Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 22,95 %
Elena Lasconi 19,17 %
99,96 %
Marcel Ciolacu 19,15 %
George Simion 13,87 %
Click aici pentru rezultate complete

130 de ani de la crearea primului partid social-democrat în România. Frans Timmermans, la eveniment

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 03.04.2023 - 21:57
Frans Timmermans, la evenimentul PSD de la București Foto: Facebook/PSD
Frans Timmermans, la evenimentul PSD de la București Foto: Facebook/PSD

Primul partid social democrat a fost înființat în România în urmă cu 130 de ani. Acesta a vut un rol important în istoria României. Frans Timmermans, vicepreședintele CE, a fost prezent la evenimentul de la București.

SHARE
Primul partid social democrat a fost înființat în România în urmă cu 130 de ani. Frans Timmermans, vicepreședintele CE, a  fost prezent la evenimentul de la București.
 
Evenimentul a avut loc vineri, 31 martie. 

130 de ani de la crearea primului partid social-democrat în România

În cadrul festivităților a fost  evocată contribuţia substanţială a social democraţilor români la dobândirea drepturilor sociale, promovarea justiţiei sociale şi a egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi,
 
precum şi rolul hotărâtor pe care personalităţi istorice ale stângii l-au avut la înfăptuirea Marii Uniri, cât şi ulterior, prin eforturile realizate în vederea renaşterii democraţiei româneşti după Revoluţia din 1989, respectiv pentru aderarea României la NATO şi Uniunea Europeană.
 
La eveniment au participat preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, şi vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.
 

Istoria partidului social democrat în România

 Ideile socialiste au pătruns în Principatele Române prin intermediul tinerilor care își făceau studiile în străinătate, transferul de idei făcîndu-se mai ales pe filiera franceză, datorită predilecției pentru cultura franceză, scrie wikipedia.
 
Mai ales după revoluția de la 1848, ideile socialiste au fost propagate prin intermediul presei muncitorești și socialiste, reprezentate de Telegraful român (1865), Analele tipografice (1869), Uvrierul și Lucrătorul român (1872).
 
În jurul acestor publicații s-au format cercuri socialiste, în cadrul cărora s-au afirmat personalități ca Titus Dunca, Zamfir Arbore, frații Ioan și Gheorghe Nădejde.
 
La 31 martie 1893 a fost fondat Partidul Social - Democrat al Muncitorilor din România (PSDMR).
 
Din conducere făceau parte Ioan Nădejde, Vasile G. Morțun, Constantin Dobrogeanu-Gherea, Ion C. Frimu, Mihail Gheorghiu-Bujor, Cristian Racovski, Dimitrie Marinescu, Gheorghe Cristescu și Ilie Moscovici. 
 
Principalele direcții de acțiune ale partidului erau instituirea votului universal, adoptarea unei legislații a muncii și reforma radicală a sistemului agrar în favoarea țărănimii, organizarea învățământului gratuit obligatoriu, garantarea dreptului la întrunire, instituirea impozitului progresiv pe venit, descentralizarea și autonomia comunală. 
 
În 1899 partidul s-a destrămat, iar cluburile muncitorești au fost desființate, cu excepția clubului de la București, în cadrul căruia au continuat să activeze personalități ca I. C. Frimu, C. Z. Buzdugan și Cristian Racovski.

 La 31 ianuarie 1910 a fost înființat Partidul Social Democrat Român (PSDR), condus de I.C. Frimu, Mihai Gh. Bujor, Cristian Racovski, Dimitrie Marinescu și Constantin Vasilescu. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te