ALDE: Membrii care acceptă funcție de la PSD, excluși. Meleșcanu: Eu am acceptat ieri

DE Octavia Constantinescu | 03.09.2019 - 18:14
Foto Inquam Photos/Cornel Putan

Conducerea ALDE a decis ca toți membrii care vor accepta o funcție de la PSD urmează să fie considerați excluși automat din partid.

SHARE

Călin Popescu Tăriceanu a anunțat, la finalul ședinței ALDE, că propunerea oficială a partidului pentru funcția de președinte al Senatului este Iani Popa. 

De asemenea, liderul ALDE a declarat că decizia de i se aplică și lui Teodor Meleșcanu, chiar dacă fostul ministru de Externe susține într-o declarație pentru Europa Liberă că nu intră sub incidența deciziei din Statut adoptată astăzi.

„Am luat decizia pentru pierderea calității de membru ALDE pentru persoanele care fără acceptul sau susținerea partidului, acceptă funcții publice la nivelul Guvernului, Parlamentului sau alte instituții publice conform prevederilor statutare”, a declarat Tăriceanu.

Acesta a precizat că ambele decizii au fost luate cu o majoritate zdrobitoare.

Liderul ALDE nu l-a uitat pe Teodor Meleșcanu și a transmis un avertisment PSD că în cazul în care atacurile vor continua, ALDE „nu va mai întoarce și celălalt obraz”.

„A fost prezent și domnul Meleșcanu, care și-a cerut scuze colegilor pentru situația pe care într-un fel a generat-o și colegii au fost foarte clari că nu putem accepta o astfel de propunere din partea PSD, care iese din orice normă politică. La despărțirea de PSD am convenit că rămânem în relații civilizate, după cum ați văzut, eu și colegii mei nu am atacat PSD. Ce observ este un atac furibund al PSD la adresa ALDE și îi previn pe cei din PSD că nu sunt în postura să întoarcem și celălalt obraz. Gesturile, încercările de racolare, care au eșuat ale unor membri ALDE, se înscriu în această linie, a unui război împotriva noastră”, a declarat președintele ALDE.

Teodor Meleșcanu a încercat să își susțină punctul de vedere și în fața colegilor și le-a precizat acestora că nu dorește să plece din ALDE la PSD. 

„Este o decizia care, după părerea mea, nu are o bază juridică suficientă, pentru că potrivit Statutului corpului senatorilor și deputaților se prevede că orice parlamentar are dreptul să candideze la orice funcție și să fie ales. Din acest punct de vedere, lucrurile sunt foarte clare.

Al doilea element este că adoptarea acestei decizii astăzi nu are efecte retroactive, eu am informat de ieri că am acceptat invitația respectivă. Din punctul meu de vedere, nu poate să aibă nici un fel de urmare juridică serioasă.

E o invitație pe care am acceptat-o și eu îmi țin cuvântul întotdeauna. Eu sper că înțelepciunea va prevala până la urmă”, a declarat Teodor Meleșcanu pentru Europa Liberă.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -