Mai sunt câteva zile până când românii își vor alege primarii, consilierii și europarlamentarii. Însă pentru că sunt foarte multe buletine, este posibil ca cerneala de pe ștampilă să se usuce. Astfel, AEP a decis ca în fiecare cabină de vot să fie câte o tuțieră.
Este o premieră pentru alegeri, în România.
Ce vor găsi românii în cabinele de vot pe 9 iunie? ”Alegerile locale sunt cel mai greu de organizat”
”Alegerile locale sunt cel mai dificil de organizat. Ai cel puțin patru buletine de vot întotdeauna. Sunt circumscripții în fiecare UAT, niciun vot dintr-o localitate nu seamănă cu cel din cealaltă și din acest punct de vedere e un pic mai dificil și pentru cetățeni să voteze pe patru buletine.
Acum sunt comasate, în plus a venit și buletinul pentru europarlamentare. Avem o singură circumscripție și în România și în exterior, și e un singur buletin pe care se votează atât în țară cât și în străinătate.
Autoritățile locale vor folosi tușiere în cabina de vot. Am decis prin hotărâre în fiecare cabină de vot să existe o tușieră care să fie utilizată dacă e nevoie”, a explicat Toni Greblă, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, la Digi 24.
Citește și: Softul STS care împiedică fraudele în alegerile din acest an. ”Semnalul se duce direct la MAI”
Șefuyl AEP a mai explicat și cum va decurge procesul de vot.
”Secțiile de vot se deschid la ora 7:00 în toată țara. S-a luat decizia de a fi ora 7:00 pentru că trebuie protejat și personalul secțiilor de votare. Se încheie, în principiu, la ora 22:00. Dacă se constată că mai sunt oameni care n-au apucat să voteze, tuturor li se va permite să voteze până la ora 23:59, când aplicația se închide automat.
Va prezenta un act de identitate, va fi scanat pe o infrastructură electronică, tableta aparține STS, dar aplicația e a noastră, instalată de STS. Va constata că are drept de vot, că e înscris în registrul electoral, se va duce la biroul de secție și va primi cinci astfel de buletine de vot.
Buletinul de vot e foarte simplu, ce e foarte important e că pe pagina din interior e o legendă în care sunt trecuți toți competitorii politici și este indicat numărul de pagină la care acesta se găsește.
Se deschide la competitorul politic pe care-l agreezi, și acolo sunt cu nume și prenume toți candidații. Nu are decât două file față și verso pentru membri, deci e relativ simplu.
Ștampila trebuie pusă în interiorul patrulaterului, oriunde. Chiar dacă a ieșit un pic din patrulater se va vedea care a fost intenția votantului. În orice parte a patrulaterului, fie și din eroare, din greșeală dacă a trecut puțin peste, votul va fi considerat valabil”, a mai spus Toni Greblă.
Câte buletine de vot vor primi românii?
În țară, fiecare alegător va primi câte 5 buletine de vot. Patru pentru alegerile locale, iar votanții vor primi și un buletin de vot pentru alegerile pentru Parlamentul European, scrie euronews.ro.
Buletinele sunt:
unul pentru lista de europarlamentari;
unul pentru primar;
unul pentru lista consiliului local;
unul pentru președintele consiliului județean;
unul pentru lista consiliului județean.
Citește și: Alegeri 9 iunie. Prezența la vot poate fi urmărită în timp real. Ce pot face tabletele date de STS?
În București, buletinele sunt:
unul pentru lista de europarlamentari;
unul pentru primarul de sector;
unul pentru consiliul local al sectorului;
unul pentru primarul general al municipiului București;
unul pentru lista Consiliului General al Municipiului Bucureşti.
România are trei rânduri de alegeri anul acesta.
9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale ;
8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.