Nu ne mai salvează nimeni. Și totuși salvarea există

DE Ramona Ursu | Actualizat: 20.06.2018 - 16:05

Observ că sunt unii care încă mai spun: „Lucrurile nu rămân așa!” Sau: „Are președintele un plan”. Sau: „Suntem în UE, în NATO, nu fac ei chiar tot ce vor cu noi.” Sau: „Au câștigat alegerile în mod democratic, să-i lăsăm să conducă țara”. Sigur, fiecare poate spune ce vrea.

SHARE

Doar că ar fi bine, sănătos, în primul rând pentru noi, să încetăm să ne mai mințim. 

Lucrurile nu vor rămâne așa, corect. Vor fi mult mai rele în următorii doi ani și jumătate, sub PSD-ALDE. Ce au făcut până acum a fost să se concentreze pe cum să-și supună justiția. În mare parte, au reușit. Ce va urma va fi doar jaful. Jaful pur, jaful până la ultimul leu din banii noștri. Nimic nu le va mai sta în cale. Pentru țară nu vor face absolut nimic bun. Nici nu au cum, cu toți golanii și cu toate proastele puse în funcții-cheie. 

Dacă ne gândim că ne va salva cineva, Dumnezeu, forțele supranaturale, americanii etc, atunci sper să ne uităm bine măcar la ultimul an și jumătate. Nimeni, niciodată, nu ne-a salvat. Toate semnalele venite de oriunde, pe plan intern, extern - de la Iohannis, de la magistrați, de la ambasadori, de la UE, de la NATO, de la Departamentul de Stat, de la președintele SUA însuși - nu au avut niciun efect. Mafia a mers mai departe, mereu cu un alt plan mai ticălos, mai bine pus la punct. Nimeni nu i-a putut împiedica să facă toate nenorocirile pe care le-au vrut. Nimeni dintre salvatorii la care ne-am putea gândi și de la care așteptăm, poate, acum soluția. 

Personal, cred că președintele Iohannis nu are niciun plan. În niciun caz unul miraculos. Cel mult, singurul lucru pe care-l poate face e să târască țara asta după el, să mai tragă de timp, să mai amâne niște decizii, în speranța că, la final, la alegerile din 2019 sau din 2020 (dacă va mai fi și atunci președinte), va găsi măcar niște bucăți din noi, din țară, și nu vom fi cu totul praf. Altceva nu poate face președintele, constituțional vorbind. 

Iar când a putut face totuși ceva, când PSD și ALDE și-au spulberat două guverne, președintele a mai dat o șansă PSD. Când a putut face un referendum pe justiție, așa cum anunța și cum ar fi fost normal într-un context ca cel în care trăim acum, nu l-a făcut. Apoi, nominalizarea lui Gabriel Vlase la șefia SIE e totuși un semnal, și nu cred că unul bun. Vlase (PSD) a condus, luni, în locul lui Dragnea, ședința Camerei Deputaților în care s-a masacrat Codul de procedură penală. Președitele Iohannis ne lămurește azi că Vlase “a fost fix propunerea mea la SIE”. OK. 

UE și NATO nu ne vor salva. În ultimul an și jumătate, oricâte mesaje ne-au fost transmise din exterior, PSD și ALDE au făcut exact ce au vrut. Un ultim exemplu: Wess Mitchell, asistentul pentru afaceri europene şi eurasiatice al secretarului de stat al SUA, ne-a vizitat țara. Luni, s-a întâlnit cu Dragnea. Luni, în Parlament, s-a masacrat Codul de procedură penală. Sper că ne e clar că lui Dragnea nu-i mai pasă de absolut nimic. El trebuie să scape și atât. 

Apoi, să nu ne imaginăm că România e cel mai important lucru pentru statele UE sau pentru SUA. Suntem importanți, dar situația e foarte fragilă pe plan extern, nu are nimeni timp, bani, resurse de orice fel să tot panseze și să se concentreze pe o țară care a votat niște condamnați și care nu are puterea de a-i ține în frâu. 

Apoi, cum ne-am imagina noi rezolvarea? Ne spune UE: “Nu vă mai dăm bani”. Așa, și? Cui îi pasă? Se înghesuia PSD să facă proiecte pentru a primi bani europeni? Nu, după cum vedem. Sau ne vor spune partenerii noștri că ne dau un șut în fund dacă nenorocim Justiția și scapă toți penalii de dosare? Până acum nu ne-au spus. Apoi, să ne uităm la Polonia sau la Ungaria. Poate ne lămurim că, din exterior, se pot influența niște lucruri, dar nu cele esențiale. Pentru că nimeni nu poate intra cu tancul la tine în țară ca să facă ordine. Nimeni. 

Dacă ne uităm la ultimul an și jumătate, singurele dăți în care, in mod concret, s-a putut schimba ceva sau am putut ține în frâu acești nemernici, a fost când am ieșit cu zecile și sutele de mii în stradă. Atât. Greșeala a fost că am plecat din stradă crezând că așa e democratic, să-i lași pe cei care au câștigat alegerile să conducă. Nu, democratic ar fi fost ca PSD și ALDE să conducă respectând programul de guvernare cu care au câștigat alegerile. Ce se întâmplă pe legile justiției sau pe Coduri nu are nicio legătură cu asta. Democratic e și să stai în stradă, când țara în care trăiești, când viața și drepturile tale sunt încălcate de niște mafioți. Ce vreau să spun e că eu cred că singura soluție ca să scăpăm de ăștia (pentru că e clar că nu se mai poate continua cu ei așa) e să stăm în stradă, organziat, zi de zi, cu sutele de mii. Și să stăm cât e nevoie. Până când vor ceda. Pentru că poate nu vor ceda într-o zi, două, zece. Dar vor ceda. E singura noastră șansă, dacă mai vrem să schimbăm ceva. Iar dacă cineva, nu știm cine, ne va salva între timp, cu atât mai bine. Dar dacă nu ne va salva?

Așa că poate-i mai inteligent să începem să ne salvăm singuri.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te