Barometrul vizibilităţii miniştrilor: Ciucă în pole position, Rafila și Firea urcare spectaculoasă

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 27.07.2022 - 11:37
Ședință a Guvernului Ciucă. / Foto: Inquam Photos / George Calin

Premierul Nicolae Ciucă ocupă primul loc în topul vizibilității miniștrilor guvernului PNL - PSD - UDMR şi în luna iunie, la mare distanţă de colegii săi de cabinet.

SHARE

Pe locul al doilea se menţine ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu, urmat de miniştrii Transporturilor şi Energiei, care fac un schimb de locuri faţă de luna precedentă.

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila, pe locul 11 luna trecută, urcă spectaculos pe locul al cincilea, o situaţie similară fiind înregistrată şi în cazul ministrului Familiei Gabriela Firea, conform Barometrului vizibilităţii miniştrilor, o analiză realizată de News.ro şi de Agenţia de monitorizare Klarmedia, pe baza monitorizării presei scrise şi online.

Citește și: Alternativă la Thassos. Tavernă grecească, la Năvodari: 9 € gyros, 6 € scoici prăjite, 4 € apa plată

Ciucă conduce cu 18.678 de menţiuni, Sorin Cîmpeanu pe locul 2 cu aproape 5.000 de menţiuni

Prim-ministrul Nicolae Ciucă are 18.678 de menţiuni în presa scrisă şi online, în contextul anunţului referitor la soluţia de compensare cu 50 de bani pentru preţul carburanţilor, dar şi a declaraţiilor privind deciziile din coaliţie vizând modificarea Codului Fiscal şi a participării, la Vadu, la ceremonia de începere a producţiei de gaze naturale în cadrul Proiectului MGD, operaţionalizat de compania Black Sea Oil & Gas.

Pe poziţia a doua în top, cu aproape 5.000 de menţiuni, rămâne ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu, care a înregistrat vârfuri de vizibilitate odată cu anunţarea statisticilor referitoare la rezultatele de la Evaluarea Naţională şi la examenul de bacalaureat.

Cu peste 3.700 de menţiuni fiecare, la mică distanţă unul de celălalt, miniştrii Transporturilor şi Energiei fac schimb de locuri comparativ cu topul lunii mai. 

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, trece de pe locul 4 în mai pe locul 3 în iunie, cele mai multe meţiuni în presa scrisă şi online fiind înregistrate în contextul anunţurilor făcute ca urmare a participării în delegaţia care l-a însoţit pe premierul Nicolae Ciucă în Emiratele Arabe Unite, în special pe tema investiţiilor în Portul Constanţa. De asemenea, numele lui Grindeanu a fost menţionat şi în legătură cu preluarea interimatului la Agricultură. Ministrul Transporturilor a mai avut vârf de vizibilitate odată cu declaraţiile privind stadiul lucrărilor pe şantierul Secţiunii Nuşfalău – Suplacu de Barcău (Autostrada Transilvania). 

Citește și: Putin a strâns robinetul de gaze Nord Stream, către Germania, cu 80%

La rândul său, ministrul Energiei Virgil Popescu coboară o poziţie, vizibilitatea fiindu-i dată de discuţiile din coaliţie referitoare la compensarea preţului carburanţilor, de declaraţiile referitoare la rezervele de energie pentru iarnă, dar şi de soluţiile sale de economisire: ”Se pune problema să încercăm să economisim, să încercăm să stingem un bec, dacă nu mai stăm în acea cameră, să încercăm să dăm cu un grad sau două mai puţin caloriferul sau centrala pe perioada de iarnă”. Popescu a avut menţiuni în presa scrisă şi online şi odată cu adoptarea în Guvern a Ordonanţei de Urgenţă privind decarbonizarea sectorului energetic, despre care a afirmat că este jalon în PNRR, vizând să elimine, etapizat, cărbunele din mixul energetic, până în 2032.

Rafila a urcat de pe locul 11 pe locul 5

Următorul în top este ministrul Sănătăţii, care înregistrează o ascensiune semnificativă, de pe locul 11 în mai, datorită declaraţiilor referitoare la primul caz de variola maimuţei apărut la graniţa României, în Ungaria, la înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate, la spitalele regionale, dar şi ca urmare a recomandării sale, după apariţia primelor trei cazuri de variola maimuţei în România, de a fi evitate relaţiile întâmplătoare cu persoane necunoscute, boala fiind transmisă ”mai degrabă” pe cale sexuală. El a câştigat ca vizibilitate şi prin declaraţiile privind asistenţa medicală pentru refugiaţi şi constatările referitoare la creşterea numărului cazurilor de COVID, odată cu remarca potrivit căreia cazurile înregistrate nu au necesitate internări în spital.

Ministrul Apărării Vasile Dîncu coboară o poziţie, vârfuri de vizibilitate fiind consemnate odată cu declaraţiile cu ocazia prezenţei la Colegiul Militar Breaza, referitoare la corupţie, plecările din armată, înscrierile pentru posturile de voluntar. Ministrul Apărării a mai făcut şi precizări referitoare la pericolul minelor din Marea Neagră, preluate în presa scrisă şi online.

Gabriela Firea a sărit de pe locul 13 pe locul 7

Locul 7 revine ministrului Familiei Gabriela Firea, care urcă de pe locul 13 în mai, odată cu anunţul privind taberele pentru studenţii cu rezultate bune la învăţătură, dar şi a celui conform căruia din luna iulie, alocaţia pentru plasament creşte cu aproape 50%, iar sumele pentru cheltuielile personale ale copiilor din centrele rezidenţiale se măresc de 5 ori. Vârf de vizibilitate a fost înregistrat şi ca urmare a declaraţiei conform căreia Nicuşor Dan, USR Bucureşti, PNL Bucureşti şi ”omul politic de tristă amintire” Ludovic Orban sunt singurii vinovaţi pentru starea jalnică în care a ajuns Bucureştiul.

Locul 8 este ocupat de ministrul de Interne Lucian Bode, care îşi menţine poziţia din luna mai. Vizibilitatea ministrului este datorată zilelor în care la MAI au avut loc discuţii în contextul cazurilor de consum de droguri, declaraţiilor privind deschiderea de noi puncte de frontieră cu Ucraina ca urmare a aglomeraţiei de la graniţă, a afirmaţiilor privind extrădarea Elenei Udrea, mesajele RO-alert trimise cu întârziere. De asemenea, disputa avută pe holurile Parlamentului cu liderul USR Cătălin Drulă, pe tema Ordonanţei de modificare a Codului Rutier, i-a adus şi ea vizibilitate. Anunţurile privind montarea a 600 de camere fixe şi mobile pentru monitorizarea traficului pe trei dintre cele mai circulate artere rutiere şi prvind amenzile acordate pentru comportament agresiv în trafic, i-au adus şi ele vizibilitate lui Lucian Bode. Un alt vârf de vizibilitate a fost înregistrat de ministru în ziua în care a anunţat că Paul al României, condamnat la 3 ani şi patru luni de închisoare în dosarul Ferma Băneasa şi dat în urmărire în 18 decembrie 2020, a fost prins la Paris.

Cu un număr de menţiuni cuprins între 2000 şi 2,500, sunt ministrul Fondurilor Europene Marcel Boloş şi ministrul Muncii, Marius Budăi. 

Ministrul Justiției, pe ultimul loc

Pe următoarele poziţii, având între 1.617 şi 1.211 menţiuni, se află ministrul Finanţelor Adrian Câciu, ministrul Mediuiui Tanczos Barna, ministrul de Externe Bogdan Aurescu, ministrul Dezvoltării Attila Cseke şi ministrul Sportului Eduard Novak.

Pe ultimele locuri, cu sub 1.000 de menţiuni, sunt, în ordine, ministrul Digitalizării - Sebastian Burduja, ministrul Culturii - Lucian Romaşcanu, ministrul Turismului Daniel Cadariu, vicepremierul Kelemen Hunor, ministrul Economiei Florin Spătaru şi ministrul Justiţiei - Cătălin Predoiu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te