În cadrul unui interviu difuzat marți, Călin Georgescu a sugerat că existența scutului NATO de la Deveselu, un element strategic defensiv pentru Alianța Nord-Atlantică, ar putea fi pusă în discuție în cazul în care va ajunge la putere.
Călin Georgescu aruncă în aer siguranța României și a NATO: „Scutul de la Deveselu va fi reevaluat”
„Totul se va evalua: care sunt avantajele, care pot fi avantajele în viitor, ce s-a întâmplat până acum. Este nevoie să evaluăm. Totul este transparent, totul va fi făcut din punct de vedere legal, precis și constituțional”, a declarat Georgescu.
Această nouă declarație îngrijorătoare la adresa securității României vine după ce același Călin Georgescu a declarat într-un interviu anterior că: „Scutul de la Deveselu este o rușine diplomatică”.
Poziția lui Georgescu privind scutul de la Deveselu a fost anticipată recent de publicația americană The New York Times.
Citește și: Alexandr Dughin, ideologul lui Putin, îl laudă pe Călin Georgescu: "România va fi parte a Rusiei"
Citește și: VIDEO Călin Georgescu vrea să scoată România din UE și NATO: "Nu ne interesează "cluburile" astea"
Jurnaliștii americani au avertizat că succesul partidelor suveraniste și al lui Călin Georgescu în România ar putea destabiliza poziția strategică a țării în cadrul NATO, potrivit Antena 3.
Citește și: Kremlinul, despre amestecul în alegerile din România: „Noi? Nu avem obiceiul, în special în România”
„Succesul lui Călin Georgescu și al partidelor suveraniste ar putea amenința stabilitatea scutului de la Deveselu și securitatea Alianței Nord-Atlantice. Social-democrații au câștigat cele mai multe voturi la alegerile parlamentare, însă aripa naționalistă ar putea îngreuna formarea unui guvern pro-occidental”, se arată în analiza publicației.
Citește și: Milioane de conturi false pro-Călin Georgescu, eliminate de tiktok. Armata AUR a fost de 300.000
Scutul anti-rachetă de la Deveselu este un proiect strategic al NATO și SUA, destinat protejării Europei împotriva atacurilor cu rachete balistice. Declarațiile lui Călin Georgescu vin într-un moment sensibil, în care stabilitatea flancului estic al Alianței este esențială, mai ales în contextul războiului din Ucraina.