Dacă nu ar fi optat pentru un anumit vaccin, practic, toți cei înscriși pe listele de așteptare ar fi vaccinați.
Dincolo de vacarmul de o săptămână din Coaliția de guvernare, provocat de demiterea ministrului Sănătății Vlad Voiculescu (USR-PLUS) de către premierul Florin Cîțu (PNL), rămân cifrele. Și cifrele arată, în acest moment, că nu există un mare interes pentru vaccinarea împotriva coronavirusului.
Până luni seară, s-au vaccinat 2.675.872 de oameni, iar 175.543 sunt înscriși pe listele de așteptare, marți, la ora 16.30. În centre sunt însă disponibile 205.118 locuri.
Un sondaj recent dat publicității, făcut de Biroul de Cercetări Sociale, arată că doar 33 la sută dintre români s-ar vaccina mâine împotriva COVID, iar 15 la sută deja s-au vaccinat. 40 la sută dintre respondenți au răspuns categoric că nu se vor vaccina, iar peste 14 la sută ezită.
Un sondaj mai vechi, al Inscop și Verifield, în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai, arăta că, în februarie, circa 55 la sută dintre români voiau să se vaccineze, iar 39 la sută răspundeau că nu se vor imuniza.
Grosso modo, două luni mai târziu, procentul celor care spun că nu vor să se vaccineze a crescut ușor. Dacă eu aș fi autoritate a statului român, m-aș gândi la cum să cresc interesul pentru vaccinare, nu cum să-mi securizez vreo poziție de putere și nici cum s-o țin din scandal în scandal.
M-aș întreba și de ce conspiraționiștii par să aibă un vad tot mai bun în rândul românilor. Și cum pot împiedica asta.
Asta, dacă principala mea grijă ar fi limitarea pandemiei, ceea ce nu pare a fi deloc problema aleșilor noștri.
PS: Lăudabilă inițiativa de la Timișoara - a primarului Dominic Fritz, a Asociației pentru ATI și a Universității de Medicină și Farmacie - maratonul de vaccinare, care își propune ca între 23 și 25 aprilie să imunizeze zece mii de oameni.