Anterior, când au aflat despre înființarea Ministerului Familiei, mulți și-au exprimat îngrijorarea că România calcă pe urmele Poloniei și vom asista la o restrângere a dreptului la avort și la revitalizarea discursului violent anti-LGBT, așa cum l-a cunoscut România în perioada nu îndepărtatului referendum pentru familie.
Gabriela Firea a pregătit, la audiere, răspunsurile corecte – „femeile să dispună de propria lor viață si de propriul corp”, „toți copiii să beneficieze de educație sanitară și de noțiuni referitoare la sexualitate”, dar – și aici intervin nuanțele – femeile să fie informate atunci când aleg să facă un avort, să se sfătuiască și cu duhovnicul, elevii să meargă la aceste ore doar dacă au acordul părinților. Apoi, Gabriela Firea a mai spus ceva: „să avem cât mai puține mame minore” (nu e clar cum vede ea reducerea acestui fenomen), dar fără să „afectăm copilăria”.
Să ne întoarcem puțin la informațiile de background.
Discursul anti-avort s-a nuanțat mult în ultimii ani, chiar și în România, vorbindu-se mai mult despre „criza de sarcină” și decizia informată a femeilor. Tipul de consiliere oferită de astfel de centre este, însă, doar în favoarea păstrării sarcinii, după cum arată un text publicat în 2019, în Scena9.
În 2012, din dorința ca femeile care voiau să facă un avort să fie informate, deputatul - pastor PDL Marius Dugulescu, alături de colega sa Sulfina Barbu, depunea un proiect de lege care prevedea consilierea obligatorie a femeilor înainte de a face o întrerupere de sarcină. Acestea urmau să aibă cinci zile de consiliere și apoi să primească un certificat, iar cu certificatul să meargă la doctor. Problema în aceste situații este, însă, urgența actului medical – femeile riscau să depășească termenul în care avortul era legal și să se trezească obligate să păstreze o sarcină nedorită. Am scris despre asta aici.
Apoi, mi-aș aminti și de poziționarea Gabrielei Firea (și a multora dintre colegii ei de partid) în favoarea referendumului Coaliției pentru Familie din 2018, în condițiile în care aceeași Coaliție pentru Familie milita, între altele, și pentru „anularea subvențiilor publice pentru avort și mijloace contraceptive, direcționarea fondurilor astfel eliberate către servicii de sănătate maternă”, „încurajarea medierii de familie în vederea îmbunătățirii relațiilor de cuplu și a prevenirii divorțurilor”.
Așa că m-aș raporta cu ceva mai multă reținere la răspunsurile Gabrielei Firea date în comisiile parlamentare, amintindu-mi și de o declarație a ei din 2014, când era purtătoarea de cuvânt a campaniei prezidențiale a PSD: „Nu ești un om complet fără să crești un copil”.
Așa că, da, sună bine chiar și declarația pe care a pus-o azi pe Facebook, cu ocazia Zilei Internaționale pentru eliminarea violenței împotriva femeilor: „E nevoie de adăposturi, de case protejate, de programe de consiliere, de intervenții rapide ale Poliției, de decizii imediate ale instanțelor. Este nevoie de protecție pentru toți cei aflați în situații de violență în familie.” Dar m-aș uita că, în Programul de guvernare PSD-PNL-UDMR, pentru victimele violenței domestice, la măsuri scrie doar vag despre finanțarea „completă” a serviciilor de protecție, despre campanii de sensibilizare și apelurile la linia telefonică la care victimele cer ajutorul să fie accesibile și în limbile minorităților naționale.
Ce am avea nevoie în realitate pentru victimele violenței domestice? Multe centre pentru victimele violenței domestice, centre pentru victimele violurilor, investiții în brățările electronice, centre pentru agresori, garantarea accesului public la servicii de întrerupere de sarcină și sănătate reproductivă (în pandemie, despre acest drept autoritățile au cam uitat cu desăvârșire). Mia multe despre ce ar trebui să facă statul pentru victimele violenței și pentru a opri acest flagel citiți în recomandările Rețelei pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor.
E foarte posibil ca Ministerul Familiei să nu facă altceva decât să împartă vouchere (nu că asta e cea mai bună politică din domeniul social); de altfel, să ne amintim că, în mandatul Gabrielei Firea, Primăria Capitalei a dat 34 de tipuri diferite de vouchere, însumate ajungând la peste 768 de milioane de lei.
Deci, n-aș saluta poziționarea sa recentă, ci aș aștepta să văd politicile pe care Gabriela Firea a anunțat că vrea să propună pentru creșterea natalității.