Ministerul Apărării, amânare ciudată a verdictului pentru corvete de 1,6 miliarde de euro

DE Petru Zoltan | Actualizat: 27.10.2018 - 11:43
Proprietarul Damen s-a întâlnit recent și cu ministrul Andrușcă de la Economie/FOTO: damen.com

Ministerul Apărării Naționale, condus de Mihai Fifor, a amânat fără nici o justificare oficială anunțul prin care urma să fie aflat câștigătorul licitației de 1,6 miliarde de euro pentru construirea a patru corvete.

SHARE
UPDATE
Ministerul Apărării Naționale speră să anunțe câștigătorul licitației de 1,6 miliarde de euro pentru construirea celor patru corvete abia pe 15 noiembrie 2018.
Câștigătorul licitației trebuia anunțat inițial în data de 26 octombrie 2018.
Cum justifică ministerul întârzierea de aproximativ trei saptămâni? Astfel:

"Având în vedere caracterul complex al achiziției, diversitatea tipurilor de nave ofertate și soluțiile tehnice prezentate de fiecare candidat, pentru evaluarea acestora comisia de evaluare a transmis o serie de solicitări de clarificări, în baza prevederilor HG 48/2018, care precizează că <autoritatea contractantă are dreptul de a solicita clarificări și precizări referitoare la ofertele finale>. 

Astfel, derularea procedurilor de clarificare a impus modificarea calendarului, noul termen estimat pentru finalizarea procedurii fiind 15 noiembrie 2018”, a transmis Biroul de Presă al Ministerului Apărării Naționale. 


După cum Newsweek România a arătat, anunțul trebuia făcut pe 26 octombrie, dar surse apropriate licitației au spus că participantul câștigător va fi anunțat peste aproape o săptămână, pe 31 octombrie.

La licitație participă francezii de la Naval Group, italienii de la Fincantieri și olandezii de la Damen.

Compania olandeză pare că este favorita politicienilor de la București, dar și a diplomaților români de la Ambasada României de la Haga.

Pe 29 octombrie 2016, acum doi ani, contractul a fost atribuit în primă fază direct, fără licitație, tocmai companiei olandeze de către Guvernul Cioloș, printr-o Hotârâre de Guvern.

Inițiatorul hotârârii a fost ministrul Apărării de atunci, Mihnea Motoc, fost ambasador extraordinar și plenipotențiar în Olanda.

Ulterior, HG a fost anulată, în mandatul de premier al lui Sorin Grindeanu, premierul PSD.

Se pare, însă, că olandezii au intrat în grațiile lui Liviu Dragnea, președintele PSD și al Camerei Deputaților.


Citește și:

Dragnea se joacă de-a licitația în plic pe 1,6 miliarde de euro


Lobby de la Haga

Cu aproape două săptămâni înainte de a se anunța câștigătorul licitației, Ambasada României de la Haga a postat pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe un articol elogios la adresa companiei Damen. 

"Ambasadorul României la Haga, însoțit de consilierul economic, a făcut o vizită la sediul central al companiei Damen Shipyards din Gorinchem, la invitația conducerii companiei", se menționează în postare. 

La întâlnirea cu patronul firmei olandeze Damen, Kommer Damen, au participat ambasadorul Ioana  Predescu Brândușa și consilierul economic Cristian Mateescu.


Citește și:

Ambasada României în Olanda, PR pentru Damen


Pe 11 martie 2015, ministrul Bogdan Aurescu a demis-o pe Ioana Predescu Brândușa din funcția de purtător de cuvânt al ministerului de Externe în urma unei gafe diplomatice de proporții. 

Motivul? Cu două zile înainte, mai exact pe 9 martie, ministrul Bogdan Aurescu s-a întâlnit la București cu șeful diplomației germane, Frank Walter Steinmeier, căruia i-a făcut cadou o broșură. 

Exista, totuși, o mică problemă: pe copertă se aflau culorile steagului Germaniei, însă suprapuse pe harta Franței. 

Adică o gafă diplomatică de proporții.

Potrivit unui comunicat de atunci al MAE, Ioana Predescu Brândușa și-a "asumat responsabilitatea neverificării integrale a broșurii respective înainte de a-I fi prezentată șefului instituție spre a fi oferită oaspetelui german". 

Ministrul Apărării generează suspiciuni

Conform mai multor surse, contractul ar putea fi atribuit grupului olandez Damen, care deja a primit cadou de la Guvernul României, condus din umbră de Liviu Dragnea, conducerea șantierului naval de la Mangalia, deși statul roman este acționar majoritar.

Suspiciunile legate de această achiziție militară au fost generate de modul de organizare și desfășurare a licitației publice, dar și de faptul că ministrul Mihai Fifor s-a întâlnit la Washington cu reprezentanții Airbus și Raytheon. 

Cele două companii au oferit soluții de înarmare pentru corvetele cu care s-a prezentat la licitație olandezii de la Damen. 

Damen, suspectată de corupție în mai multe țări

Cotidianul olandez NRC a publicat o serie amplă de articole despre contracte bănuite de a fi fost obținute prin mită în mai multe țări din Europa și nu numai. Conform NRC, prin intermediari dubioși s-ar fi plătit șpăgi pentru contracte în Sierra Leone, Ghana, Togo, Libya, Brazil and Chile. Suspiciunile au fost confirmate pentru publicația olandeză de către procurorii din țara lalelelor. Aceștia au mai arătat, însă, și că investigațiile se desfășoară cu dificultate și Damen neagă orice fel de act de corupție.

Printr-un comunicat de presă, Damen a reacționat față de articolele publicate de către NRC: 

"Damen îşi exprimă dezacordul faţă de conţinutul acestor articole. 

Aceste articole includ afirmaţii nefondate cu privire la unele evenimente presupuse că ar fi avut loc în trecut. Damen nu se regăseşte în aceste afirmaţii. (...) 

Serviciul de Investigaţii şi Securitate Fiscală (FIOD) efectuează investigaţii la nivelul câtorva divizii de afaceri Damen de peste un an şi jumătate (...). 

În interesul investigaţiei FIOD, Damen nu poate oferi un răspuns consistent în această etapă."

Nu neapărat în legătură cu acest comunicat, mai trebuie menționat că principalul consilier juridic al Damen în România este avocatul Gheorghe Mușat, de altfel vizibil și în fotografia care însoțește acest articol. 

Mușat a fost ofițer al Securității, calitate pe care a deconspirat-o și, ca efect, a făcut închisoare. 

Închis fiind, a devenit și turnător al Securității, conform CNSAS.



Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te