Schimbarea „sintagmei“ strategice?

Ion Petrescu
DE Ion Petrescu | Actualizat: 22.02.2025 - 16:04

Sensul pragmatic al sintagmei „defensiva transatlantică“ la granița de est a comunității NATO l-am asimilat, de facto, la Comandamentul Corpului Multinațional de Nord-Est, care funcționează, de la 18 septembrie 1999, în Polonia, la  Szczecin.

SHARE

Posturile de comandant, locțiitor al comandantului și șef de stat major se rotesc între cele trei națiuni constitutive, respectiv Polonia, Danemarca și Germania.

În a doua decadă a actualului veac, am condus acolo centrul de informare a presei, având în coordonare peste o sută de ofițeri și subofițeri aliați la un exercițiu al NATO cu 40.000 de combatanți - locțiitorul meu fiind un colonel german. Mulți... puțini, dar buni profesioniști. Toți cu un spirit de echipă consolidat și de utilizarea limbii lui William Shakespeare. 

Imprevizibilul Trump

Până mai ieri, oricât de belicoase ar fi fost declarațiile politice ale unor personalități publice de la Moscova sau Washington D.C., rămâneau viabile conexiunile directe între generalii ruși și cei aliați. Iar președintele Comitetului Militar al NATO, amiralul Giuseppe Cavo Dragone tocmai reafirmase angajamentul pe termen lung al alianței față de Ucraina, în timpul vizitei sale la Kiev.

Ulterior, imprevizibilul președinte american Donald Trump a convenit telefonic cu liderul rus Vladimir Putin începerea negocierilor complexe de pace. Prudența s-a instalat la Kiev și defetismul ignoranților - la București.

De altfel, amiralul Giuseppe Cavo Dragone, care a vizitat anterior Kievul, pentru a se întâlni cu președintele Zelensky și oficiali ucraineni, a fost clar: NATO rămâne pe deplin angajată în sprijinul militar pe termen lung pentru Ucraina în fața agresiunii ruse: „NATO nu dă înapoi. Suntem aici pentru a asigura securitatea, printr-un sprijin continuu“, a declarat el. Nici Trump nu a dat înapoi, de la angajamentul său electoral de a contribui semnificativ la instaurarea păcii în Ucraina.

Pace marca Trump sau Putin?... Una care va genera, probabil, o nouă viziune a comunității democratice transatlantice privind relațiile complicate cu Federația Rusă.

Armata rusă are zilnic peste 7.000 de victime - morți, răniți și dispăruți - în confruntarea cu armata ucraineană...

Într-un interviu acordat ziarului italian Corriere della Sera, Cavo Dragone a evaluat strategia militară de până acum a Rusiei.

„Ne aflăm într-un moment critic, în care sprijinul continuu pentru Kiev va împiedica Rusia să obțină vreun avantaj de durată“, a avertizat Dragone.

Din 2022, aliații NATO au oferit Ucrainei un ajutor militar de peste 50 de miliarde de dolari.

Concomitent, echipa de securitate națională a lui Trump este implicată activ în modelarea abordării diplomatice.

Consilierul pentru securitate națională Mike Waltz a subliniat că sancțiunile și acordurile comerciale ar putea fi folosite pentru a face presiuni pe Putin în discuții.

Trump a sugerat, de asemenea, ca SUA să urmărească acorduri - bazate pe resurse - cu Kievul, ca parte a unui potențial acord de pace.

Vicepreședintele JD Vance a condus o delegație la Conferința de securitate de la München (15-16 februarie), unde a avut programată o întâlnire cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, după ce l-a evitat la evenimentul similar de anul trecut.

Keith Kellogg, trimisul lui Trump pentru Ucraina și Rusia, l-a însoțit pe Vance, în timp ce SUA explorează opțiuni diplomatice pentru a pune capăt războiului.

Consilierul pentru securitate națio­nală Waltz a menționat că înalți diplomați americani au acționat deja în Europa, pentru a evalua posibilele cadre de negociere oficială.

Cert este că liderul republican de la Casa Albă a adăugat că vede „o încetare a focului în Ucraina într-un viitor nu prea îndepărtat“ şi a precizat, la fel ca secretarul său al Apărării, Pete Hegseth, că aderarea Ucrainei la NATO „nu este realistă“. Totuși, planul complet de pace al lui Trump nu a fost devoalat integral, posibil și pentru a proteja sensibilitățile și imaginea lui Putin.

Steadfast Dart 25 (STDT25)

Principalul exercițiu al NATO în anul 2025 a fost primul de desfășurare pe scară largă a Forței de reacție aliate (ARF) a NATO, în întreaga zonă din aria de responsabilitate a SACEUR/Comandantului Suprem al Forțelor Aliate din Europa, generalul Christopher Gerard Cavoli. Este cel mai mare Exercițiu NATO din 2025, cu aproximativ 10.000 de soldați, marinari, aviatori și pușcași de infanterie marină, din 9 state aliate și s-a bazat pe noile planuri de apărare ale NATO.

Scopul exercițiului? Steadfast Dart 2025 este prima desfășurare pe scară largă a Forței de reacție aliate a NATO (ARF). Scopul este de a testa capacitățile și procedurile implementabile, precum și interoperabilitatea printre contributorii de trupe și națiunile gazdă. Forța de reacție aliată a NATO /ARF este una strategică, de înaltă pregătire, capabilă pe mai multe domenii și oferă forțe multi-domeniu din întreaga Alianță, pentru a produce efecte într-un termen mai scurt decât a fost posibil anterior.

STDT25 demonstrează capacitatea NATO de a desfășura rapid forțe pentru a consolida activele aliate aflate de-a lungul flancului său estic. Această întărire ar avea loc în timpul unui scenariu de conflict emergent simulat cu un adversar aproape egal. Acesta arată că Forța de reacție aliată (ARF) NATO poate conduce și susține operațiuni complexe pe mii de kilometri în Europa de Est și în orice condiții de stare a vremii.

STDT25 este o demonstrație clară a unității, forței și hotărârii NATO de a continua să facem tot ce este necesar pentru a (ne) proteja reciproc, valorile noastre comune și cele bazate pe reguli și ordine internaţională. Exercițiile NATO sunt defensive, transparente, proporționale și desfășurate cu respectarea deplină a obligațiilor noastre internaționale.

Repere distincte

1) Participarea a 10.000 de militari din: Bulgaria, Franța, Grecia, Italia, România, Spania, Slovenia, Turcia, Regatul Unit. 
2) Au participat forțele aeriene, terestre, maritime și pentru 
operațiuni speciale.
3) 17 mijloace navale, inclusiv nave de debarcare amfibie, fregate, nave de combatere a minelor, distrugătoare și submarine.
4) Peste 20 de aeronave, inclusiv EF2000, F16, AV 8B HARRIER, A400. 
5) Peste 1.500 de vehicule militare, inclusiv tancuri de luptă, lansatoare de rachete, autopropulsate.
6) Artilerie, vehicule de luptă de infanterie (IFV) și transportoare blindate de personal (APC).

Perioada: 8.01 - 21.02.2025.

Steadfast Dart 25 în Bulgaria, Grecia și România - de la începutul lunii ianuarie până în 7.02.2025 - exercițiul s-a concentrat pe desfășurarea ARF din Franța, Italia, Spania, Slovenia, Turcia și Regatul Unit până în Bulgaria, Grecia și România, pe calea aerului, maritimă și terestră, pentru a consolida Flancul de Est al Alianței.

De la 7 la 21.02.2025, exercițiul, condus de Corpul Italian de Reacție Rapidă/ NRDC-ITA, s-a concentrat pe utilizarea NATO și a aliaților care au dislocat întăriri în toate domeniile, în Flancul Estic.

Steadfast Dart 2025 a avut loc în principal în Bulgaria, Grecia și România. Numărul de trupe participante: în total, aproximativ 10.000 de militari, pentru operațiuni terestre și speciale. Forțele din cele 9 state aliate s-au antrenat împreună, cu activele aliate.

Defensiva Europei de Est? Impune luciditatea conducătorilor politici naționali, profesionalismul purtătorilor de uniforme militare, informarea corectă a opiniei publice, transparența exercițiilor militare aliate asumate clar. În tot acest context, adversarul schițat rămâne - nota bene - pur ipotetic.

Va fi schimbată „sintagma“ strategică?... Prevenirea unei noi surprize strategice va invita la măsuri preventive ulterioare. Dincolo de conștientizarea acestora, va conta și acceptarea lor, în mentalul colectiv al aliaților.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te