N-avem niciun motiv să ne credem mai deștepți ca alții, dar o facem cu insistență prostească

DE Mihai Duță | Actualizat: 17.09.2021 - 13:37

Când țări precum Germania, Franța, Italia sau Spania luau măsuri dure anti-COVID, la noi ieșea Șoșoacă-n stradă și spunea că boala asta nu există. Acum, în România se moare și de zece ori mai mult decât în țările cu populație vaccinată masiv.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

În momentul de față, Spania este pe locul doi la vaccinare în UE, cu 75,5 % din populație vaccinată, Italia, Franța și Germania cu aproximativ 64 %. 

Israel, o altă țară despre care s- vorbit mult, are un procentaj de vaccinare de 61,4%.

Citește și: Se moare și de zece ori mai puțin în țările cu populație vaccinată masiv COVID decât în România

Cel mai prostesc argument al șoșocilor este că în Israel, cu toate că sunt multe persoane vaccinate, numărul de noi cazuri de COVID este foarte mare, iar printre cei îmbolnăviți sunt mulți cu ambele doze făcute, ceea ce este adevărat. Însă toți cei care fac aceste afirmații omit să vorbeascp și despre numărul deceselor din cauza COVID din Israel, care e mai mic de vreo 4-5 ori decât cel din România vaccinată în proporție de 27%. 

Citește și: Cât a durat valul patru al pandemiei: Grecia- 62 de zile, Italia – 60, Franța – 48, Spania - 31

Pentru că vaccinurile anti-COVID au ca principal scop salvarea vieților, iar la acest capitol este evident că au efectele așteptate.

Iar asta e foarte ușor de observat, pentru că cifrele sunt publice, le puteți găsi pe site-ul Universității John Hopkins

Astfel, de la începutul pandemiei, în Israel au fost înregistrate 1,2 milioane de cazuri de COVID și 7465 de decese din această cauză, în timp ce în România au fost 1,13 milioane de cazuri, însă au fost înregistrate 35.286 de decese, adică de cinci ori mai mult.

Comparații similare pot fi făcute cu toate țările cu un procent de vaccinare mai mare de 60%. Singura țară din UE în care se moare mai mult de COVID decât în România este Bulgaria, țară cu 18.02 % din populție vaccinată. 

Desigur, românii și bulgarii se consideră cei mai deștepți, ei n-au nevoie nici de vaccin, nici de măsuri de prevenire.

Pe ce se bazează însă această deșteptăciune? 

Orice comparație am face, pe orice plan, între Germania, Franța, Italia, Spania, Israel și România, nu vom găsi niciun plus pentru noi.

Și-atunci de unde credința asta a majorității populației că nemții, francezii, englezii sau israelienii sunt mai proști decât noi pentru că se vaccinează și iau măsuri dure împotriva COVID?

În realitate, sistemul nostru de educație este printre cele mai slabe din UE, iar încrederea în autoritățile statului este egală cu 0. 

Desigur, aceiași români care cred în Șoșoacă și nu se vaccinează și nici nu poartă mască, se comportă cu totul altfel în Germania sau Italia când merg acolo la muncă pentru că, de evident, aceste două țări sunt mult mai dezvoltate economic, ceea ce arată că nu-s chiar așa de proști cei care le conduc.

Acolo, aceleași persoane care fac scandal aici, poartă și masca, pentru că amenzile sunt mari și se dau fără discuții, și se și vaccinează doar pentru a nu-și pierde serviciul.

Foarte mulți dintre românii care muncesc prin străinătate, în țările astea pline de "proști" care se vaccinează, spun că nu s-ar întoarce acasă pentru că au deja copiii la școlile de acolo care nu se compară cu cele din România. Recunosc implicit că sistemul lor de educație este mult peste cel de la noi.

De asta mi se pare de neînțeles credința asta a românilor că ăia-s mai proști și de asta se și vaccinează. 

Adică ăia-s mai proști, dar noi mergem să lucrăm pentru ei și visăm să ne stabilim acolo. 

Între timp, intrăm cu viteză în valul 4.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te