Din același buget, Guvernul trebuie să se ocupe și de eventuale probleme provocate de calamități naturale.
La sfârșitul lunii iulie, șeful PSD, Liviu Dragnea, a spus că referendumul cerut de Coaliția pentru Familie, care a strâns aproximativ trei milioane de semnături pentru schimbarea Constituției, va fi organizat la sfârșitul lunii septembrie sau începutul lunii octombrie. Atunci, Dragnea a vorbit și despre o lege a parteneriatului civil.
Citește și: PSD înaintează o nouă dată pentru referendumul pentru familie
Dragnea a adăugat că referendumul oricum va fi organizat, deci vor trebui să fie prinși și banii pentru organizare la rectificarea de buget din toamnă. ”Nu-i obligatoriu să fie duminică și nu-i obligatoriu să fie doar o zi”. Nu de aceeași părere a fost ALDE, partenerul de coaliție al PSD. Vicepreședintele ALDE, Andrei Gerea, a spus că tema referendumului nu este „stringentă” și că încearcă să se concentreze pe teme economice.
Paragraful din proiectul de rectificare bugetară, pe site-ul Ministerului de Finanțe
Coaliția pentru Familie a depus listele cu semnături pentru schimbarea Constituției în 2016. Organizația vrea să schimbe articolul 48 din Constituție, care prevede că „(1) Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor.”
Citește și: Scandalul retragerii Strategiei de Educație Parentală din dezbaterea publică
Coaliția a avut la dispoziție șase luni pentru a strânge semnăturile, ducând o campanie vocală privind protejarea familiei tradiționale. Inițiativa nu a fost lipsită de controverse, mai multe ONG-uri și elevi acuzând că mai mulți profesori au făcut presiuni pentru ca elevii să semneze pentru modificarea Constituției.
Ei vor să schimbe sintagma „căsătoria liber consimțită între soți” cu „căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie”, pe motiv că familia tradițională este amenințată în prezent, iar modificarea legii fundamentale ar aduce o protecție suplimentară familiei. Respectiva prevedere există, însă, deja, în Codul Civil, la articolul 271: „Consimţământul la căsătorie - Căsătoria se încheie între bărbat şi femeie prin consimţământul personal şi liber al acestora”.
Contestatarii referendumului spun că măsura vizează interzicerea, chiar prin legea fundamentală, a căsătoriilor între persoanele de același sex. Amintim că România este una dintre cele șase țări din Uniunea Europeană care nu acordă nici un fel de protecție pentru cuplurile formate din persoanele de același sex (alături de Polonia, Slovacia, Bulgaria, Lituania și Letonia,n.r.).
Opoziția a condamnat organizarea referendumului, vorbind despre o „temă falsă”, menită să mascheze asaltul asupra justiției și problemele economice cu care se confruntă România.
Unul dintre mesajele promovate de Coaliția pentru Familie pe Facebook.
Citește și: UPDATE Curtea de Justiție a UE recunoaște dreptul de reședință pentru soțul gay al unui român
În urmă cu o lună, Curtea Constituțională a României a acordat drept de ședere soțului american al unui român, în virtutea căsătoriei încheiată între cei doi în Belgia.Decizia CCR a venit după decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene. Astfel, CJUE a arătat că: „Deși statele membre au libertatea de a autoriza sau nu căsătoriile între persoanele de același sex, ele nu pot îngrădi dreptul la reședință al unui cetățean european, prin a-i refuza același drept ca soțul său, un cetățean al unei țări care nu este membră UE”.
Potrivit articolului 151 al legii fundamentale, proiectul sau propunerea de revizuire a Constituției trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere. Dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, hotărăsc cu votul a cel puţin trei pătrimi din numărul deputaţilor şi senatorilor. Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.