusia. În acest al doilea mandat, Donald Trump poate avea încă o șansă de a primi prestigiosul premiu.
Cine vrea să-l propună pe Trump la Nobel? Ce condiție există? Doi președinți SUA au obținut premiul
Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a rămas cu nemulțumirea că, în 2021, nu a fost el ce care a primit Premiul Nobel pentru Pace, care le-a fost atribuit celor doi jurnaliști.
În acel an, el a fost propus de parlamentarul norvegian Christian Tybring-Gjedde pentru rolul său în conducerea negocierilor Acordurilor Avraam, care au normalizat relațiile dintre Emiratele Arabe Unite și statul Israel.
Revenit la Casa Albă, Trump nu și-a ascuns frustrarea în legătură cu acest lucru. La începutul acestei luni, el a declarat că, deși crede că nu i se va acorda niciodată, merită Premiul Nobel pentru Pace.
Citește și: Trump anunță negocieri de pace SUA - Rusia la Munchen. Ucraina refuză invitația: Nu vorbim cu rușii
„Nu îmi vor da niciodată un Premiu Nobel pentru Pace. Este păcat. Îl merit, dar nu mi-l vor da niciodată”, le-a declarat Trump reporterilor în Biroul Oval, înainte de a se întâlni cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, a transmis EFE.
Acum, el ar putea să primească o nouă șansă de a obține prstigiosul premiu. Patru oameni de știință israelieni proeminenți, inclusiv trei laureați ai Premiului Nobel și președintele Academiei israeliene de științe și umaniste, i-au cerut președintelui american să își folosească influența pentru a obține eliberarea tuturor ostaticilor încă deținuți de Hamas.
Barack Obama a rămas singurul președinte al SUA care a primit Premiul Nobel - în 2009 - când încă era în funcția de la Casa Albă - Foto: Profimedia Images
Într-o scrisoare adresată miercuri lui Trump, aceștia au subliniat imperativul umanitar și moral urgent al eliberării ostaticilor, care au fost captivi timp de 495 de zile, de la atacul gruării teroriste din 7 octombrie 2023, potrivit Jerusalem Post.
Semnatarii - Prof. Aaron Ciechanover (Premiul Nobel pentru Chimie, 2004), Prof. David Harel (președintele Academiei Israeliene de Științe și Litere), Prof. Ada Yonath (Premiul Nobel pentru Chimie, 2009) și Prof. Avram Hershko (Premiul Nobel pentru Chimie, 2004) - și-au exprimat sprijinul pentru „preocuparea profundă și autentică a lui Trump pentru siguranța și supraviețuirea” celor 76 de ostatici încă deținuți de Hamas în ultimele 495 de zile.
Trump a mai fost propus la Nobel în 2021
„Susținem cu tărie dorința dumneavoastră de a-i vedea pe toți eliberați rapid - atât pe cei care sunt încă în viață, cât și pe cei care nu mai sunt”, au scris ei.
Oamenii de știință au subliniat condițiile fizice și psihologice cumplite pe care le suportă ostaticii, descriind situația lor ca fiind una de „pericol grav iminent”.
Citește și: Război total De ce vrea Trump să distrugă China, India, Rusia, Brazilia? „Sunt deja morți!”
Dincolo de criza umanitară, ei au evidențiat și responsabilitatea morală de a asigura eliberarea lor, numind-o o problemă de „valori umane fundamentale și responsabilitate reciprocă”.
Într-o mișcare notabilă, scrisoarea i-a oferit lui Trump și un stimulent cu miză mare.: nominalizarea la Premiul Nobel pentru Pace.
„Dacă veți reuși să obțineți eliberarea rapidă a tuturor ostaticilor, noi patru, împreună cu alte câteva personalități proeminente, vom fi încântați să vă nominalizăm cu entuziasm pentru Premiul Nobel pentru Pace”, au mai scris oamenii de știință israelieni.
Oferta de nominalizare la Premiul Nobel semnalează convingerea oamenilor de știință că o acțiune decisivă din partea lui Trump ar putea conduce la un progres în negocierile pentru eliberarea tuturor ostaticilor deținuți de gruparea Hamas în urma atacului din 7 octombrie 2023.
Până acum, doar doi președinți ai SUA au fost recompensați cu Nobelul pentru Pace. Primul a fost Jimmy Carter, care l-a obținut, însă, abia în 2002, la mult timp după terminarea mandatului său derulat în perioada 1976-1980.
El a fost recompensat astfel pentru că a inițiat negocieri de pace, a militat pentru drepturile omului și a lucrat pentru bunăstarea socială.
Potrivit președintelui Comitetului Nobel, Carter ar fi trebuit să primească premiul încă din 1978, când a mediat cu succes un acord de pace între Egipt și Israel cunoscut drept Acordurile de la Camp David, scrie nobelprize.org.
Citește și: Cum a ratat Nicolae Ceaușescu Premiul Nobel pentru Pace, în 1978? A făcut o criză de nervi
În 2009 a fost rândul lui Barack Obama, care era în primul an al întâiului său mandat prezidențial, să obțină Premiul Nobel pentru Pace.
Acesta i-a fost acordat „pentru eforturile sale extraordinare de a consolida diplomația internațională și cooperarea între popoare”, după cum scrie în motivația Comitetului Nobel.