Ipocrizia ministrului Marius Budăi. Există bani și pentru dublarea salariilor profesorilor

Petre Bădică
DE Petre Bădică | Actualizat: 20.05.2023 - 21:36

Profesorii vor declanșa, luni, grevă generală. Principala nemulțumire o reprezintă salariile mici din învățământ. Ministrul muncii spune că nu sunt bani, lucru complet fals.

SHARE

Un profesor debutant este ademenit în sistem cu 2.800 lei net, spune Ligia Deca. Celălalt ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, dădea cifre mai mici - 2.600 lei pe lună. La acești bani, e mai tentant să mergi în construcții unde ți se garantează un salariu minim de 3.000 lei sau te angajezi la Mc Donald's în străinătate, unde primești minim 1.000 euro pe lună.

Citește și: Profesor cu 15 ani vechime câștigă mai puțin ca un taximetrist sau un vânzător Mc Donald's din Vest

Profesorii au familii, rate și speră la o viață decentă. La banii de mai sus, „catedra” este neatractivă. O școală de calitate se face cu profesori buni.

Pornind de la aceste date, viitorul copiilor sună periculos de rău.

Chemat să rezolve problema salariilor profesorilor, ministrul lipsit de tact și empatie al muncii, Marius Budăi, a zis scurt că nu sunt bani. „Nu există la Ministerul Muncii un sac de bani pe care să-l împărțim la toată lumea. Haideți să fim obiectivi”, a spus ministrul.

Citește și: Marius Budăi le răspunde profesorilor care cer mărire de salariu: „Nu există un sac de bani”

Normal că nu există un sac de bani.

Ministerul pe care îl conduce Budăi cheltuie zeci de miliarde pentru a-i fideliza pe cei 1,2 milioane de bugetari (mai puțini profesorii). 
Newsweek scrie de trei ani de sporurile pentru condiții de muncă vătămătoare pe care le iau cei 1,2 milioane de bugetari care, în majoritate, muncesc din birou. Aceste „atenții” din bani publici sunt date pentru a-i ține aproape la alegeri.

Sporurile pentru boli închipuite costă, anual, 27 miliarde de lei.

Calculul l-a făcut fostul premier Cîțu atunci când era șef la Palatul Victoria.

Citește și: Sporuri imorale de 27 miliarde lei pentru bugetari, „garantate” de Marius Budăi. Cum le-a păstrat

Și, acum, un calcul simplu pentru ministrul Budăi. Dacă salariile profesorilor ar urma să crească cu un procent de 60% (promisiune Ligia Deca, neonorată), ar rezulta un efort financiar de 8 miliarde de lei. Dacă cele 26 miliarde alocate bugetarilor pentru „condiții grele de muncă” s-ar duce în bugetul de salarii al profesorilor, ar fi loc de triplarea lefurilor cadrelor didactice. 
Și ca să înțelegeți că nu e nimic populist aici, uitați-vă cât de strâmbă este alocarea bugetară girată de Marius Budăi. Un director din Ministerul Educației, care se lăfăie toată ziua într-un birou, cu o cafeluță în față, ia un spor de 2.000 lei pe lună. Un profesor cu 30 de elevi la clasă primește 280 de lei.

Citește și: Angajații din Ministerul Educației, sporuri de 8 ori mai mari ca profesorii. Ajung la 2000 lei/lună

Marius Budăi nu are nici tactul și nici pregătirea de a gestiona un astfel de minister. Între 2004 și 2008, Marius Budăi a fost student în economie la Facultatea de Management Financiar Contabil a Facultății Spiru Haret. Termină această facultate la vârsta de 26 de ani. CV-ul complet, mai jos.

Citește și: Budăi, specialist PSD „4 în 1”: student la Spiru Haret, consilier politic, inspector și reprezentant

Profesorii mai au încă un argument pentru a cere salarii mai mari. În cazul medicilor s-a putut. Peste noapte, în 2017, salariile tuturor medicilor și asistentelor s-a triplat, indiferent cât de pricepuți sau loiali meseriei era fiecare.

Citește și: EXCLUSIV Venitul unui profesor, de cinci ori mai mic ca al unui medic. Ce spune Ministerul Muncii

PS. Această grevă generală din învățământ este condusă de aceiași lideri sindicali care au făcut numeroase compromisuri și trocuri politice. Și nu doar cu PSD, ci și cu toate partidele aflate la guvernare. Liderii sindicali din educație primesc mii de lei lunar de la Ministerul Educației ca profesori, deși ei nu predau nicio oră.

Citește și: EXCLUSIV Ministerul Educației plătește 128 norme didactice sindicaliștilor care nu trec pe la școală

Cum poți crede că Simion Hăncescu sau Marius Nistor negociază dur cu Ministerul Educației care le oferă bani nemunciți? Dacă profesorii sunt solidari și cer bani mai mulți pentru munca pe care o depun, ar trebui să fie solidari și să îi înlăture pe liderii sindicali care îi conduc.

Citește și: 20.000 lei/lună încasează sindicalistul Hăncescu. El se plânge că profesorii nu cotizează destul

Citește și: Sindicalistul Hăncescu: 3.700 lei ca profesor fără să dea pe la școală. Venit total: 19.500 lei/lună

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te