Întrebat, la postul B1TV, dacă tatăl său a lucrat în aparatul Securității, a răspuns: „Da, a lucrat până în 1949, în iunie”.
Doctorul Alexandru Rafila și-a apărat însă tatăl susținând că informațiile din documentarul Memorialul Durerii nu au fost corecte.
“În primul rând că filmul respectiv, Memorialul Durerii, cu tatăl meu nu a fost obiectiv. Pentru că, dincolo de lucrurile pe care el le-a făcut și cu care eu nu sunt de acord - adică, în mod evident, apartenența la Securitate în acea perioadă din punctul meu de vedere este un lucru absolut condamnabil - a pus în paralel un film despre uciderea unor țărani din județul Arad. Acel lucru s-a întâmplat după două luni și jumătate după ce tatăl meu fusese exclus din Securitate, dat afară din PCR, el era membru, de partid. Iar tatăl meu ulterior a avut de suferit, a fost exclus din Facultatea de Medicină timp de șase luni, pentru că a fost considerat un element dușmănos“, a spus candidatul PSD.
“Sunt afectat emoțional, nu văd unde este vina mea (…) Nu încerc să îi găsesc nicio scuză, nu există nicio scuză pentru apartenența la Securitate“, a mai declarat Rafila.