Ilie Bolojan, șeful Senatului, a spus mircuri că vrea să reducă numărul posturilor din Senat de la 796 la 618 posturi. Va fi o reducere. Acesta susține că activitatea instituției nu va avea de suferit.
Bolojan a mai spus că cei care vin cu demnitarii nu pleacă după ce aceștia termină mandatul ci rămân angajați pe perioadă nedeterminată. Astfel, noii demnitari nu pot să-și aducă colaboratori.
Bolojan, anunț despre concedierile la Senat: Prezența fizică la locul de muncă lasă de dorit
Ilie Bolojan a declarat miercuri că a adoptat două memorandumuri care îmbunătățirea activității Senatului. El spune că este nevoie de un ”aparat profesionist și eficient, să îmbunătățim procesul legislativ, să avem un regulament de funcționare cât mai bun, ca să avem o dezbatere corectă și civilizată în sălile de ședință. Și să ne îmbunătățim relațiile cu celelalte instituții”.
Șeful Senatului a explicat că a constatat ”câteva acumulări negative care nu pot fi contestate”
”La Senat, în loc ca persoanele care sunt pe cabinetele demnitarilor să vină și să plece cu aceștia – așa cum e practica – a fost posibilă angajarea directă pe durată nedeterminată.
Au fost angajări peste angajări și am ajuns în situația în care o persoană pe post de conducere nu își poate aduce nici un colaborator, pentru că găsește deja persoane fără pregătire.
Trebuie să urmăm legea normalității: vii cu un demnitar, pleci cu un demnitar, pentru ca acesta să poată da randament”, a spus Bolojan.
Președintele Senatului a mai precizat că la unele comisii se justifică numărul de funcționari însă la altele, cum este comisia de regulament, care se întrunește în ședință foarte rar, nu se justifică 5 posturi.
Pe de altă parte, ”am constatat structuri funcționale ale Senatului ca Direcții generale doar pentru ca cineva să aibă funcția de director general dar fără să aibă personal în subordine”, a mai spus Bolojan.
”Am constatat de asemenea că prezența fizică lasă de dorit”, a mai spus acesta.
Concedieri la Senat: Bolojan vrea să reducă aproape 200 de posturi și cota de combustibil
”Trebuie să avem un personal corect dimensionat și profesionist pentru a nu risipi banul public. Iar Senatul să fie un exemplu, pentru că nu putem cere altora să nu risipească banul public.
După eliminarea acestor sinecuri, am propus Biroului Permanent o nouă organigramă, care a fost avizată. Odată cu aprobarea acesteia în prima seciune ordinară, ea va deveni obligatorie.
De la 796 de posturi vor avea 618 posturi, deci o reducere. Vor fi economii substanțiale.
Colegii care vor pleca nu vor fi demiși de nimeni. Conform legii se vor organiza concursuri pentru funcționari publici. Șefii de servicii, directorii vor avea două posibilități: să facă concursuri corecte și să îi păstreze pe angajații buni, sau să trucheze concursurile și să își asume costurile”, a spus Bolojan care a precizat că activitatea Senatului nu va avea de suferit.
De asemenea, a vorbit și despre flota auto.
”A doua măsură e să reducem cheltuielile de funcționare. Aveam o flotă foarte mare de mașini. Memorandumul prevede reducerea flotei și a cotei de combustibil cu 20%”, a mai spus acesta.
”Cu siguranță vor avea loc procese. Vom proceda corecta. Am rugat sindicatele să ne ajute să facem concursurile corecte
Vom prelungi și programul de lucru al Senatului. Vom avea și miercuri ședințe în plen, iar joi vor fi dezbateri publice”, a mai spus Bolojan.