Klaus Iohannis are o singură opțiune: închiderea completă și imediată a școlilor

DE Petre Bădică | Actualizat: 19.10.2021 - 19:34

În ziua cu cei mai mulți morți de COVID (575), președintele Klaus Iohannis a anunțat că va face, mâine, o ședință cu responsabilii guvernamentali pentru stabilirea unor restricții clare.

SHARE

În domeniul educației, Klaus Iohannis poate cere o singură măsură: trecerea completă și imediată a școlilor în online. E de văzut dacă nu cumva se va decide o soluție mai radicală: intrarea elevilor în vacanță pentru 2 - 4 săptămâni.

Argumentele sunt nenumărate.

1.     Numărul elevilor bolnavi de coronavirus este în creștere accelerată. Newsweek România a arătat că, în valul al patrulea al pandemiei, numărul copiilor infectați s-a dublat față de valurile anterioare.

Citește și: Valul 4 al pandemiei: 15% dintre infectați sunt copii. Dublu față de valul 3. De 4 ori peste valul 1

Este fără echivoc că valurile pandemiei au accelerat infectările cu coronavirus în rândul adulților și copiilor, deopotrivă. Școala a debutat pe 13 septembrie când se înregistrau 1.849 de cazuri. După mai puțin de o lună de școală avem peste 15.000 de infectări zilnic.

Citește și: Deschiderea școlilor a amplificat valurile pandemiei de COVID. Infecțiile au crescut și de zece ori

În fiecare zi sunt internați cu coronavirus sute de copii, câteva zeci sunt la terapie intensivă.

2.     Eliminarea pragului pentru trecerea în online s-a făcut fără alte măsuri „compensatorii”. În momentul în care s-a decis că școlile să fie cele din urmă închise ar fi trebuit, logic, să se ia alte măsuri care să limiteze mobilitate și gradul de infectare din localități. Certificatul verde este, opțional, pentru că aproape nimeni nu ți-l cere.

Citește și: În ziua cu 574 de morți COVID, este anunțat un mare pelerinaj în București: Vom dezinfecta moaștele

Marile adunări, fie că sunt pelerinaje, concerte continuă nestingherite, controalele aproape că nu există.

În timpul ăsta rata de infectare a ajuns la 16 în București. Toate județele sunt în scenariul roșu. În București, școlile se închid cu zecile, zilnic. O treime au fost deja închise.

Pentru a trimite copiii la școală, a fost eliminat pragul de 6 infectări la mia de locuitori pentru trecerea în online. O decizie discutabilă pentru că nu are nicio bază științifică.

Citește și: Controversa continuării cursurilor față în față la peste 6 la mie. Argumentele, ținute secrete

3.     Haosul în școli. Ministerul Educației a reacționat târziu. Licitația pentru testele rapide în școli abia se derulează. Ministerul Educației a descoperit testarea ca soluție pentru controlul pandemiei în școli, dar părinții nu vor, în procent covârșitor, să își testeze copiii. Medicii au cerut trecerea unor județe unde pandemia a scăpat de sub control în online. Ministerul s-a opus pur și simplu.

Citește și: 33 localități cu peste 10 infectări/mia de locuitori în Ilfov unde DSP cere închiderea școlilor

În timpul acesta mulți părinți și-au trimis cu teamă elevii la școală. De fapt, forțați.

Citește și: Părinții speriați de recordul infectărilor COVID nu își pot retrage copiii de la școala față în față

4.     Vaccinarea la pământ

Președintele a vorbit de măsuri care trebuie luate imediat. Chiar dacă vaccinarea s-a mai înviorat va mai trece până să avem procente bune. Sunt 20% dintre elevi vaccinați, profesori – 60% și părinți – 32%. Ultimii în Europa la toate capitolele. Imediat, doar școlile se pot închide.

PS. Există și un precedent. În noiembrie 2020, tot Iohannis a anunțat, după o întâlnire cu specialiștii, trecerea completă în online a școlilor.  

Comentarii


© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.