Aurescu a condamnat în cadrul unui Consiliului Ministerial "atrocităţile" Rusiei împotriva Ucrainei

DE Bianca Iosef | Actualizat: 01.12.2022 - 17:24
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu/foto: Profimedia Images

Bogdan Aurescu, a participat la reuniunea Consiliului Ministerial al Organizaţiei de Securitate şi Cooperare în Europa, desfăşurat în Polonia, context în care a condamnat "atrocităţile" comise de forţele armate ruse împotriva civililor şi infrastructurii civile din Ucraina.

SHARE

Reuniunea Consiliului Ministerial, desfăşurat sub preşedinţia poloneză, a oferit posibilitatea abordării principalelor teme de actualitate pentru securitatea în spaţiul OSCE şi viitorul organizaţiei, în contextul celei mai mari crize din Europa de după cel de-Al Doilea Război Mondial, determinată de agresiunea militară rusă asupra Ucrainei.

Sursa citată arată că, în discursul său, şeful diplomaţiei române a reafirmat angajamentul de lungă durată al României de a promova respectarea dreptului internaţional, ca pilon fundamental al politicii externe a ţării noastre.

Citește și: Uniunea Europeană nu vrea să mai plătească mai mult de 60 de dolari pentru un baril de petrol rusesc

"A reiterat apelul către Federaţia Rusă de a pune capăt imediat şi necondiţionat agresiunii militare şi de a-şi retrage forţele şi echipamentele militare de pe întreg teritoriul Ucrainei în graniţele sale recunoscute internaţional. Ministrul Aurescu a condamnat, în termenii cei mai fermi, atrocităţile comise de forţele armate ruse împotriva civililor şi infrastructurii civile, inclusiv energetice, care continuă să şocheze comunitatea internaţională. A subliniat că România va sprijini eforturile internaţionale de aducere în faţa justiţiei a celor vinovaţi, în baza instrumentelor de drept internaţional", se precizează în comunicat.

Citește și: Una caldă, una rece, pentru consumatorii de energie: Contoare inteligente, dar plătite din buzunar

Totodată, spune MAE, ministrul a subliniat sprijinul bilateral şi internaţional pentru Republica Moldova, puternic afectată de conflictul din Ucraina, amintind desfăşurarea celor trei Conferinţe Internaţionale Ministeriale ale Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, format iniţiat şi co-prezidat de ministrul Bogdan Aurescu, împreună cu omologii din Germania şi Franţa.

Ministrul român a prezentat sprijinul cuprinzător oferit de ţara noastră Republicii Moldova, respectiv pentru Ucraina - inclusiv prin sprijinirea celor peste 2,9 milioane de refugiaţi ucraineni care au trecut graniţele României de la începutul războiului şi prin facilitarea tranzitului a peste 8,4 milioane de tone de cereale şi alte produse agricole din Ucraina.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat sprijinul ţării noastre pentru activitatea OSCE pe palierul soluţionării conflictelor prelungite, arătând că Federaţia Rusă a utilizat, în ultimele trei decenii, tactica proliferării acestui tip de conflicte în regiunea Mării Negre cu scopul de controlare şi destabilizare a regiunii.

Astfel, şeful diplomaţiei române a subliniat, şi în acest context, poziţia principială a României de susţinere pentru o reglementare cuprinzătoare, paşnică şi durabilă a conflictului transnistrean, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, în frontierele sale recunoscute la nivel internaţional şi fără afectarea viitorului său pro-european.

Conform comunicatului, Bogdan Aurescu a declarat sprijinul României pentru integritatea teritorială şi suveranitatea Georgiei, precum şi pentru discuţiile recente dintre Armenia şi Azerbaidjan sub auspiciile UE.

"În acest cadru, a reafirmat susţinerea României pentru Capacitatea (misiunea) civilă de Monitorizare a UE în Armenia, la care participă şi 4 experţi români, misiune pe care a propus-o ministrul Aurescu după turneul diplomatic în Caucazul de Sud din iunie 2021, realizat împreună cu omologii lituanian şi austriac, în coordonare şi cu mandatul Înaltului Reprezentant J.Borrell", arată MAE, notează Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te