Bătălia surselor: PNL îl dă pe Ciolacu ca primul premier din rotație. PSD nici nu vrea să audă

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 15.11.2021 - 16:38
PNL îl dă pe Ciolacu ca primul premier din rotație. PSD nici nu vrea să audă. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Marcel Ciolacu ar urma să fie primul premier din rotația convenită de PNL și PSD în cadrul noii alianțe de guvernare, au declarat surse liberale pentru Antena 3. Problema e că surse din PSD neagă această informație și afirmă că nici nu vor să audă să fie primii în rotație.

SHARE

Marcel Ciolacu și Florin Cîțu au agreat varianta premierului prin rotație, în viitorul guvern PNL-PSD-UDMR, iar potrivit surselor Antena 3 primul prim ministru ar urma să fie președintele PSD. Ulterior, din 2023, funcția ar urma să revină liderului PNL.

„Este doar o înțelegere între Marcel Ciolacu și Florin Cîțu să existe o alternanță a celor doi președinți pentru funcția de premier, iar primul ar urma să fie Marcel Ciolacu”, notează jurnaliștii.

Pe de altă parte, surse din PSD au explicat, pentru Newsweek România, că este exclus ca Marcel Ciolacu să fie primul premier din rotația convenită. Mai mult, pesediștii nu doresc sub nici o formă ca Florin Cîțu să mai fie premier, din moment ce l-au demis printr-o moțiune de cenzură.

Citește și: SABOTAJ Senzorii ce detectau submarinele au dispărut din largul coastei Norvegiei

PSD l-ar accepa ca premier pe Nicolae Ciucă, formulă agreată, potrivit surselor, și de președintele Klaus Iohannis. De altfel, decizia finală se află la șeful statului. 

PNL și PSD au anunțat deja oficial că merg la consultările cu președintele cu mai multe variante de premier, printre care și cei doi lideri de partid, Florin Cîțu și Marcel Ciolacu.  

Ciolacu premier, avantaj Cîțu

Varianta în care președintele PSD ar deveni primul premier din rotația convenită de noua alianță l-ar ajuta cel mai mult pe Florin Cîțu. Acesta se teme că dacă va pierde definitiv funcția de prim ministru, va fi eliminat, în timp, și din funcția de președinte al PNL, așa cum a pățit și Ludovic Orban. 

Dacă însă există înțelegerea ca din 2023, poziția de șef al Guvernului să îi revină lu, ar avea o pârghie prin care să-i controleze pe liberali. 

Pe de altă parte, numirea lui Nicolae Ciucă în fruntea Guvernului, susținută de președintele Klaus Iohannis și de PSD, nu este agreată de mulți lideri liberali. Fostul șef al Statului Major al Armatei a devenit membru PNL abia de un an, din septembrie 2020, și nu are multe legături în partid. 

Citește și: În prag de divorț, Ilie Năstase, internat după ce Marica l-a scos din Fundația Ilie Năstase

Cine ia Ministerul Finanțelor

Un alt punct complicat din negocierile pentru noua coaliție PSD PNL vizează Minsterul de Finanțe. Deocamdată, cele două părți au convenit că cine dă premierul, nu primește acest minister, important pentru că administrează taxele, impozitele și, în principiu, și economia. 

PNL ar vrea și postul de premier și poziția de ministru al Finanțelor, potrivit informațiilor Newsweek România. PSD ar prefera Finanțele și Secretariatul General al Guvernului, o instituție cheie, pentru că pe acolo trec toate proiectele de acte normative ale Executivului.   

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.