Alin Mituța: România trebuie să fie în inima Europei, nu la marginea ei

DE Newsweek România | Actualizat: 14.05.2019 - 22:00

Candidez la Parlamentul European ca să pun la dispoziția alegătorilor experiență pe care am acumulat-o în cei peste 10 ani de muncă în trei instituții europene, în guvernul tehnocrat și în societatea civilă și să îi conving că pot să fac mai mult și mai bine pentru România.

SHARE

 Cred că locul României este în inima Europei, nu la marginea ei și voi face tot ce pot ca să o ducem împreună acolo. Voi avea trei mari priorități în Parlamentul European.

1. Spitale, medicamente și stil de viață sănătos

Sănătatea este prima prioritate a românilor și va fi și a mea în Parlamentul European. Pentru un sistem de sănătate performant, România are nevoie de sprijin european și de o colaborare mai strânsă cu țările europene. În același timp, trebuie să ținem cont că sănătatea românilor nu depinde doar de sistemul sanitar, ci, mai ales de stilul de viață, de nutriție, de mediul înconjurător.

Ce îmi propun:

Spitale: asigurarea de fonduri structurale pentru construcția de spitale noi.

Medicamente: impunerea unor mecanisme de garantare a accesului la medicamente esențiale, încurajarea acordurilor voluntare între țări pentru achiziția comună de medicamente pe baza modelului Beneluxa (Benelux + Austria) sau inițiativa similară a lui Vlad Voiculescu din 2016.

Acces la servicii de sănătate de calitate care să nu depindă de codul poștal: crearea unei rețele de transplant de organe la nivelul UE, formarea de rețele de expertiză pentru boli rare și pentru patologii pentru care cooperarea este esențială.

Programe europene de nutriție prin încurajarea producției de mâncare sănătoasă, reglementări pentru marketingul produselor alimentare în special către copii.

Programe europene de prevenție și de educație în sănătate.

2. Cetățenii și societatea civilă în inima Europei

Societatea civilă din România e una din cele mai pro-europene, creative și active din Europa și poate oferi soluții la problema deconectării UE de cetățeni, garantând totodată continuitatea angajamentului european al României.

Ce îmi propun:

Introducerea unui mecanism obligatoriu de consultare anuală a cetățenilor și societății civile pentru a servi la definirea priorităților politice și legislative ale Comisiei (construind pe modelul Eurosfat);

Prioritățile astfel stabilite vor fi implementate în parteneriat cu organizații non-guvernamentale, inclusiv prin crearea unui instrument european de finanțare pentru societatea civilă activă în promovarea valorilor europene și a priorităților preluate de Comisie prin acest mecanism.

Facilitarea accesului ONG-urilor la finanțare din fonduri europene pentru servicii sociale și investiții.

3. Protejarea statului de drept

Protejarea statului de drept este esențială pentru a garanta perenitatea democrației și a proiectului european, mai ales acum când acesta este pus sub semnul întrebării în România dar și în alte state membre.

Ce îmi propun:

Crearea unui mecanism de monitorizare de tip MCV pentru toate statele membre, pentru a limita și a sancționa derapajele democratice și față de regulile statului de drept.

Introducerea de campanii de informare și educare a tinerilor europeni despre consecințele derapajelor democratice în Europa ultimelor secole.

CV Alin Mituța

Am peste 10 ani de experiență în trei instituții europene, precum și la nivel guvernamental și în societatea civilă. Sunt co-fondator și director executiv al Platformei România 100, iar în timpul guvernării tehnocrate am fost director de cabinet/secretar de stat al prim-ministrului Dacian Cioloș.

Anterior, am lucrat pe rând la Consiliul Uniunii Europene, la Parlamentul European și la Comitetul Economic și Social European.

Totodată, sunt fondator și fost director al think-tank-ului specializat în politici europene Europuls – Centrul de Expertiză Europeană.

Am absolvit un master în afaceri europene la Institutul de Studii Politice din Paris - Sciences Po (2009) și am, de asemenea, două licențe în științe politice și în studii europene din partea Universității Paris X (2007), respectiv a SNSPA București (2007).

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te