Justiția și PSD-ul, cinci ani după Colectiv: niște obraznici care ne iau de proști

DE Mircea Marian | Actualizat: 30.10.2020 - 17:25

Dintre zecile de responsabili pentru tragedia de la Colectiv și pentru faptul că ea rămâne o rană deschisă în societate, eu m-aș uita, azi, 30 octombrie 2020, spre doi: Justiția și PSD-ul.

SHARE

Pare o alăturare forțată, dar, de fapt, încă de pe vremea lui Dragnea, am văzut că sunt mult prea legați, liderii PSD și o parte din capii Justiției. 

A) Justiția: după cinci ani de la Colectiv, refuză să judece cu celeritate procesul în curs. Asta însemna: ziua și înfățișarea, nu termene date de la o lună la alta, cu respectarea strictă a vacanțelor judecătorești. 

Nu, nu sunt vinovați doar judecătorii de la Curtea de Apel, ci și CSM-ul și Inspecția Judiciară care nu reacționează. 

În plus, este evident că sunt chestiuni de care onorabilii procurori, oameni independenți..., fug ca dracul de tămâie. Filmul realizat de ISU în primele minute ale intervenției, care fost uitat în biroul unui șef la instituției și a fost făcut public de către presă, este un exemplu: cine este responsabil că el n-a fost folosit în anchetă? 

Parchetul, în mod evident, se teme să ancheteze erorile criminale de după incendiu, culminând cu refuzul de a-i trimite pe marii arși la tratament în străinătate, deși guvernul Ponta știa că există zero condiții să fie tratați în România.

Magistrații nu dau doi bani pe drama părinților celor morți la Colectiv, părinți târâți de cinci ani prin tribunale și pentru care fiecare înfățișare este un calvar. 

Independența oferită Justiției prin legislația din 2004 a fost un eșec: magistrații au devenit o castă care nu reacționează decât atunci când cineva vrea să le taie vreun leu din salariu sau pensie. În acele momente apare consensul, încep grevele și protestele indignate. Atunci când e vorba de dreptatea unor oameni care și-au pierdut copiii, dau din umeri: asta e legea, ce putem noi face, vom analiza...Nici nu te miră că această castă și-a pus-o în frunte pe doamna Savonea, amica lui Iordache. 

B) PSD-ul lui Ciolacu: foștii lachei ai lui Dragnea, care aplaudau jandarmii care ne rupeau oasele în Piața Victoriei, au adoptat acum un stil unsuros-șmecher. Recită piesa corectă la TV și, pe la spate, se pregătesc să facă ce au făcut și până acum...Pe șest, l-au băgat pe listele de la Suceava, pe o poziție eligibilă la Camera Deputaților, pe fiul lui Piedone Popescu, deși personajul n-are nici o legătură cu PSD. E clar că, acolo, în Sectorul 5, a fost un meci între grupările din PSD, iar tabăra Florea a pierdut în fața taberei lui Piedone, oficial membru al PP-USL, formațiunea lui Dan Voiculescu. Ciolacu n-a avut nici o jenă să oficializeze legătura subterană cu Piedone, promovându-l în Parlament pe fiul acestuia.

O notă specială pentru clanul medicilor ajunși pe listele PSD: ei sunt avocații unui sistem, cel al spitalelor de stat, direct responsabil de moartea marilor arși de la Colectiv. Spitale de stat jefuite de manageri, spitale pline de infecții nosocomiale. Rolul acestor medici în viitorul Parlament va fi să apere acest sistem, pentru ca nu cumva rețelele care-l storc să-și piardă banii. Acuzațiile DNA la adresa lui Bănicioiu - suspectat că a luat șpăgi de patru milioane de lei pentru numirea unor manageri de spitale, care erau de fapt oameni unor furnizori de echipamente și medicamente - sunt doar vârful ghețarului.

Nu am o concluzie. Doream doar ca, în această zi, să nu uităm de acest binom: Justiția, magistrații pesedizați, și PSD-ul. Lor le datorăm faptul că, azi, Colectiv rămâne o uriașă frustrare și o rană deschisă în societate. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te