Școala de partid, principalul argument pentru a ajunge în guvernul României

DE Petre Bădică | Actualizat: 26.11.2021 - 16:04

Guvernul e printre puținele instituții unde, la angajare, nu te întreabă nimeni ce școală ai sau ce ai lucrat înainte.

SHARE

Dacă vrei să te angajezi paznic la o farmacie ești chemat la un interviu. Pentru meseria de șofer ai nevoie de experiență, îndemânare și test psiholoigic. Sunt slujbe pentru care trebuie să treci prin mai multe interviuri.

Citește și: Ce-l recomandă pe Cseke să fie ministru la Sănătate și Dezvoltare: manager de petshop și florărie

Dacă ți se face o ofertă de muncă, înseamnă că ai un cv „beton”, ai valoare, ești numai bun de un transfer pe piața muncii. Ca să ajungi ministru e suficient să te susțină o filială locală care aduce voturi partidului ori să ai o funcție importantă la nivel central. Ce și cât ai studiat, unde, când ai avut prima slujbă, ce performanțe ai avut în respectivul domeniu, devin chestiuni irelevante.

Citește și: Ministrul cercetării: contabil, cu două facultăți private. A fost în 6 consilii de administrație

Pentru a ajunge ministru nu trebuie să treci prin niciun filtru: nici educațional, nici profesional. Iar asta e o practică veche.

În anul 2014 am făcut o analiză a miniștrilor din cabinetul condus de Victor Ponta. Scriam că mai mult de jumătate din membrii guvernului Ponta au urmat studii care nu au nici o legătură cu domeniile pe care le conduc, nu deţin masterate sau doctorate în străinătate şi au urmat cursuri de specializare nerelevante. În acelaşi timp, cei 23 de miniștri au strâns, în total, 235 de ani în funcții administrative, politice sau guvernamentale. Vezi AICI

În 2021, guvernul din care, alături de PSD, mai fac parte PNL și UDMR, are tot 12 miniștri care nu au nici experiența, nici pregătirea necesară pentru a conduce respectivele domenii. Ei au fost impuși de structurile centrale sau județene de partid.

Citește și: EXCLUSIV Ce crede Câciu că-l recomandă: Am 600 de articole pe zona fiscal-bugetară și macroeconomie

Un polițist va conduce ministerul agriculturii, un fost gazetar de cancanuri este șef la cultură, un inginer energetician rămâne ministrul de Interne. Un economist vrea să atragă fonduri europene, un contabil este reponsabil de atragerea turiștilor, iar un administrator de pet-shop e competent să dezvolte, în continuare, România.   

Citește și: Ministru la IMM & Turism: contabil la un service auto cu profit 10.000 lei. Prima slujbă, la 29 ani

Există o tripletă care a intrat în guvern pentru a căpăta notorietate. Grindeanu vrea să facă autostrăzi, deși e matematician. Vasile Dîncu a preluat Ministerul Apărării, deși e scriitori profesionist, membru al Uniunii. Gabriela Firea, absolventă de litere, conduce ministerul familiei și tineretului. Cei trei sunt mânați în guvern pentru că au nevoie de imagine. Vor să fie desemnați candidatul PSD pentru alegerile prezindențiale din 2024.  

Citește și: 12 miniștri, „incompatibili” cu domeniul administrat. IT-ist la transporturi, contabil la turism

Mesajul pe care partidele politice îl dau atunci când nominalizează miniștri este: ca să reușești în viață nu ai nevoie de școală. Șansele cresc enorm dacă ai școala vieții de partid.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te