Pesedizarea nomenklaturii BOR va goli bisericile. Nu azi, ci-n 10-15 ani

DE Mircea Marian | Actualizat: 01.12.2020 - 18:00

Circul organizat de Sfântul Andrei de arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, nu a avut nici o legătură cu tradiția sau cu credința: a fost pur și simplu un gest electoral în sprijinul PSD și o sfidare a guvernului PNL cu șase zile înainte de alegeri.

SHARE

Știu regulile rigide din interiorul Bisericii Ortodoxe Române, dar sunt convins că se găseau soluții ca individul ridicol și corupt din fruntea Arhipescopiei Tomisului, un rebut al găștii Mazăre, să fie trimis la mânăstire. Scos din poziția pe care o are acum, fiindcă este doar o sursă de scandaluri. Dar nomenklatura BOR nu are curaj să se atingă de el și fiecare zi în care Tedosie mai face un spectacol televizat înseamnă că tot mai mulți oameni se îndepărtează de această biserică. 

Amestecul de pesedism și inadecvare de care dă dovadă conducerea Bisericii Ortodoxe va avea efecte pe termen lung. Nu azi. Bisericile încă sunt pline, dar oamenii tineri stau tot mai departe de ele. Se vor schimba generațiile, acela va fi momentul în care clădirile uriașe construite acum, sfidător, de nomenklatura BOR vor rămâne goale. 

Când numitul Dan Ilie Ciobotea a ajuns patriarh mulți am avut speranța naivă că se va adapta vremurilor. Am greșit! Omul a avut un singur scop: să-și constuiască un mega-coșciug, zisa Catedrală a Neamului, piramida în care va fi îngropat patriarhul BOR. Pentru asta, cetățeanul Ciobotea l-a decorat pe infractorul Dragnea, s-a lăsat plimbat prin Voluntari de familia Pandele și a cerut bani de la cei mai toxici primari. Când a început pandemia, Asociația Dăruiește Viața s-a adaptat imediat și a anunțat că dirijează toate fondurile pe care le colecta pentru combaterea coronavirusului. În loc să facă un gest similar, săptămâni întregi conducerea BOR a avut o reacție defensiv-îmbufnată, refuzând să miște vreun leu de la construcția Catedralei Neamului spre sistemul medical. De reacția de după incendiul de la Colectiv nici nu mai are sens să discutăm. 

În Grecia, Biserica Ortodoxă, cu mici excepții, a cooperat decent cu statul, iar rezultatele s-au văzut: țara a avut, în primăvară, una din cele mai mici rate de infectare. 

Știu că lui Dan Ilie Ciobotea, individ mai pragmatic și mai ancorat în chestiunile pământești decât mulți atei, nu-i pasă că, în urma sa, bisercile vor fi goale, fiindcă i-a scârbit și i-a alungat pe credincioșii de bună credință. Nu-i pasă decât să finalizeze această nouă Casă a Poporului, cu cruce pe acoperiș, care „să rămână în urma lui”. 

După alegeri, statul român ar trebui să taie legăturile financiare cu mașina de tocat bani condusă de numitul Ciobotea, să întrerupă conducta care-l întreține. Credincioșii ortodocși nu cred că au nevoie de acest nou Turn Babel, construit numai pentru gloria unui civil al cărui dosar de securitate a dispărut în mod misterios. 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te