Cheltuieli în pandemie: ministerul Economiei a plătit 16 milioane de lei la târguri internaționale

DE Mircea Marian | Actualizat: 18.02.2021 - 12:49
Foto: Parisfashionweek.fhcm.paris

În anul 2020, cele mai scumpe contracte încheiate de ministerul Economiei au fost cele prin care finanța participarea unor firme la târguri internaționale.

SHARE

Potrivit datelor publicate pe site-ul acestui minister, s-au cheltuit în total circa 16 milioane de lei pentru a subvenționa participarea unor companii private la târguri internaționale. 

De exemplu, acest minister a finanțat nu mai puțin de două participări la Târgul internațional Paris Fashion Week, atât la ediția de primăvară, cât și la cea de toamnă. În primăvară, a plătit 2,5 milioane de lei, iar contractul din toamnă era de doar două milioane de lei. Ambele au ajuns, prin licitație deschisă accelerată, la XTRA EXPO. În contract este prevăzut “comisionul“, de 245.000 de lei, cu TVA, pentru fiecare contract. 

Cea mai scumpă participare la un târg a fost cea de la Koln, în Germania, la începutul anului 2020, și care i-a costat pe contribuabili 2,9 milioane de lei. 

Trei târguri au fost în Dubai, două la Milano - Mipel Milano Fashion Week, în septembrie 2020 - unul la Abu Dhabi, “Bride Show“, și altul în India.

Pe lista contractelor din 2020, contracte publicate azi de ministerul Economiei, se află și “Misiune economică Franța , Paris, BFD, 25-28.02.2020“, care a costat impresionanta sumă de 252 de mii de lei. Comisionul a fost de 38.000 de lei.

Contractele nu specifică firmele care au beneficiat de subvenția statului pentru a participa la aceste târguri internaționale.

Se zice că la stat un leu din trei este furat sau risipit. Vă las pe dumneavoastră să vedeți dacă se verifică.

Am atras multă animozitate prin refuzul de a semna „ca primarul” tot felul de contracte aduse pe ultima sută de metri. Nu am venit aici să-mi fac prieteni. Am venit aici să sprijin mediul de afaceri autentic (care nu există doar grație contractelor cu statul) și să opresc căpușarea banului public. Fix asta voi face, oricare ar fi consecințele“, a scris ministrul Economiei, Claudiu Năsui, pe Facebook, când a anunțat că va face publice contractele ministerului. 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.