Barometrul vizibilităţii miniştrilor: Premierul Ciucă în pole position, Bode pe 2, Rafila în cădere

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 26.03.2023 - 10:13
Ședință de Guvern (imagine cu caracter ilustrativ) - Foto: Guvernul Romaniei

Premierul Nicolae Ciucă continuă să conducă în topul vizibilităţii miniştrilor. Ministrul de Interne Lucian Bode a urcat pe locul 2, iar ministru de Externe Bogdan Aurescu completează podiumul.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu, cel al Transporturilor Sorin Grindeanu, ministrul Dezvoltării Cseke Attila şi cel al Mediului Tanczos Barna urcă în topul vizibilităţii pe luna februarie, în timp ce ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila coboară pe locul 12 de pe locul 2, iar cel al Energiei Virgil Popescu coboară de pe 6 pe 13, relevă Barometrul vizibilităţii miniştrilor, o analiză realizată de News.ro şi de Agenţia de monitorizare Klarmedia, pe baza monitorizării presei scrise şi online.

Citește și: FOTO România - Andorra, 2-0 în preliminariile EURO 2024. Românii din tribune s-au luat la bătaie

Ciucă conduce detașat Barometrul vizibilităţii miniştrilor

Prim-ministrul Nicolae Ciucă are 9.737 de menţiuni în presa scrisă şi online în februarie, rămânând pe primul loc în topul vizibilităţii membrilor Guvernului.

Ciucă a înregistrat vârfuri de vizibilitate odată cu declaraţiile făcute cu ocazia unui eveniment privind aderarea la OCDE, dar şi a vizitei la Sibiu, unde s-a pronunţat pe mai multe teme precum consolidarea clădirilor cu risc seismic, colaborarea cu constructorii turci, previziunile economice de iarnă ale CE care situau România între primele state europene cu privire la creşterea estimată a PIB.

O altă zi în care premierul a înregistrat o bună vizibilitate a fost cea în care s-a referit la viitoarea arhitectură politică, inclusiv în contextul unei şedinţe a conducerii PNL, dar a vorbit şi despre o nouă tranşă de plată din PNRR, taxa de solidaritate şi lucrările desfăşurate de Ucraina pe Canalul Bâstroe. 

Citește și: De ce a ajuns Bansko –„Poiana“ bulgarilor, peste toate stațiunile de schi din România la un loc

Ministrul de Interne Lucian Bode urcă de pe locul al treilea în ianuarie pe locul al doilea, deşi are mai puţine menţiuni comparativ cu luna precedentă. Bode îşi datorează vizibilitatea prezenţei în Camera Deputaţilor la dezbaterea moţiunii împotriva sa, dar şi declaraţiilor referitoare la ajutorul în urma seismelor care au zguduit  Turcia, la avalanşa care a afectat un hotel de pe Transfăgărăşan şi mai multe maşini aflate în parcarea acestuia, protecţia în caz de cutremur, dar şi pe tema controverselor generate de proiectul legislativ referitor la înăsprirea pedepselor pentru tulburarea liniştii publice.

Grindeanu a urcat de pe 7 pe 4, Rafila a căzut pe locul 12 de pe locul 2

Miniştrii cu un număr de apariţii situat în intervalul 2.000 - 2.500 sunt, în ordine descrescătoare: ministrul de Externe Bogdan Aurescu (urcă de pe locul 5 în ianuarie pe locul 3), ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu -  (urcă de pe locul 7  pe locul 4),  ministrul Proiectelor Europene Marcel Boloş, care coboară o poziţie de pe locul 4 în ianuarie pe locul 5, ministrul Educaţiei Ligia Deca - 2056 de menţiuni în presa scrisă şi online, urcând de pe locul 8 pe locul 6.

În cazul ministrului Bogdan Aurescu, urcarea de 2 poziţii este datorată întâlnirii cu ambasadoarea Statelor Unite ale Americii în România, Kathleen Ann Kavalec, în vederea prezentării copiilor scrisorilor de acreditare, participării la reuniunea miniştrilor de Externe din statele UE, discuţiilor şi declaraţiilor pe tema lucrărilor de pe Canalul Bâstroe, precum şi deciziei de supendare a activităţii Centrului Rus pentru Cultură şi Ştiinţă din România.

În ceea ce îl priveşte pe ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu, vizibilitatea în presa scrisă şi online a fost determinată de declaraţiile despre lucrările la autostrada Sebeş-Turda, ruptă în urma unei alunecări de teren, despre accidentul de la Boiţa, când un bărbat a căzut în gol printre parapete, despre semnarea a 90% dintre contractele finanţabile prin PNRR pentru sectorul transportului feroviar, despre lucrările de dragare de pe Canalul Bâstroe şi demersurile făcute de partea română pentru a face măsurători pe canal.

În intervalul 1.500 - 2.000 de apariţii sunt miniştrii: Dezvoltării - Cseke Attila, care urcă de pe locul 11 pe locul 7,  Agriculturii - Petre Daea, care urcă o poziţie, şi Mediului - Barna Tanczos, care urcă de pe locul 13 pe locul 9.

Ministrul Economiei Florin Spătaru şi ministrul Turismului Daniel Cadariu, pe ultimele locuri

Cu 1.461 de apariţii, ministrul Muncii - Marius Budăi coboară de pe locul 8 în ianuarie pe locul 10,

Pe următoarele poziţii, având între 1.276 şi 1.001 apariţii în presa scrisă şi online, sunt ministrul Familiei Gabriela Firea, ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila , care coboară de pe locul doi în ianuarie  pe locul 12, ministrul Energiei Virgil Popescu, care coboară de pe locul 6 pe locul 13, ministrul Digitalizării Sebastian Burduja  şi ministrul Finanţelor Adrian Câciu, care coboară de pe locul 10 pe locul 14.

Pe ultimele locuri, cu sub 1.000 de menţiuni, sunt, în ordine, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr,  ministrul Sportului Eduard Novak, ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu, vicepremierul Kelemen Hunor, ministrul Culturii Lucian Romaşcanu, ministrul Economiei Florin Spătaru, şi ministrul Turismului Daniel Cadariu.

Comparativ cu luna ianuarie, Predoiu şi Romaşcanum care părăsiseră grupul minilştrilor cu sub 1.000 de menţiuni, revin în această categorie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te