În legislatura 2016-2020, majoritatea deputaților din grupul minorităților au votat guvernele propuse de Liviu Dragnea, precum și controversatele legi ale Justiției. Singurul care s-a opus constant regimului Dragnea a fost Ovidiu Ganț, reprezentantul comunității germane. În schimb, PSD a atacat constant această minoritate, precum și Forumul Democrat al Germanilor, pe care l-a taxat a fi continuatorul ueni organizații naziste din perioada interbelică.
O parte dintre parlamentarii reprezentând minoritățile sunt acum la prima legislatură, însă schimbarea nu pare a fi în bine.
De exemplu, deputatul Adrian Miroslav Merka, ales ca reprezentant al Uniunii Democratice a Cehilor şi Slovacilor, are o condamnare penală.
În 2015, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat definitiv la un an şi jumătate de închisoare cu suspendare, găsindu-l vinovat de conflict de interese, acuzaţie pe care procurorii instanţei supreme i-au adus-o deoarece îşi angajase ambii părinţi, cu contracte de muncă, la cabinetul parlamentar, iar aceştia au încasat de la Camera Deputaţilor 39.180 lei. Prin sentinţă, lui Merka i s-a interzis şi exercitarea unei funcţii publice timp de 3 ani. Cum, în 2018, interdicția impusă lui Merka a expirat - el a mai fost deputat din 2004 în 2016, trei mandate - el a candidat acum din nou.
Un alt deputat care pare să fi avut probleme penale - dar viața și cariera sa sunt aproape imposibil de găsit în spațiul public - este Feodor Silviu, care va reprezenta rușii lipoveni. Monitorul de Suceava a scris că “are în spate şi o condamnare, de 6 luni cu suspendare, pronunţată de Judecătoria Măcin, judeţul Tulcea, în aprilie 2010, pentru comiterea infracţiunii de ucidere din culpă“.
Din declarația de avere, reiese că Feodor Silviu a avut un salariu impresionant, în calitate de președinte al comunității rușilor lipoveni: peste 15.000 de lei pe lună. Deși reprezintă o comunitate care locuiește în Tulcea, Feodor Silviu locuiește lângă București, în comuna Tunari, unde are o vilă de aproape 400 mp.
Minoritatea poloneză îl retrimite în Parlament pe Ghervazen Longher, după o întrerupere datorată unei condamnări penale. În iunie 2014, deputatul Ghervazen Longher a fost condamnat de Înalta Curte de Casație și Justiție la trei luni de închisoare cu suspendare pentru infracțiunea de conflict de interese. Ghervazen Longher i-a angajat ilegal la Camera Deputaților pe fratele și sora sa. Între 2016 și 2020, soția sa, Victoria Longher, a fost deputat al Uniunii Polonezilor din România.
A fost reales Iulius Firczak, reprezentând misterioasa comunitate a rutenilor. Între 2000 și 2016, rutenii au fost reprezentați în Parlament de Gheorghe Firczak. Din 2016, deputat al acestei minorități este Iulius Firczak, fiul fostului parlamentar.
A fost reales și Silviu Vexler, absolvent de jurnalistică la Universitatea Hyperion, reprezentând Federația Comunităților Evreiești din România (FCER), care a susținut al legile lui Dragnea în legislatura trecută.
În 2018, mai mulți membri ai FCER, printre Paul Cornea, Andrei Cornea și Radu F. Alexandru, au protestat public după ce Vexler a votat Codul Penal inițiat de PSD și ALDE.