Câciu semnează, familia lui Daea beneficiază. „Conflictele de interese” ale ministrului agriculturii

DE Alexandru Pop | Actualizat: 12.01.2023 - 15:42
Ministru Daea, pe teren la o sărbătoare - Foto: INQUAM PHOTO, George Călin

Una dintre fiicele lui Petre Daea, cu afaceri în domneiul agriculturii va fi beneficiara unui ordin semnat de ministrul de Finanțe. Toată familia lui Petre Daea are conexiuni cu ministerul Agriculturii. Soția și cealaltă fată sunt angajate în ministerul condus de Petre Daea.

SHARE

UPDATE. Ministerul de Finanțe a răspuns, azi, întrebărilor Newsweek România:

„Potrivit prevederilor pct. 1 al Art. I al Ordonanței Guvernului nr. 16/20221, s-au extins categoriile de active pentru care profitul investit este scutit de impozit cu cele utilizate în activitatea de producție și procesare, precum și cu activele reprezentând retehnologizarea. 
Promovarea măsurii fiscale a avut în vedere necesitatea susținerii contribuabililor de a dezvolta noi capacități de producție, precum și retehnologizarea celor existente. 
Activele utilizate în activitatea de producție, procesare și activele reprezentând retehnologizare sunt cele stabilite prin ordin al ministrului Finanțelor. 
Totodată, evidențiem faptul că, potrivit art. 5 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, Ministerul Finanțelor are atribuția elaborării normelor necesare pentru aplicarea unitară a prezentului cod.
În acest cadru legal, ordinul stabilește categoriile de active pentru care, începând cu 1 ianuarie 2023, contribuabilii plătitori de impozit pe profit pot aplica facilitatea fiscală.
Referitor la categoriile de active, menționăm faptul că sunt active din toate sectoarele de activitate, nu doar din domeniul agricol, respectiv: clădiri industriale, hale de producție, centrale hidroelectrice, construcții pentru creșterea animalelor și păsărilor, heleștee, iazuri, bazine etc.”

Afaceri în familie

În timp ce soția și fiica cea mică sunt plătite de ministerul condus de tatăl lor, celaltă fată a ministrului face afaceri în domeniul pisciculturii, reglementat de Petre Daea.

Fiica cea mare a lui Petre Daea se numește Popescu Larisa Elena. Este om de afaceri, deținând 99% din acțiunile companiei Piscicultorul SA Dâmbovița care deține în concesiune patru bălți de pește dintre care cea mai mare este în Crevedia.

Newsweek a scris pe larg despre afacerile familiei Daea AICI

Un proiect de ordin al Ministerului Finanţelor, condus de Adrian Câciu, va ajuta afacerea Larisei Popescu Elena.

Proiectul oferă anumite scutiri firmelor care desfășoară activități de producție, procesare și cele reprezentând retehnologizarea din domeniul pisciculturii. Pus în transparenţă decizională pe site-ul Ministerului Finanţelor în decembrie, proiectul se referă la "activele utilizate în activitatea de producție, procesare și activele reprezentând retehnologizare pentru care se aplică scutirea de impozit a profitului reinvestit, potrivit art. 22 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare".

Proiectul de ordin are patru articole/

La art. 1, se spune că: Activele utilizate în activitatea de producție, procesare și activele reprezentând retehnologizare pentru care se aplică scutirea de impozit a profitului reinvestit potrivit art. 22 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, sunt cele prevăzute în următoarele subgrupe și clase din Catalogul privind clasificarea și duratele normale de funcționare a mijloacelor fixe,
aprobat prin hotărâre a Guvernului:

k) heleștee, iazuri, bazine; ecluze și ascensoare; baraje; jgheaburi etc. pentru piscicultură”;

"Prevederile proiectului de ordin intră în vigoare la începând cu 1 ianuarie 2023", se arată în referatul de aprobare.

Întrebări trimise Ministerul Argiculturii la care Petre Daea nu a răspuns:

  • Nu crede domnul ministru Petre Daea că acest ordin îl pune într-un conflict de interese ?
  • Nu crede domnul ministru Petre Daea că intervențiile sale pentru împușcarea cormoranilor îl pun într-un conflict de interese, dat fiind că inițiativa pentru care militează ajută compania Piscicultorul condusă de fiica sa
  • Crede domnul ministru Daea că există un conflict de interese sau o situație imorală dat fiind că soția și una dintre fiicele dânsului activează în cadrul unor instituții aflate în subordinea ministerului pe care îl conduce?

Cum a ajuns fata lui Daea proprietara Piscicultorul

Inițial, Piscicultorul SA, firmă înfiinţată pe 13 februarie 1991, fusese luată în concesiune în 2003, de la Agenția Domeniilor Statului, de către omul de afaceri Dimitrie Muscă, care dăduse circa 80.000 de euro (adică 2,88 miliarde de lei vechi), pentru 99,65% din acțiuni, către Agenția Domeniilor Statului.

Omul de afaceri investise în cei trei ani, cât a deținut ferma piscicolă, alte 30.000 de euro, în modernizarea acesteia.

Ulterior, Muscă îi vinde, în 2006, fiicei lui Daea, care nu avea nici un fel de experiență în afaceri, tot pachetul de acțiuni pentru circa 43.000 Euro, adică jumătatea din suma pe care el o plătise cu trei ani în urmă statului român.  

Citește și: Toate femeile din viața lui Petre Daea sunt angajate la stat. Sau fac afaceri de milioane cu statul

Daea, omul supărat pe cormoranii care vânează peştele Larisei

Ministrul Agriculturii a intervenit direct pentru a sprijini afacerea fiicei sale în domeniul pisciculturii. Este de notorietate publică succesiunea de ieşiri ale ministrului Petre Daea, contra cormoranilor, care sunt nişte păsări ce vânează copios peştele de apă dulce şi, evident, se bucură la crescătoriile peşte.

În 2019, când era tot ministru al Agriculturii, Daea a cerut derogare de la UE, ca să poată să împuşte cormoranii. De altfel, sursele Newsweek susțin că bălțile păstorite de fetele ministrului au fost invadate de cormorani.

Pe 10 iulie 2019, Petre Daea declara că a cerut derogare de la Comisia Europeană, pentru că România are peste 100.000 de cormorani.

"Suntem în aşteptarea acestui răspuns. Avem în prezent peste 100.000 de exemplare, dar reglăm lucrurile. Văd tot felul de evaluări şi un profesor care conduce un ONG spune că 9.542 de cormorani sunt (n.n.: în România). De ce nu 9.542,5? Poate a murit unul ieri...”, a spus Daea, la un post de televiziune.

Petre Daea a continuat: "Nu poţi să laşi pescarul fără apărare, pentru că l-ai pus în situaţia de a-şi părăsi activitatea. Avem soluţii, dar şi dorinţa de a face bine Ţării Româneşti, pentru că este vorba de un impact de 500.000 de oameni. Sunt 100.000 de pescari în România, cei care vorbesc despre această situaţie.”

Indiferent dacă Petre Daea are sau nu dreptate în privința cormoranilor, conflictul de interese în care se află este evident. 

Piscicultorul SA, deținută de fiica sa, are cinci sedii secundare, în judeţul Dâmboviţa, conform ListaFirme.ro.

Petre Daea, superiorul soției și al fiicei

Lui Petre Daea i se trece cu vederea și faptul că una dintre fiice și soția sunt angajate în cadrul unor instituții aflate în subordinea Ministerului Agriculturii. 

Actuala soție a ministrului agriculturii, Petre Daea, 72 de ani, Luchian Camelia, 54 de ani, este șefa departamentului de resurse umane al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), una din cele mai importante instituții din agricultura românească a fost numită recent într-o sinecură grasă. ea a câștigat, anul trecut în jur de 10.000 de lei pe lună. 

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este o agenție din România care funcționează în subordinea Ministerului Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale, înființată în anul 2004.

Fiica cea mică, Budașcu Dana Florentina este angajată pe o funcție de specialist PR la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) instituție din subordinea Ministerului Agriculturii.

Ce îl recomandă pe Daea?

Este Petre Daea un specialist de o asemenea anvergură astfel încât să i se treacă cu vederea aceste legături pe care familia sa le are cu Ministerul Agriculturii? Răspunsul este negativ.

A terminat Facultatea de Agronomie în 1972 și a aurmat un curs de perfecționare la Institutul de pregătire al cadrelor de conducere din Economie și Administrație. Aici, Daea nu s-a perfecționat doar în agricultură comunistă, ci și în propagandă comunistă.

CV AICI

Petre Daea a devenit specialist în agricultura socialistă, ideolog și propagandist al regimului comunist, după ce a studiat patru ani la Academia Ștefan Gheorghiu, școala de partid și de cadre a PCR.

Pentru a fi admis la „Ștefan Gheorghiu“, Petre Daea a arătat că are o origine sănătoasă, a dovedit devotament față de Partidul Comunist, a fost propus de organizațiile muncitorești ale PCR și, în final, a primit binecuvântarea lui Nicolae Ceaușescu. 

În perioada 1976 – 1979, Petre Daea a urmat „cursurile universității politice și de partid“ (Ștefan Gheorghiu - n.red.), după cum singur menționează într-un document obținut de Newsweek România. 

Acest aspect nu este menționat în cv-ul oficial al ministrului de astăzi al Agriculturii. Între 1982 – 1983, Petre Daea s-a întors la Academia de Partid „Ștefan Gheorgiu“, urmând Institutul Central de Pregătire a Cadrelor de Conducere din Economia și Administrația de Stat. Pe site-ul guvernului, actualul ministru al Agriculturii pretinde însă că la institut ar fi obținut un doctorat, dar documententele consultate de Newsweek România îl contrazic. 

Petre Daea a fost cursant la secția „Agricultură/CAP“. A luat note de 10 la examene precum „Materialismul dialectic și istoric, concepția revoluționară despre lume și viață a PCR, fundament teoretic al conștiinței socialiste“ sau „Atributele conducerii unității agricole socialiste“.

Ministrul Agriculturii a învățat atunci nu doar agricultură colectivistă și CAP-istă. El se angaja la „înfăptuirea unei adevărate revoluții în gândirea tuturor oamenilor muncii care își desfășoară activitatea în agricultură“. 

În anii ’80, cei mai negri ai regimului Ceaușescu, acest lucru însemna îndoctrinarea muncitorilor și țăranilor cu ideologia comunistă. La asta s-a angajat Petre Daea cu mare avânt. Documentele și informațiile pe care le publicăm arată că ministrul Agriculturii din guvernul Dăncilă s-a înregimentat în Partidul Comunist încă din facultate, unde a condus diverse asociații studențești. 

În paralel cu activitatea sa de inginer agronom, Daea asigura, într-o notă, secretariarul Comitetului Central al PCR că „am continuat să studiez pentru a-mi ridica nivelul politic și idoleogic“.

Petre Daea nu a urmat niciun curs, specializare în agricultură după 1990.

Citește și: Dosarul de cadre al lui Daea

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te