Carte omagială de 700 pagini despre China, cu bani de la buget, lansată în sediul primăriei Arad

DE Stelian Negrea | Actualizat: 23.03.2023 - 15:14
Prof. univ. dr. Lizica Mihuț la lansarea unui volum despre Foto: adevarul.ro / Claudia Untaru

Departe de zarva de la centru, Aradul a ajuns capul de pod al Chinei în România. Lansări de cărți, simpozioane, cuvinte mieroase din partea tuturor oficialităților locale. Aici a fost înființat primul club Pro-China din România.

SHARE

Reprezentanți ai PNL (primar, viceprimar Arad), UDMR (prefect Arad și primar de comună) au ținut să participe sau să trimită mesaje elogioase la lansarea unei cărți despre China și la sărbătorirea a 9 ani de relații româno-chineze la Arad. Lansarea cărții a avut loc în sediul primăriei Arad, cartea fiind finanțată de Direcția de Cultură a Consiliului Județean Arad.

Sala Regele Ferdinand din Palatul Administrativ din Arad, care găzduiește sediul primăriei Arad, a fost recent gazda unui eveniment care a strâns toată protipendada locală: sărbătorirea a nouă ani de relații româno-chineze în acest județ.

În paralel a fost lansată o carte de 700 de pagini - „Cultura și Civilizația Chineză. Dialoguri Româno-Chineze” - finanțată de Consiliul Județean Arad. 

Ce spune Lizica Mihuț despre carte: 

„Beneficiind de prestigiul recunoscut în comunitatea arădeană, prezentarea publică a volumului CULTURĂ ȘI CIVILIZAȚIE CHINEZĂ. DIALOGURI ROMÂNO-CHINEZE, V, (Editura Forumul Româno-Chinez, Arad, 2022) a avut loc în sala Ferdinand a Primăriei Arad. Cartea de 660 pagini apare în excelente condiții grafice, având în prof. univ. dr. Lizica MIHUȚ un coordonator riguros, atent la elementele editoriale care să întrețină imaginea pozitivă promovată de celelalte volume (I – IV). A beneficiat de finanțarea generoasă a Consiliului județean Arad și a Centrului Cultural Județean”. Detalii AICI

Neobosita doamnă Lizica Mihuț

Gazda evenimentului a fost Lizica Mihuț, 78 de ani. Aceasta a fost rector timp de 20 de ani al Universității de stat Aurel Vlaicu din Arad. 

Aici și-au susținut doctoratele multe personalități locale. 

Din 2019 este președintele Forumului Prieteniei și Colaborării Româno – Chineze. 

Din această calitate este coordonatoarea volumului de 700 de pagini, “Cultura și Civilizația Chineză. Dialoguri Româno-Chineze” ajuns la a șasea ediție. 

„Simpozionul internațional «Cultura și Civilizația Chineză. Dialoguri Româno-Chineze » a ajuns la a VII-a ediție și s-a desfășurat în orașul Pecica, un oraș în plină dezvoltare, aflat la 20 de kilometri de Arad, oraș ce găzduiește primul Club PRO-CHINA din România, condus de primarul acestuia, prof. Petru Antal. (...) 

Așa cum am mai precizat, lucrările susținute în cadrul Simpozionului, lucrări cu caracter științific sau emoțional, și-au propus să facă cunoscute publicului larg strălucita istorie a Chinei, admirabilă nu numai prin vechimea sa de peste 5000 de ani, dar și prin faptul că reprezintă, în prezent, una din cele mai mari puteri economice ale lumii. (...)

Se cuvine să aducem MULȚUMIRI Ambasadei Republicii Populare Chineze în România pentru sprijinul generos acordat încă de la prima ediție a Simpozionului Internațional, și pentru participarea unor înalți demnitari ai Ambasadei la desfășurarea tuturor activităților cuprinse sub cupola acestuia. (...)”, a declarat doamna Mihuţ.

Pe pagina de Internet a domniei sale sunt dedicate zeci de articole măreției Chinei străvechi dar și celei actuale fără nici un fel de referire la gravele încălcări ale drepturilor omului comise de actualul regim de la Beijing prin crearea de lagăre de concentrare pentru minoritățile uigure, prin cenzura brutală a libertății de exprimare și prin lipsa oricărei opoziții politice. 

În niciun ungher al paginii domniei sale nu s-a făcut referire la sprijinul susținut pe care China îl acordă Federației Ruse care a invadat, din februarie 2022, într-un mod brutal Ucraina, un stat suveran cu granițe recunoscute la nivel internațional. 

 

Asociată cu fiica patronului Realității TV

Liza Mihuț a deținut un pachet de acțiuni la un ziar local din Arad, noul Observator și are și o influență asupra unui alt ziar online, criticarad.ro. 

Mihuț a fost asociată în 2015 cu Beatrice Alexandra Păcuraru, realizator tv la Realitatea TV și fiica lui Maricel Păcuraru proprietarul acestui post tv, în compania Dunărea Travel SA. 

Ulterior, și-a vândut pachetul de 50% din această companie fiicei actualului patron al postului de știri Realitatea TV, condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani în dosarul Poșta Română. 

La momentul tranzacției dintre Liza Mihuț și Beatrice Păcuraru, patronul Realității TV se afla în spatele gratiilor executându-și pedeapsa. 

De altfel, fiul doamnei Mihuț, Caius Călin Miuța, lector universitar al Facultății de Educație Fizică și Sport a Universității de stat Aurel Vlaicu, a fost trimis în judecată, anul trecut, de DNA Galați pentru luare de mită. 

Doamna Lizica are numai cuvinte de laudă la adresa europarlamentarului liberal Gheorghe Falcă, iar unul dintre cei mai fervenți susținători ai relațiilor bune cu China din zonă este Gheorghe Seculici, fost viceprim ministru coordonator al relațiilor economice al primului cabinet Călin Popescu Tăriceanu. 

Citește și: Medvedev amenință cu apocalipsa nucleară: „Arestarea lui Putin ar fi o declarație de război”

 

China i-a aliniat pe primar, prefect și președintele consiliului județean

Toată floarea locală, indiferent de culoarea politică și funcție, a ținut să aducă un omagiu prieteniei cu poporul chinez. 

Primarul și viceprimarul de Arad. Președintele și vicepreședintele Consiliului Județean Arad. Toți de la PNL. 

Plus prefectul de Arad și primarul comunei Pecica. Ambii de la UDMR. 

Citește și: VIDEO Demonstrație de forță în fața lui Putin. Bombardiere US B-52, flancate și de avioane românești

“Prin prisma meseriei mele de inginer silvic îmi place foarte mult un proverb chinezesc care spune aşa: «O generaţie plantează copaci, iar o altă generaţie se bucură de umbra lor». Ne aflăm în prezenţa unei culturi milenare, care reuşeşte să meargă înainte şi să nu privească viaţa doar din punct de vedere egoist şi doar pentru astăzi, ci şi pentru mâine”, a declarat primarul liberal al Aradului, Cătălin Bibarț.

Viceprimarul liberal al Aradului, Lazăr Faur, nu s-a lăsat mai prejos: “Nu este uşor să abordezi civilizaţia chineză într-un volum consistent care ne face invidioşi pe toţi cei care avem aspiraţia de a crea o carte. Am răsfoit volumul şi sunt impresionat de cei care publică şi de diversitatea materialelor. Mulţi dintre autori sunt oameni pe care-i apreciez de ani de zile. China este o civilizaţie care are o dominantă milenară. Nu este nimic rău să avem o experienţă de cunoaştere a unui popor cu o civilizaţie de mii de ani”. 

Am răsfoit volumul şi sunt impresionat

Elogiile merg în aceeași notă și la Iustin Cionca, președintele liberal al Consiliului Județean Arad: „Am cunoscut, în acești ani, personalități puternice, active, care au considerat apropierea relațiilor româno-chineze ca pe o cauză pentru care merită și trebuie să se implice personal, să catalizeze energia, talentul și competențele unor intelectuali în vederea întăririi legăturilor dintre cele două națiuni.

Am urmărit cum tineri arădeni, adolescenți, studenți, profesioniști la început de carieră, s-au apropiat de Forumul Prieteniei Româno-Chineze, au depășit orice fel de prejudecăți, au căutat și au găsit parteneri cu care să corespondeze și să își împartă gândurile, și-au lărgit orizontul de cunoaștere prin intermediul instrumentelor puse la dispoziția lor de Forumul Prieteniei”.

Ionel Bulbuc, vicepreședintele liberal al aceleiași instituții s-a ridicat la nivelul șefului: Astăzi s-a născut o carte şi mă bucur personal şi instituţional că se naşte o carte. Acest lucru este important pentru noi, pentru bibliotecă şi pentru instituţiile subordonate.

O felicit astfel pe doamna prof. univ. dr. Lizica Mihuţ şi suntem recunoscători Ambasadei Republicii Populare Chineze la Bucureşti. Consiliul Judeţean a dezvoltat mai multe proiecte de colaborare cu parteneri chinezi. Am încredere că seriozitatea partenerilor noştri chinezi, împreună cu dorinţa noastră de a face va duce la realizări frumoase pentru Arad”.

Reprezentantul Guvernului României în teritoriu, elogiu Chinei

Toth Csaba, prefectul UDMR al Aradului, adică reprezentantul Guvernului României în teritoriu, ține tonul elogios la adresa Chinei: „Cu ocazia lansării volumului Cultură și Civilizație Chineză – Dialoguri Româno-Chineze, editat sub egida Forumului Româno – Chinez, transmit cele mai calde felicitări tuturor celor care au contribuit și facilitat apariția lucrării. În mod special doresc să salut activitatea promotorilor schimburilor culturale româno-chineze, concretizate în cele șapte simpozioane internaționale desfășurate până la această dată: prof. univ. dr. Lizica Mihuț, președinte al Forumului Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze, alături de celelalte membre ale Forumului și Asociației «Con Brio», dar și reprezentanți ai autorităților locale ce au găzduit și facilitat desfășurarea evenimentelor amintite”. 

Ultimul pe lista lungă de oficialități a fost Petru Antal, primarul UDMR al comunei Pecica, unde a luat ființă primul club pro-chinez din România: “Numit de presa arădeană, citez: «evenimentul toamnei» și apreciat pentru, citez din nou: «organizarea de excepție», simpozionul s-a bucurat de prezența oficialilor Ambasadei Republicii Populare Chineze la Bucureşti, precum și a corespondenților agenției naționale de presă a țării.

A fost o reală onoare să îl găzduim și am fost mândru să văd interesul cadrelor didactice și al elevilor pecicani față de cultura, istoria, știința și gastronomia chineză, pe care le-au studiat cu atenție și s-au născut astfel lucrări foarte interesante. Au fost expuse și lucrări artistice reușite, realizate de elevii liceului nostru.

Nimeni nu vorbește de „problemele” Chinei

”Poate puțini dintre dumneavoastră știți că avem pecicani care au studiat în China, ba chiar au și predat acolo. Alții au fost ca turiști, dar s-a dezvoltat și o legătură de afaceri între firma din orașul nostru și o companie din China”. 

Niciunul din oficialii de mai sus nu a adus în discuție nici o secundă gravele încălcări ale drepturilor omului din Republica Populară Chineză. 

La fel, niciunul din acești oficiali nu au pus în discuție sprijinul acordat de China Federației Ruse care duce un război de agresiune în Ucraina, deși Guvernul României a condamnat în nenumărate rânduri această agresiune ilegală și neprovocată. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te