Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu conduce cu 6% în fața lui Alexandr Stoianoglo

DE Alex Darvari | Actualizat: 20.10.2024 - 23:07
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu, mare favorită. 3.300.000 cetățeni vor decide UE sau Rusia - Foto: Profimedia Images
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu, mare favorită. 3.300.000 cetățeni vor decide UE sau Rusia - Foto: Profimedia Images

Alegeri în Republica Moldova: 3.000.000 cetățeni vor decide UE sau Rusia. Urnele din Republica Moldova, unde cetățenii au votat în primul tur al prezidențialelor și în cadrul referendumului pro-UE s-au închis la ora 21.00,

SHARE

UPDATE 23.10 Maia Sandu conduce cu 35% după procesarea a 50% din procesele verbale. Pe locul doi – Alexandr Stoianoglo, cu 29,33%.

La referendumu, după procesarea a 58% din procesele verbale, opțiunea „NU” conduce încă cu 55,5%.

UPDATE 23.00 La închiderea secțiilor de votare din Republica Moldova, dar și de pe teritoriul altor state, unde votarea s-a încheiat la ora 21:00, prezența la vot a fost de 1 546 757 de alegători, ceea ce reprezintă 51,4% din alegătorii înscriși în listele electorale. Dintre aceștia 1 478 958 milioane de alegători au semnat în listele electorale pentru recepționarea buletinelor de vot la referendum, ceea ce reprezintă 49,81%.

Cel mai activ s-a votat în circumscripțiile: Dondușeni – 50,9%, Taraclia – 49,4%, UTAG 49,4%, Ocnița – 48,1%. Sursa AICI

UPDATE 22.25 După numărarea a 14,38% din procesele verbale, Maia Sandu acumulează 34,12% din voturi, Alexandr Stoianoglo 30,06% și Renato Usatîi 15,11%, Irina Vlah 5,99%, Victoria Furtună 5,78%.

UPDATE 19:00 Prezența la referendumul pro-UE este de 42,44% la ora 18:00. Pentru validarea referendumului era necesar un prag de prezență de 33%. Pentru ca referendumul să fie aprobat și Constituția să fie modificată incluzând parcursul european al Republicii Moldova, 50%+1 dintre cei care au votat trebuie să fi votat „DA”.

UPDATE ora 18:30 Consulul Moldovei la Bucureşti, Eugen Rusu, a anunţat că la secţiile de votare din Bucureşti este foarte posibil să se prelungească programul, după ora 21 când, teoretic, urnele ar trebui să se închidă. El a explicat că este o prezenăa mare la vot, până acum aproximativ 7000 de persoane doar în Bucuresti. Pe fiecare secţie au fost alocate 5000 de buletine de vot. Dacă se depăşeste numărul de 5000 de buletine pe secţie, aceasta se va închide.

UPDATE ora 18:00. Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, a transmis un nou mesaj pentru cetățeni.

„Dragi cetățeni, este ora 17, au mai rămas doar 4 ore până la închiderea secțiilor de vot, până acum au votat peste 1 milion de oameni. Vă mulțumesc mult tuturor celor care ați votat deja, le mulțumesc oamenilor de acasă, din sate, orașe, le mulțumesc tinerilor care s-au mobilizat și oamenilor în vârstă care au reușit să ajungă la secțiile votare. Le mulțumesc mult concetățenilor noștri din Diaspora care au stat și mai stau la coadă pentru a vota, care prin votul lor au grijă de Moldova. 

Vreau să mă adresez și celor care nu au ajuns la secțiile de vot, nu stați deoparte, veniți alături de toată țara, veniți alături de toată comunitatea noastră mare și frumoasă. Ieșiți la vot. Votați pentru voi, votați pentru familiile voastre, votați pentru țara noastră”, a transmis Maia Sandu, în urmă cu puțin timp, pe pagina de Facebook.

UPDATE ORA 16.00 Aproape 40% dintre moldoveni au votat până la ora 16.00, adică aproximativ 1.114.000 de persoane. După amiază ai ieșit la vot și votanții mai tineri, segmentul 36-45 (de ani) depășind segmentul 46-55. În continuare prezența femeilor este mai puternică - peste 54%, arată Digi24.

UPDATE ORA 13.00 Candidata din partea Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, şi-a exercitat dreptul la vot. Actuala preşedintă a ţării a mers să voteze singură, la o secţie de vot din Chişinău.

Maia Sandu a menţionat că „are încredere în înţelepciunea moldovenilor” şi că voturile oamenilor pot să păstreze pacea şi stabilitatea în Republica Moldova.

Citește și: Alegeri în R. Moldova. Maia Sandu: Am votat pentru ca Moldova să se dezvolte în pace şi libertate

Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu, mare favorită. 3.300.000 cetățeni vor decide: UE sau Rusia

Aproximativ 3,3 milioane de cetăţeni cu drept de vot din Republica Moldova sunt aşteptaţi, duminică, la urne pentru a vota şeful statului pe următorii patru ani, dar şi pentru a confirma calea europeană a ţării, printr-un referendum privind modificarea Constituţiei, anunță Agerpres.

11 candidați sunt înscriși în cursa pentru președinția Moldovei, și referendumul de schimbare a constituției, în vederea aderării la Uniunea Europeană.

Pentru a fi declarat valabil, la un scrutin trebuie să participe cel puţin o treime din numărul alegătorilor înscrişi pe listele electorale.

Odată cu alegerile prezidenţiale, se va desfăşura şi un referendum la care cetăţenii au de răspuns la întrebarea: „Susţineţi modificarea Constituţiei în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

Cum stă Maia Sandu în sondaje?

Actuala președintă a Moldovei se va impune detașat în primul tur al alegerilor prezidențiale. Potrivit ultimului sondaj pre-electoral înainte de alegeri, făcut public de Comunitatea WatchDog.MD și CBS Research, Maia Sandu va acumula 35,8 la sută.

Urmează Alexandr Stoianoglo cu 9 la sută, Renato Usatâi cu 6,4 la sută, iar ceilalți candidați cu scoruri de sub 2,2 la sută.

Sondajul a fost realizat în perioada 11-16 octombrie, pe un eșantion de 1034 de persoane și are o eroare maximă de +3,05%, scrie Jurnal.md.

Citește și: Alegeri prezidențiale în Moldova. Cum stă Maia Sandu în sondaje? Cu cine luptă duminică?

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te