Cartea neagră a guvernării PSD

DE Petre Bădică | Actualizat: 25.10.2019 - 07:13
Fostul lider PSD Liviu Dragnea și Olguța Vasilescu au inaugurat șantierul abandonat al Drumului Expres Craiova – Pitești - Foto: INQUAM PHOTOS/ Bogdan Dănescu

PSD a ratat toate marile proiecte asumate în „Programul de guvernare“, deși pe baza promisiunilor cuprinse în acest document a câștigat alegerile parlamentare din 2016 cu 46% din voturi.

SHARE

Premierii Sorin Grindeanu, Mihai Tudose și Viorica Dăncilă, supervizați de Liviu Dragnea, și-au asumat să pună în practică „Programul de guvernare 2016 - 2020“.

După aproape trei ani, PSD susține că a realizat 78% din promisiunile cuprinse în acest document. Un lucru neadevărat.

„Programul de guvernare“ are 188 de pagini de promisiuni, potrivit guvernarepsd.ro. Partidul se poate lăuda cu puțin peste 40 de realizări principale.

Unele dintre aceste realizări sunt, de fapt, eșecuri. De exemplu, PSD spune că o „măsură reușită“ este Autostrada Comarnic – Brașov, unde nu se lucrează.

Transporturi. S-au împiedicat în cioturi

În materie de infrastructură rutieră s-a promis imens. Viorica Dăncilă a promis 350 de kilometri de autostrăzi. Rovana Plumb, o vreme ministru interimar al Transporturilor, a promis 180, doar pentru 2019. Cifrele arată că, în aceast an, s-au deschis doar 22 kilometri (Lugoj – Deva, tronson 4).

În 2018, s-au deschis 60 de kilometri: 6 kilometri pe Centura București, 3 kilometri pe Ogra – Câmpia Turzii, 10 kilometri între Târgu Mureș - Ogra, 9 kilometri  de la Gilău la Nădășelu și 28 kilometri loturile 3 și 4 pe Sebeș – Turda. În 2017 nu s-a deschis niciun metru de autostradă.

Restanțieri la drumuri

PSD a promis în schimb „Finalizarea cu prioritate a axei: Constanţa – Nădlac“. Parte a acestui tronson, porțiunea de autostradă Sibiu – Pitești (170 de kilometri) nu are nici măcar constructor pe toată lugimea ei.

A mai promis finalizarea autostrăzii Lugoj – Deva, pentru anul 2017. Unul din loturile acestei autostrăzi nu poate fi deschis, deoarece Ministerul Transporturilor nu a monitorizat lucrările, care sunt extrem de proaste.

PSD a promis 350 km de autostradă și a finalizat 82

 

Din „Finalizarea Variantei Ocolitoare a Bucureştiului la profil de autostradă (Inel Bucureşti (A0), care va face legătura între autostrada A1 cu autostrada A2 în primă fază; în faza a doua, închiderea inelului centură în regim de autostradă de jur împrejurul Bucureştiului)“, PSD a finalizat 7 kilometri.

Autostrada București este modernizată doar pe un sfert din lungime.

PSD a promis finalizarea, până în 2022, a autostrăzii Comarnic – Brașov, pe care a încredințat-o, zilele trecute, total netransparent, unei firme care ar urma să o realizeze în parteneriat public privat.

Să plouă cu centuri

Autostrada Sibiu – Brașov trebuia inaugurată anul viitor, dar nu are nici măcar un studiu de fezabilitate realist. În „Programul de guvernare“, PSD a trecut „Autostrada Transilvania“, care a fost finalizată în procent de 20%. Pe o distanță de mai bine de 100 de kilometri nu există constructori sau licitații în derulare.

PSD a promis că, pentru 304 milioane de lei, va finaliza, anul acesta, Autostrada Suplacu de Barcău – Borș.

Abia în iunie anul acesta, CNAIR SA a finalizat procesul de evaluare a ofertelor depuse în cadrul procedurii de proiectare și execuție pentru finalizarea Autostrăzii Transilvania, secțiunea Suplacu de Barcău – Borș, mai exact a Loturilor 1 și 2, în lungime totală de 54,9 km.

S-au mai promis drumurile expres: Ploieşti-Buzău, Buzău – Focşani, Focşani – Bacău, Bacău – Paşcani, dar nimeni nu a văzut vreun utilaj la lucru.

S-au promis variante de ocolire pentru orașele: Suceava, Târgu Jiu, Bacău sau Târgu Mureș. 

Lucrările pentru autostrada Craiova – Pitești ar fi trebuit începute în anul 2019. Ele au constat doar într-o poză în care Liviu Dragnea și Olguța Vasilescu admirau montarea unor borduri.

Legătura A3 – Aeroport Henri Coandă a fost promisă pentru anul acesta, dar lucrările au fost oprite printr-o decizie a instanței. Drumul Expres Bucureşti – Giurgiu nu există. 

Căi ferate. 75 de kilometri nemodernizați în 8 ani

Răzvan Cuc a ajuns la mare mai repede decât „Mersul trenurilor“. Este poate singura lucrare de infrastructură importantă realizată de PSD, cu mari chinuri, în ultimii ani.

S-a promis „finalizarea proiectului Reabilitare linia de cale ferată Coșlariu - Vințu de Jos – Simeria (412,36 mil. euro)“ pentru anul 2018.

„Lucrările începute între anii 2011-2013 pe tronsonul Coșlariu-Simeria, ce măsoară 75,8 kilometri, trebuiau să fie gata de acum trei, patru ani.

Anii au trecut și Lotul 2 de cale ferată Vințu de Jos – Coșlariu, cu o investiție ce se ridică la 766,9 milioane lei este, în 2019, modernizat în proporție 89,04%“, a scris alba24.ro în primăvara acestui an.

„Calea ferată Frontieră - Curtici – Radna – Gurasada – Simeria trebuia finalizat până în 2021. Proiectul este în diverse stadii, iar lucrările, începute în ianuarie 2014, se vor finaliza în 2023. Cel puțin pe hârtie.

Sănătate. Mitul spitalelor regionale

Preluate din „Programul de guvernare 2012 – 2016“ al lui Victor Ponta, spitalele regionale s-au aflat în centrul amăgirilor PSD.

„Guvernul susține următoarele investiții și acțiuni: Construcția a opt spitale regionale, dotate cu echipamente de ultimă generație și care vor elimina eforturile financiare și umane pentru deplasarea cetățenilor din țară către București, în speranța unui act medical de calitate.

Spitalele rămân rușinea țării 

Descriere: 1.000 paturi, 10 clinici, 1 centru de cercetare, echipamente de ultimă generație. Cartier de locuințe pentru medici și personal, infrastructura de cazare pentru rudele și însoțitorii pacienților (hotel – minim 50 de locuri). Cost: 300 milioane de euro/spital.

Un spital republican, în București, care va fi organizat ca centru de urgență-excelență și cercetare, pe toate specialitățile.

Desemnarea locațiilor și contractarea studiilor de prefezabilitate pentru toate cele ouă spitale se vor face până la 31 decembrie 2017“, se arată în documentele partidului.

Nu s-a întâmplat nimic concret. Spitalul din Craiova are ca termen 2026.

O ambulanță pentru fiecare comună

Pe data de 9 august anul acesta, „Consiliul Interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes Naţional şi Locuinţe a avizat studiul de fezabilitate pentru construirea Spitalului Regional de Urgenţă Cluj. Spitalul Regional de Urgenţă Cluj va avea 849 de paturi“, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății.

PSD a vrut să ducă „sănătatea“ în toate cotloanele patriei.

S-au promis 8 spitale regionale. Cel din Craiova are ca termen 2026


„Dotarea localităților cu ambulanțe, în vederea asigurării transportului pacienților în condiții optime la unitățile medicale.

Având în vedere răspândirea geografică a localităților și densitatea populației, prin program se va asigura prezența unei ambulanțe în fiecare comună“. 

Dăm un singur contraexemplu: la ambulanța Câmpina, un singur medic asigură urgențele pentru 12 localități.

„Dezvoltarea şi implementarea serviciilor e-health la nivel naţional prin fonduri nerambursabile“ și „Asigurarea pieţei cu medicamentele necesare pacientului la momentul nevoii lui“ sunt alte promisiuni care contrastează cu realitatea din sistemul medical.

Educație. Internet pentru calculatoare inexistente

„Extinderea educației antreprenoriale de la școlile vocaționale și tehnologice la toate școlile din România“ avea un buget de 50 de milioane de euro.

Ea ar fi trebuit să îi învețe pe elevi „că ei înșiși pot înființa afaceri acolo unde este cerere pentru un serviciu, chiar dacă un angajator nu există“. Acestea sunt SF-uri.

„Studenții, organizați în grupuri, vor acționa ca un start-up care caută să subcontracteze un proiect de la un agent economic“, ne amenința, fără urmări, PSD, în 2016.

PSD își propunea „promovarea profesioniştilor în managementul educațional“. În schimb, ministrul Liviu Pop a decis, într-o singură noapte, demiterea a 13 inspectori școlari și înlocuirea cu unii conectați la interesele de partid. 

PSD a promis câteva lucruri elementare pentru un învățământ modern: „Conectarea tuturor școlilor la Internet prin conexiuni de mare viteză.

Implementarea catalogului electronic. Realizarea de wireless în campusuri, începând cu învățământul liceal“. În România, un calculator revine
la 12 elevi.

„Asigurarea întregului necesar de microbuze pentru transportul școlar și a unor campusuri școlare în centrele de comună la standarde europene“. Lipsa transportului școlar a fost una din cauzele dramei de la Caracal.

PSD a promis „dotarea bibliotecilor școlare“. Din 2012, în fiecare an, s-au închis cel puțin 100 de biblioteci școlare.

Economie. Cifrele groazei

Guvernele PSD s-au lăudat cu creșteri economice record, dar deficitul bugetar a ajuns la  2,88% în 2018. Inflația este 3,9%, de la 0,5% (în 2016). Datoria publică a crescut la 338 miliarde de lei.

Dobânda de la care se împrumută România este uriașă, de - 4,85%. În schimb, Grecia a reușit, de curând, să se împrumute cu dobândă negativă pe termen scurt.

Viorica Dăncilă a dus țara spre dezastru - Foto: INQUAM PHOTOS/ George Călin

În primele șase luni, Guvernul a împrumutat 33 de miliarde de lei, iar la finalul anului împrumuturile se vor dubla, cel puțin.

Aceste cifre care au luat-o razna sunt în contradicție cu intențiile PSD din 2016: „obiectivul strategic îl constituie implementarea unui alt model de politică industrială, care să genereze creșterea economică inteligentă a României“.

Justiție. Europa nu e cu noi

„Începând cu 2017, vizăm modernizarea legislației privind sistemul judiciar, astfel încât acesta să fie asemănător cu cele din statele membre ale UE“.

Primul lucru făcut de PSD a fost Ordonanța 13 privind amnistia și grațierea, care a scos sute de mii de oameni în stradă. După ce Uniunea Europeană a criticat modificările făcute în justiție și înființarea Secției Speciale de investigare a magistraților, politicienii s-au dezlănțuit împotriva Uniunii Europene.

PROTEST PSD a scos sute de mii de oameni în stradă, după ce a vrut să modifice legile justiției - Foto: INQUAM PHOTOS/ Octav Ganea

„Ni s-a cerut să oprim niște proceduri legale de numire și revocare a procurorilor șefi, să nesocotim decizii ale CCR, să modificăm și propria Constituție…

Despre România se spune că este prea coruptă ca să fie membru cu drepturi depline în UE și a fost votată o rezoluție nedreaptă în care ni se reproșează lucruri care se întâmplă peste tot“, a spus Liviu Dragnea.

PSD transformă realizările în eșecuri

PSD și-a prezentat măsurile îndeplinite pe site-ul guvernarepsd.ro. Unele dintre aceste „realizări“ sunt, în realitate, neîmplinite.

La capitolul „Dezvoltarea sistemului de educație timpurie“, „Programul de guvernare al PSD“ prevedea „construcția a 2.500 de creșe, grădiniţe și unități after-school“.

Pe guvernarepsd.ro, una dintre realizările din domeniul Educației este: „am construit 90 de creșe și grădinițe“. O diferență de 2.410 de instituții de învățământ.

PSD se laudă că a acordat burse anuale de până la 4.000 de euro laureaților la olimpiade. Ce nu spune Guvernul este că nenumărate primării nu pot să plătească burse pentru elevii „buni“ care iau note peste media 8,50, așa cum prevede legea.

Altă „reușită“: reorganizarea Consiliilor Consultative ale Ministerului Cercetării și Inovării s-a făcut peste noapte și prin îndepărtarea cercetătorilor români care erau angajați la universități occidentale. Evaluatorii externi au fost excluși.

„Pachetul social garantat pentru educație“ a fost un eșec cel puțin în ultimii doi ani. Sute de mii de copiii nu au beneficiat de programul „Masa caldă“, după cum a arătat o investigație Newsweek România.

„Reușită“: case cu toalete în curte

„10 miliarde pentru satele României“ pur și simplu nu se văd. Doar 35% dintre români sunt racordați la rețeaua de gaz. Aproape 1,8 milioane de locuinţe (în care locuieşte 29,7% din populaţia României) au în continuare WC-ul în fundul curţii. „PNDL 1 a scos din noroi satele României“, se laudă, în 2019, PSD. Newsweek România a demonstrat eșecul acestui program.

Realizările PNDL sunt: școli – 9%, unități sanitare – 6%, drumuri – 6%.

PSD a ajuns să treacă la „succesuri“ semnarea unor contracte, chiar dacă lucrările nu au început: „Contract aferent Lotului 2 Centura sud“ sau semnarea contractului pentru autostrada spre munte apar ca „reușite“ în bilanțul PSD.

PSD vorbește de „susținerea proiectelor majore de cercetare“ care este mult subfinanțată. „Modernizarea a 144 de kilometri de cale ferată între Sighișoara și Simeria“ pe care se merge tot cu viteza melcului. Partidul se laudă și cu proiecte finalizate mult după termenul stabilit: autostrada Lugoj – Deva sau Sebeș – Turda ori varianta de Ocolire Brașov.

Povești de adormit alegătorii

„Creșterea bugetului alocat cercetării cu aproximativ 30% anual“, ne asigura PSD în 2016. Până în 2020, bugetul Cercetării a scăzut constant și a ajuns la 0,21% din PIB, de cinci ori mai puțin decât a promis PSD.

„Sprijinirea comunităților de români din străinătate, pentru o reintegrare facilă la întoarcerea în țară, prin creșterea cu 100% a numărului de elevi participanți la cursul de Limbă, Cultură și Civilizație Românească“.

Nici măcar 1% din copiii românilor care trăiesc în Diaspora nu urmează astfel de cursuri.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te