Băsescu: presiuni asupra României pentru a se acorda contractul pentru corvete companiei Damen?

DE Alexandru Pop | Actualizat: 05.11.2018 - 15:50

Fostul președinte Traian Băsescu insinuează destul de apăsat că mai mulți politicieni olandezi cu greutate în UE ar fi făcut presiuni pentru ca un contract de 1,6 miliarde de euro să fie acordat companiei Damen.

SHARE

Într-o postare pe Facebook din după-amiaza de sâmbătă, 27 octombrie, Traian Băsescu invocă "filiera olandeză". Iată, integral, postarea fostului președinte:

„Filiera Olandeză - eu nu-i spun filieră mafiotă
Cadenţa evenimentelor :
1. Pe data de 12 Septembrie 2018 ne vizitează intempestiv Mark Rute Premierul Olandei care vine pentru câteva ore la Bucureşti pentru a da o declaraţie în care spunea că suntem o ţară coruptă, deci NU Schengen.
2. Pe 01 Octombrie 2018 în Comisia LIBE a Parlamentrului European, olandezul Frans Timmermans, pulverizează pur şi simplu România printr-un raport despre corupţie şi stat de drept, raport împănat cu destule inadvertenţe ;
3. Pe 22 Octombrie 2018 Raportul Final al Comisiei de la Veneţia vine şi susţine inadvertenţele din raportul Timmermans, ba este chiar la un pas să ceară modificarea Constituţiei . Raportor a fost olandezul Martin Kuijer.
4. Pe 26 Octombrie 2018 compania olandeză Damen, suspectată şi anchetată pentru corupţie, se aştepta să primească un contract de 1,6 miliarde euro de la Guvernul României. Decizia a fost amânată până pe 15 Noiembrie 2018.
Eu nu cred că „prea cinstiţii”, olandezi Mark Rutte, Frans Timmermans şi Martin Kuijer, s-au concertat pentru a face presiuni asupra Guvernului României în perspectiva acordării contractului de 1,6 miliarde euro către firma olandeză Damen, mai ales că aceasta este suspectată şi anchetată pentru corupţie.
Nu cred nici că fotografiile apărute în presă cu Mark Rutte şi proprietarul Damen au semnificaţie nu...sunt doar aşa...ca să nu greşim câştigătorul.
Mă aştept ca „prea cinstiţii” olandezi Mark Rutte şi Frans Timmermans să acuze România de corupţie dacă „penalii ” de la Damen ar primi contractul de 1,6 miliarde euro pentru armată.
Dacă vrem în Schengen, eliminăm olandezii „penali” de la Damen".


Citește și: Amânare ciudată a verdictului în licitația pentru corvete de 1,6 miliarde de euro

Damen avertizează cu avocații

Damen Shipyards Group a tranmis Newsweek România un comunicat de presă în care acuză campanii negative din media românească la adresa Guvernelor României și Regatului Țărilor de Jos, într-un moment în care proiecte cu impact semnificativ pentru economia românească sunt derulate de către Guvernul României.

„Damen se delimitează expres și complet de toate remarcile și insinuările făcute în presă și nu se identifică în niciun fel cu pozițiile acolo exprimate. Mai mult, Damen dorește să precizeze următoarele:

•           Damen este o companie privată care funcționează independent, fără conexiuni comerciale cu vreun guvern;

•           Din anul 1999, Damen este acționarul majoritar al Damen Shipyards Galați, cel mai de succes exportator de nave și una dintre cele mai importante unităţi de producţie din industria de apărare din România;

•           Damen este partener minoritar în Șantierul Naval Mangalia în cadrul căruia și-a asumat controlul operațional începând cu luna iulie 2018;

•           România este ţara cu cea mai semnificativă producţie din cadrul grupului, în termeni ce vizează facilităţile şi forţa de muncă, înglobând astfel peste 4,500 de angajaţi români la care se adaugă 1,500 de subcontractori, tot români, și

•           Damen a colaborat de fiecare dată cu autoritățile române la toate nivelurile, într-o manieră corectă și transparentă, indiferent de culoarea puterii politice democratic alese,  și se consideră a fi un impecabil membru al mediului de afaceri”, se arată în comunicat.

Din document reiese că avocații grupului Damen analizează efectul negativ de imagine și posibilele daune de  interese cauzate de această campanie negativă și studiază posibilitățile de a reacționa pe linie legală, în acest sens.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te