Barna, despre implicarea sa în ancheta DLAF: Cer lămuriri de la DNA pe 3 documente semnate de mine

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 12.05.2021 - 17:41
Barna, despre implicarea sa în ancheta DLAF: Au identificat o confuzie în documente semnate de mine. Foto Inquam Photos

Liderul USR PLUS Dan Barna a confirmat miercuri informația publicată marți, în exclusivitate de către Newsweek România, că a fost reclamat la DNA de către Departamentul pentru Lupta Antifraudă (DLAF), fapt negat inițial de actualul vicepremier.

SHARE

Liderul USR PLUS Dan Barna a confirmat miercuri că numele său apare în nota de control în baza căreia Departamentul pentru Lupta Antifraudă (DLAF) a făcut o sesizare la DNA, pentru „posibila săvârșire a unor fapte de natură penală” în proiecte europene în care a fost implicat actualul vicepremier înainte de 2016.

„Din bucățile din nota de control a DLAF care au ajuns la mine, referitoare la persoana mea, am identificat un singur element pe care l-am identificat ca fiind reținut ca neclaritate, pe care DNA trebuie să își exprime un punct de vedere. 

Este vorba despre faptul că în proiecte de economie socială era necesară înregistrarea fiecărui beneficiar, înregistrarea de grup țintă și completarea unui formular. Mi se reproșează că pentru trei dintre formulare, completarea nu s-a făcut față în față, și așa și este, ci au fost completate după finalizarea procesului de recrutare, transmise la noi la sediu și pe care le-am semnat și eu”, a menționat Dan Barna. 

Liderul USR PLUS susține însă că DLAF ar fi făcut o confuzie gravă cu privire la aceste documente. 

„Se încearcă, grav eronat, asimilarea activității de recrutare a unor beneficiari cu completarea formală a formularului prin care aceștia confirmă că se înscriu în proiect și că îndeplinesc condițiile. 

O activitate de recrutare presupune mult mai multe elemente de verificare. Fapta reținută, în ceea ce mă privește, este că trei formulare, din câteva zeci, au fost completate ulterior semnării contractului de muncă și că nu am semnat față în față cu persoana respectivă”, a menționat Dan Barna. 

Citește și: USR pierde subprefectul de Alba la două luni de la numire. Acesta și-ar fi falsificat diploma

Dan Barna susține că DLAF nu a dorit să-i arate nota de control în baza căreia a făcut sesizarea la Direcția Națională Anticorupție, în schimb a precizat că a obținut datele despre implicare sa în dosar de la presa.

„Am solicitat DLAF să îmi transmită nota de control referitoare la proiectele mele. Am primit ieri răspuns, cumva ironic, că au primit cererea mea și că vor da răspunsul în termenul prevăzut de lege. 

Dar ieri am primit din spațiul mediu bucățile din nota de control care se referă la mine și concluziile notei de control”, a precizat Dan Barna.

Ce anchetează DLAF și ce a sesizat la DNA

Newsweek România a scris marți, în exclusivitate, că vicepremierul Dan Barna este una din cele patru persoane pe care Departamentul de Luptă Anti-Fraudă le-a reclamat la DNA pentru “posibila săvârșire a unor fapte de natură penală”. DLAF a cercetat patru proiecte europene în care a fost implicat Dan Barna înainte de 2016.

„Departamentul pentru lupta antifraudă – DLAF a finalizat acțiunile de control privind modul în care au fost implementate proiectele finanțate din Fondul Social European (FSE) prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Axa prioritară 6 - „Promovarea incluziunii sociale”, Domeniul major de intervenție 6.1 -  „Dezvoltarea economiei sociale”: „Punți comunitare” (POSDRU/168/6.1/S/146256, cod SMIS 56760), „SES-am Deschide-te!” (POSDRU168/6.1/S/144808, cod SMIS 56699), „Incluziune socială și pe piața muncii prin întreprinderi sociale” (POSDRU/84/6.1/S/53560, cod SMIS 21583), beneficiar unitatea administrativ-teritorială Județul Alba, prin Consiliul Județean Alba”, potrivit unui răspuns oferit de DLAF la cererea Newsweek România.

Cu o zi înainte, Dan Barna susținea că nu este implicat în sesizarea DLAF, care se referă la alte persoane, și că informațiile sunt incerte. 

„Nota de constatare face referire la patru persoane: expert cu atribuții în recrutare și manageri de structuri de economie socială. Eu nu am avut în proiectele menționate niciuna din aceste calități, poziția mea fiind de expert antreprenorial.

Deci concluzia logică pornind de la răspunsul transmis de DLAF presei ar fi că nu este vorba despre persoana mea.

Acest lucru mi-a fost de altfel comunicat și pe parcursul întâlnirii avute cu personalul DLAF acum câteva săptămâni când mi-au spus că nu au reținut nici o faptă ilegală în ceea ce mă privește”, a declarat marți vicepremierul.

Citește și: Dan Barna, despre dosarul de la DNA: Nu am nicio informație oficială. Dacă se confirmă, mă retrag

Pe de altă parte, Dan Barna a menționat că se întâmplă practic exact ceea ce a cerut încă din 2019, când DLAF a deschis cercetarea în ceea ce îl privește, anume ca dosarul să fie trimis la DNA.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te