Zâmbiți, Viktor Orban putea să ne facă mult mai rău!

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 18.08.2022 - 16:17

Viktor Orban a șocat din nou opinia publică internațională. Europeană și globală. De data aceasta cu un discurs ținut pe teritoriul României. La Băile Tușnad.

SHARE

Prezent la școala de vară Tusvanyos, Viktor Orban a criticat NATO și UE pentru ajutorul militar acordat Ucrainei și a afirmat că sancțiunile adoptate împotriva Rusiei au eșuat. A vorbit despre declinul Occidentului și a transmis că vesticii se vor confrunta cu „un deceniu de pericol, incertitudine și război”. A insistat pe ajutorul militar oferit de NATO Ucrainei, apreciind că armele moderne primite de soldații ucraineni nu vor face decât să îi enerveze și mai tare pe ruși, care vor împinge linia frontului mai departe. „Ceea ce facem este să prelungim războiul”.

Nu în ultimul rând, liderul de la Budapesta a precizat că țările europene cu populații etnice mixte „nu mai sunt națiuni.” „Noi (ungurii, n.r.) nu suntem o rasă mixtă...și noi nu dorim să devenim una”, a spus punctat Orbán.

Citește și: Barometrul vizibilităţii miniştrilor: Ciucă în pole position, Rafila și Firea urcare spectaculoasă

Discursul său cu accente fascistoide a fost rapid taxat pe plan european. El a fost catalogat aproape în unanimitate drept „propagandă rusă”. O veche consilieră a sa și-a dat denmisia în semn de protest.

În mod cert avem de-a face cu o deșănțată propagandă făcută Rusiei. Desigur că declarațiile sale sunt mai mult decât scandaloase. Să alimentezi minoritatea maghiară din România cu un discurs antieuropean, antioccidental, să-i sădești în suflet neîncrederea în Uniunea Europeană, să promovezi valori diferite de cele ale majorității, este extrem de periculos. Să vorbești despre puritate etnică în sec. XXI este revoltător.

Un astfel de discurs alimentează falia dintre minoritatea maghiară și majoritatea românească și inflamează sentimente naționaliste și revanșarde.

Poate ar trebui observat că Viktor Orban nu a insistat pe tema autonomiei Ținutului Secuiesc, în ciuda apelurilor repetate ale lui Laszlo Tokes. S-a întâmplat asta la dorința expresă a României. La începutul lunii iulie, ministrul ungur de Externe, Peter Szijjarto a fost în România, iar omologul său român, Bogdan Aurescu, a abordat tema discursurilor pe care politicienii maghiari le țin în țara noastră când vin în vizite private. Aurescu i-a transmis demnitarului maghiar „care sunt sensibilitățile României”, tema autonomiei numărându-se printre ele, și așteptarea ca „discursul public să se încadreze în parametrii pe care îi știm deja”.

Viktor Orban a respectat înțelegerea. Nu a vorbit despre autonomie. Ăsta este un câștig pentru România. În această perioadă, mai mult decât oricând, România nu are nevoie să alimenteze tensiuni interetnice între români și maghiari. Este război în Ucraina, granițele sunt volatile, agresiunea rusă este în desfășurare. Nu ar fi tocmai convenabil pentru România ca Ungaria să rostogolească tema autonomiei minorității maghiare din țara noastră în aceste vremuri tulburi. Să alimenteze tensiunea interetnică până la un nivel la care poate exploda. Imaginați- vă cum s-ar vedea o confruntare, eventual între români și maghiari, în această perioadă foarte tensionată. Ar fi percepută ca un incident în interiorul granițelor NATO, ar fi speculată ca o vulnerabilitate majoră a Alianței.

Citește și: Barometrul vizibilităţii miniştrilor: Ciucă în pole position, Rafila și Firea urcare spectaculoasă

Pe bună dreptate, opinia publică din România s-a inflamat după discursul lui Viktor Orban, solicitând ca oficialii români să ia o atitudine mai fermă împotriva acestor mesaje. Opinia publică este întotdeauna emoțională, iar politica externă se face de fiecare dată cu pragmatism. Emoțiile nu-și au locul aici.

Rațional vorbind, cum putea opri România derapajele lui Orban? Ce putea face concret? Putea să-l împiedice să intre în țară? Ar fi fost un gest brutal și pe deplin nejuistificat. Înainte de a fi premierul Ungariei, Viktor Orban e cetățean european și poate călători liber în Uniunea Europeană. Poate veni la cîte evenimente private vrea în România. Ne place sau nu, asta este.

Dacă România l-ar fi oprit să intre în țara noastră, relația bilaterală ar fi fost aruncată în aer. În prezent, România are nevoie de o relație bună cu Ungaria, cu care negociază dosare grele, cum ar fi, de pildă, unele proiecte de interconectare energetică. Transportând gaze româneşti din Marea Neagră şi gaze azere spre Ungaria, România o poate ajuta să-și reducă dependența energetică față de Rusia. Și l-ar putea elibera un pic pe Orban din „lanțurile” Moscovei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te