Alegerile pentru șefia USRPLUS, oprite după ce câteva mii de membri au votat fără drept

DE Alex Darvari | Actualizat: 15.09.2021 - 15:58
Alegerile pentru șefia USRPLUS, oprite după ce au votat și cei care nu aveau dreptul / Inquam Photos

Alegerile interne pentru președinția USR PLUS vor fi reluate de la zero joi, după ce miercuri, în prima zi a scrutinului electoral, au votat 1.000 de membri care nu aveau drept de vot.

SHARE

USR PLUS a decis să anuleze voturile pentru președinția partidului, exprimate miercuri de membri partidului, după ce s-a descoperit că procesul a fost viciat prin faptul că mai multe mii de membri au votat deși nu aveau acest drept.

„Înțeleg că avem o problemă cu registrul electoral. Noi, la nivel de Birou Național, agreasem deja ca acolo unde avem registre electorale agreate și verificate în prealabil, așa cum e la Iași, să primească (link către vot - n.r.) doar cei din registru.

Din păcate, linkul a fost trimis către toți membri din filială (fără cotizație, suspendați etc.)”, a anunțat Monica Berescu, deputat de Iași. 

Numai la filiala USR PLUS din acest județ au votat, fără drept, peste 1000 de persoane. 

Nu ai cotizat, nu votezi

„Trag de mult un semnal de alarmă privind managementul partidului și organizarea votului, iar realitatea arată că demersul meu este fundamentat. Numărul persoanelor care nu ar fi trebuit, conform regulamentului, să poată vota, dar care nu au avut nicio piedică în a vota, este de ordinul miilor – și nu vorbim despre puține mii.

Este pe deplin responsabilitatea conducerii actuale. Semnalele noastre ne arată că doar în Iași, de exemplu, vorbim de peste 1.000 de persoane fără drept de vot, care deși nu au avut drept de vot au votat la alegerile interne. De asemenea, primim semnale de la alți oameni din toată țara. Întreaga organizare denotă fie incompetență, aspect suficient de grav în sine, fie lipsa voinței de a avea un cadru electoral corect, lucru mult mai grav, ceea ce trece în sfera aspectelor sancționabile legal”, a declarat Irineu Darău, senator USRPLUS, candidat la președinția partidului.  

Condițiile necesare pentru ca un membru USRPLUS să fie eligibil pentru participarea la procesul electoral includ plata cotizației de membru la nivelul lunii aprilie 2021 și starea de membru activ, nu suspendat. Conducerea partidului, Secretariatul General și Comisia Electorală au responsabilitatea și datoria morală de a asigura un proces electoral corect.

Vot online, pe platformă securizată

Biroul Național decide în unanimitate reluarea procesului de vot pentru alegerea prin vot electronic universal a Președintelui USRPLUS începând de joi, ora 10:00, și mandatează Comisia electorală și Secretariatul General să operaționalizeze această decizie de urgență.

„Decizia a fost luată în urma sesizărilor adresate Comisiei electorale privind situația unor membri care nu aveau drept de vot, dar este posibil să își fi exercitat acest drept dintr-o eroare tehnică a platformei care a expediat link automat de vot. Secretariatul General împreună cu Birourile Județene vor procesa până la data/ora reluării votului toate corecturile tehnice necesare sesizate către Comisia Electorală până astăzi ora 14:00”, a anunțat USR PLUS într-un comunicat.

Votul pentru președintele partidului se desfășoară online, prin intermediul unei platformei securizate, în două tururi, dacă niciunul dintre candidați nu reușește să obțină peste 50% din voturi în primul tur.

Turul 1 – start vot 15.sep. 10:00 am, stop vot: 22.sep. 10:00 am

Turul 2 – start vot: 23.sep. 10:00 am, stop vot: 30.sep. 10:00 am

Aproximativ 50.000 de membri vor vota noul președinte USR PLUS. În competiția internă s-au înscris trei candidați: Dan Barna, Dacian Cioloș și Irineu Darău.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.