Zece luni în „noul“ București. Ce au făcut primarii din Capitală. De ce edilii PSD sunt relaxați

DE Mircea Marian | Actualizat: 30.08.2021 - 21:20
SPRIJIN ȘI CONFLICT Până pe 27 septembrie, Dan Barna, Ludovic Orban și Dragoș 
Tudorache l-au susținut pe Nicușor Dan. Între timp, unitatea s-a spart - Foto: Facebook
Firea nu mai e primar de 10 luni, dar 13 dintre companiile înființate de ea încă rezistă. Colegii ei din PSD care au rămas primari o duc bine merci
Clotilde Armand a deschis cele mai multe războaie, dintre primarii noi din București, în Sectorul 1

La nici un an de la alegerile locale, Capitala este paralizată în mare măsură de conflictele politice din tabăra foștilor aliați, PNL și USR-PLUS. Aparent surprinzător, cei mai relaxați sunt primarii care au făcut sau fac parte din tabăra PSD – Negoiță, Băluță, Popescu Piedone.

SHARE

Aparent surprinzător, cei mai relaxați sunt primarii care au făcut sau fac parte din tabăra PSD –
Robert Negoiță (Sectorul 3), Daniel Băluță (Sectorul 4) și Cristian Piedone (Sectorul 5) - și care, practic, nu au opoziție.

În schimb, cu excepția lui Ciprian Ciucu (PNL), ceilalți edili care în septembrie 2020 au fost aleși cu sprijinul coaliției PNL-USR-PLUS au sistematic ciocniri exact cu cei care ar trebui să le fie aliați în consiliile locale. 

Newsweek România vă prezintă un tablou al complicatelor competiții politice care îngreunează activitatea majorității primarilor din București.

Totuși, în pofida greutăților, unii dintre ei au reușit să schimbe o serie de lucruri. Însă presa care în trecut a încasat sume uriașe de la primarii PSD trece peste aceste reușite și prezintă doar aspectele conflictuale. Alegătorii sunt evident nemulțumiți. 

Dan, între Voiculescu și Ciucu

Primarul Capitalei, independentul Nicușor Dan, a intrat în conflict cu USR-PLUS încă din toamna lui 2020, când a fost alături de Ludovic Orban în campania pentru alegerile parlamentare. În acest moment, are o relație rece sau chiar este în conflict cu:

Guvernul Cîțu, întrucât premierul este supărat că-l sprijină și acum, public, pe Ludovic Orban. Cîțu i-a reproșat primarului general că nu s-a înscris în PNL. 

Organizația USR-PLUS din București, condusă de Vlad Voiculescu. Acesta din urmă nu a uitat că el ar fi putut fi candidat la Primărie și, probabil, își dorește să candideze în 2024.

În primăvară, USR-PLUS a refuzat inițial să voteze bugetul propus de actualul primar.

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, susținut politic de USR-PLUS, a amenințat de mai multe ori că va ataca în contencios administrativ diferite măsuri luate de primarul general.

Alți edili nu au avut parte de amenințări atât de frecvente din partea prefectului. În plus, și acum USR-PLUS insistă ca viceprimarul Tomescu să primească drept de semnătură, ceea ce Nicușor Dan refuză.

În pofida greutăților,
unii primari de la PNL
și USR-PLUS
au reușit
să schimbe o serie de
lucruri în București

Organizația PNL București, condusă de Ciprian Ciucu. Și acesta a vrut să candideze la Primăria Capitalei, iar după ce Nicușor Dan a fost ales, Ciucu i-a transmis, pe Facebook, mai multe reproșuri.

Este posibil ca Ciucu să-și dorească o candidatură la Primăria Generală în 2024, mai ales după ce Cîțu a spus că liberalii vor avea propriul candidat. 

Cu toate acestea, Nicușor Dan a reușit, potrivit propriilor declarații, să stabilizeze situația financiară a Capitalei. 

„În acest moment atât situația financiară a Primăriei, cât și relațiile noastre contractuale pentru diferitele investiții pe care le avem în curs, sunt mai mult decât stabile“, a declarat pe 24 iunie.

În octombrie 2020, susținea că Primăria are datorii de trei miliarde de lei, iar 70 de milioane de lei sunt blocați în conturi, din cauza unor popriri.

În plus, Nicușor Dan a început să desființeze, una câte una, celebrele companii municipale înființate de Gabriela Firea.

În primăvară, a desființat compania turistică. În iunie, a desființat alte patru structuri. 

În august, alte două, iar o a treia a intrat în insolvență. Firea a lăsat în urmă 20 de companii municipale, unde salariile erau uriașe, deși unele nu aveau aproape nicio activitate. 

Bătăliile lui Armand

Sectorul 1 este zona cu bătălia politică cea mai dură. Primarul USR-PLUS Clotilde Armand este în război deschis cu Romprest, firma care ar trebui să asigure salubritatea sectorului, cu organizația PNL din acest sector, condusă de Sebastian Burduja, și cu PSD, care a declanșat campania de strângere de semnături pentru demiterea ei. 

La aceste conflicte publice se adaugă și linșajele constante din presă – CNA a sancționat, cu blândețe, Antena 3 și RTV pentru unele din emisiuni – precum și disputa tacită cu o parte a USR-PLUS, care nu o susține. 

Ce a reușit Armand:

✅ Declararea stării de urgență, ceea ce i-a permis să aducă o firmă de salubritate care să acționeze în paralel cu Romprest. Scandalul privind gunoaiele necolectate pare să se fi temperat. 

A redus plățile către Romprest, refuzând să achite unele facturi pentru măturat și spălat străzile, considerând că aceste activități sunt prea frecvente și nejustificate. Firma de salubritate a deschis însă acțiune în instanță, cerându-și banii. 

✅ În paralel, PSD depune un efort uriaș să o dea jos de la conducerea Primăriei și a inițiat un referendum de demitere. 

Printre cei care au semnat este fostul deputat PNL și pușcăriaș Sorin Roșca Stănescu sau fostul primar Gabriela Firea.

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a cerut chiar arestarea lui Armand, pentru o presupusă fraudă electorală. PNL, deși în conflict dur cu Armand, nu și-a anunțat sprijinul pentru demersul PSD, dar nici nu a apărat-o. Însă, în Consiliul Local al Sectorului 1, PNL refuză periodic să voteze unele propuneri ale lui Armand. 

Gherilă și-n Sectorul 2

Și-n Sectorul 2, USR este la cuțite cu PNL-ul local. Prim-vicepreședintele organizației PNL din Sectorul 2,
Claudiu Săftoiu, a dezvăluit că unii consilieri ai primarului Sectorului 2, Radu Mihaiu (USR), și-au propus singuri majorări substanțiale ale salariilor.

„Am aflat că sunt consilieri ai primarului, fără studii de specialitate, care se ridică peste 8.000 de lei pe lună și care singuri și-au propus majorări la peste 10.000 - 14.000 de lei pe lună.

Când auzi astfel de cifre în sectorul de stat, te apucă amețeala“, a declarat Săftoiu, la Antena 3.

Liderul liberal a amenințat chiar cu ruperea alianței locale cu USR-PLUS. Această declarație a fost făcută după ce Mihaiu i-a lăsat pe liberalii din primărie fără niciun fel de atribuții.

„Ne-au fost retrase toate delegările de competențe, fără o discuție prealabilă și fără a ni se aduce la cunoștință motivul.

Prin urmare, nu putem decât specula că ne aflăm în fața unui șantaj. O încercare mizerabilă de a forța  mâna consilierilor locali PNL pentru a vota noua organigramă și noile tarife Supercom“, a arătat organizația PNL din Sectorul 2. 

Firea nu mai e primar de 10 luni, dar 13 dintre companiile înființate de ea încă rezistă. Colegii ei din PSD care au rămas primari o duc bine merci

Într-adevăr, consilierii PNL și PSD au votat împotriva tarifelor negociate de Mihaiu cu Supercom, societatea care colectează gunoiul în acest sector. 

„Luni de zile am negociat la sânge cu Supercom pentru a obţine nişte tarife corecte pentru colectarea gunoiului. Faţă de ce înaintaseră în primă fază, cele de acum sunt cu 35% mai mici.

Tariful supus la vot e chiar sub cel de la Sectorul 4, singurul sector care mai are un sistem similar bazat pe «plăteşte cât arunci», raportat la volum.

Luni de zile am luptat cu cei de la Supercom pentru acest tarif. Iar când să trecem finişul, partenerii ne-au pus piedică. PNL şi PSD au votat împotriva unui tarif care ar fi deblocat toată situaţia generată de neinspirata taxă de habitat“, s-a plâns Mihaiu.

Sectorul 6: pace și cooperare

Primarul Sectorului 6 nu a avut niciun conflict cu consilierii USR-PLUS sau PNL, de la instalare. Mai mult, în momentul în care a fost ales președinte al organizației municipale, Ciprian Ciucu a anunțat că se va bate pentru „reclădirea încrederii“. 

„Deja a început să scârțâie coaliția USR-PLUS-PNL, inclusiv la Primăria Generală, dar și la primăriile de Sector și cred că este mult prea devreme ca acest lucru să se întâmple. Propun să reclădesc încrederea între USR-PLUS și PNL“, a decarat Ciprian Ciucu.

Totuși, nu a uitat să puncteze că Nicușor Dan a venit la ședința PNL la care se alegea conducerea filialei București și a susținut-o pe contracandidata sa, Violeta Alexandru. 

Spre deosebire de Clotilde Armand sau Nicușor Dan, bugetul propus de Ciucu la Sectorul 6 a fost votat de la prima încercare, cu o majoritate zdrobitoare, de 17 voturi pentru și nouă împotrivă. 

Primarii PSD, nederanjați

În București au supraviețuit, după alegerile in 2020, trei primari din zona PSD: Robert Negoiță, ex-PSD, reales printr-o fantomatică alianță cu Ponta, Daniel Băluță, singurul pesedist 100%, cu carnet de partid, și Cristian Piedone, cel condamnat în primă instanță în dosarul Colectiv.

Piedone face parte din PPU-SL (Partidul Puterii Umaniste – Social Liberal), formațiunea lui Dan Voiculescu. Fiul său a fost ales deputat pe listele PSD, iar ulterior a anunțat că el este membru al PPU-SL, dar rămâne în grupul parlamentar social-democrat. 

În Sectorul 3, bugetul propus de Robert Negoiță a fost votat, la 3 iunie, de PNL și USR, cei care s-au opus fiind consilierii PSD. 

În acest sector, opoziția a venit din partea Anei Ciceală, consilier în Consiliul General al Municipiului București (CGMB).

Cea mai fermă opoziție
la acțiunile primarului
Băluță
vine dinspre presa
care a scris constant
despre contractele
dubioase din Sectorul 4

Ea a fost prima care, împreună cu doar doi dintre consilierii USR-PLUS din consiliul local al Sectorului 3, i-au făcut plângere penală lui Negoiță, după ce doi muncitori de la o companie a primăriei au murit îngropați de vii pe un șantier care nu avea aprobările necesare.

Ana Ciceală este unul dintre consilierii generali USR-PLUS care l-a susținut pe Nicușor Dan, când bugetul propus de acesta era contestat de formațiunea lui Barna și Cioloș. 

PNL Sector 3, condus de Antonel Tănase, i-a cerut lui Negoiță să se „autosuspende“ din funcția de primar. 

În afara acestui incident, administrația PSD n-a fost tulburată de opoziție. 

Bugetul lui Piedone, votat de USR-PLUS

În sectorul 5, bugetul propus de Cristian Piedone a fost votat de consilierii USR-PLUS, iar PNL s-a abținut.

Organizația USR-PLUS din Sectorul 5 a explicat că Piedone le-a acceptat mai multe amendamente, așa că i-a votat bugetul.

„Negociem orice, dar nu negociem principii“: așa începe ultima postare a USR-PLUS Sector 5 înainte de a vota bugetul propus de primarul Piedone.

Clotilde Armand a deschis cele mai multe războaie, dintre primarii noi din București, în Sectorul 1

Postarea USR-PLUS se referă însă la bugetul Primăriei Capitalei, pe care îl respingea, nu la bugetul Sectorului 5, pe care l-a susținut.

Pe de altă parte, nici PNL nu se rușinează să se afișeze cu acest primar: Piedone l-a sprijinit public pe candidatul PNL la alegerile locale parțiale, din iunie, la primăria Bragadiru, o localitate lipită de Sectorul 5.

Cei doi s-au filmat împreună, în timp ce Piedone îi dădea sfaturi liberalului care, la final, a câștigat în fața candidatei PMP, susținută de USR-PLUS. 

Doar presa îl deranjează pe Băluță

După alegerile locale, PNL și USR-PLUS ar fi putut avea majoritate în Consiliul local al Sectorului 4, ținând sub control acțiunile primarului PSD. Dar, în foarte scurt timp de la alegeri, un consilier PNL, Robert Florea, a dezertat și a trecut în tabăra lui Băluță, primind drept recompensă poziția de viceprimar.

Astfel, primarul PSD are majoritatea necesară pentru a-și trece proiectele. Pentru ca tabloul să fie complet, alături de Băluță se află azi mai mulți ex-consilieri USR din mandatul 2016-2020, unul dintre aceștia fiind purtător de cuvânt al organizației PSD din sector.

Unicul consilier local care s-a luptat cu Băluță în legislatura 2016-2020, Guilhem Moulin, de la USR, a fost exclus din propriul partid și nu s-a mai regăsit pe listele pentru consiliul local 2020-2024. 

Cea mai fermă opoziție la acțiunile primarului Băluță vine dinspre presa care a scris constant despre contractele dubioase din Sectorul 4 și despre averile apropiaților primarului.

În primăvara acestui an, primarul Băluță a depus plângere la DIICOT împotriva mai multor jurnaliști, inclusiv de la Newsweek România. 

Plângerea sa a fost respinsă. Mai mulți politicieni și-au exprimat solidaritatea în legătură cu jurnaliștii, dar organizațiile PNL și USR-PLUS din Sectorul 4 au păstrat o tăcere discretă. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te