Sociologul Remus Ștefureac, directorul INSCOP Research, a spus la Digi24 că se anunță o prezență la vot mai ridicată pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 18 mai.
De asemenea, cursa va fi strânsă, deoarece diferența dintre cei doi candidați s-a redus. Ștefureac mai spune că e important ca cei doi competitori să participe la dezbateri, pentru că așa au acces la un public nou.
Digi24 a lansat invitația la o dezbatere pentru această seară.
1.300.000 de alegători în plus, la turul 2. Cine este avantajat: Nicușor Dan sau George Simion?
„Ultima săptămână a confirmat ceea ce știam de regulă despre competițiile din al doilea tur, a confirmat o polarizare a societății destul de clară și, evident, o echilibrare puternică a competiției. Dezbaterile cred că au fost utile, românii au avut ocazia să vadă - o parte dintre ei, adevărat – să vadă candidații.
Cred că e important pentru am ambii candidați să participe în continuare la dezbateri, este cea mai bună șansă a lor de a obține voturi suplimentare. Dincolo de bazinul lor propriu de susținători, de fideli, de loiali, în turul doi orice candidat trebuie să creeze o coaliție de votanți mult mai largă”, a spus Remus Ștefureac, conform Digi24.
„În prima săptămână s-a constatat o echilibrare a cursei. Dacă, pe toate simulările anterioare de tur doi, diferența dintre domnul George Simion și domnul Nicușor Dan varia între 15-20 de puncte, chiar, să spunem, domnul Nicușor Dan performa ceva mai slab în turul doi decât alți candidați, după rezultatele turul întâi, am văzut o mobilizare a legăturilor din toate zonele, inclusiv ale celor care nu au intrat în turul al doilea, plus foarte mulți alegători noi.
Citeşte şi: VIDEO Nicușor Dan: Am construit o Românie împreună. Duminică, mai avem un mic pas
Mă aștept la 1,5 milioane, cel puțin, de alegători noi, care să vină în turul al doilea”, a mai spus sociologul. El se așteaptă la o prezență la urne semnificativ mai mare în turul al doilea, față de primul tur de scrutin.
„Din ce am văzut, cel puțin din date, constat următorul lucru: dacă în declarațiile participanților la sondaje de dinainte de turul întâi estimarea de prezență era cam în jur de 50%, cel puțin pe datele INSCOP Research, estimarea de prezență care reiese din declarațiile cetățenilor de săptămâna trecută se duce undeva spre 63%, deci cumva o creștere de 10-13 procente a intenției declarate de a se prezenta.
Mă aștept să avem o astfel de creștere. Probabil va fi un fenomen similar cu cel din turul doi din 2014, când în primul tur am avut cam 50%, iar în turul doi am avut vreo 65% prezență.
Citeşte şi: Un lider din vârful PSD îl votează pe Nicușor Dan: ”Este singura variantă!”
Și rezultatul final cred că va fi echilibrat, va ține de mobilizarea puternică la vot a ambelor tabere, care, sigur, vor fi intens concentrate până în ultima zi, ultima oră, ultima secundă. Aceste alegeri cred că se vor juca încă o dată la o diferență mică”, a spus Ștefureac.
În anul 2014, după primul tur de scrutin, marele favorit părea a fi candidatul PSD, Victor Ponta, pe fondul absenteismului. Dar în turul al II-lea electoratul Dreptei prodemocratice s-a mobilizat. La fel se poate întâmpla şi acum. O prezenţă mare la vor îl avantajează pe Nicuşor Dan.
Ştefureac a vorbit și despre importanța dezbaterilor electorale.
Citeşte şi:
„La o dezbatere de acest tip, sigur că publicul se extinde. Orice candidat are interesul, de exemplu, de a accesa public pe care nu-l accesează în mod obișnuit.
Trebuie să accesezi un public căruia nu-i vorbești în mod obișnuit, care nu te votează, poate în mod obișnuit, poate chiar nu te simpatizează, dar să te vadă până la urmă, să-ți vadă programul, să-ți vadă ideile, să le compare cu ale contracandidatului și să aleagă în cunoștință de cauză.
Miting electoral în sprijinul candidatului independent Nicuşor Dan - Foto: INQUAM PHOTOS/Adrian Neagoe
Altfel, dacă rămâi strict prizonierul votanților tăi loiali, evident că nu vei avea șansa de a genera acea coaliție mai largă de votanți, mai ales pe fondul unei prezențe care se anunțe masivă”, a explicat el.