E nevoie de un Registru al Subvențiilor pentru Partide, ca să știm cine și pentru ce primește banii

DE Cătălin Prisacariu | Actualizat: 01.07.2021 - 21:47

Câteva milioane de euro în fiecare lună se duc din bugetul de stat către partidele parlamentare și nu numai. Am văzut și unde se duc banii: Drăghici de la PSD și-a luat casă și mașini scumpe, partidul lui Ponta - vreo trei Tesla de peste 300.000 de euro.

SHARE

Newsweek România a dezvăluit în decembrie 2018 că peste 1,8 milioane de lei și trei Mercedesuri de aproape 200.000 de euro au fost beneficiile personale ale cuplului Mircea și Georgiana Drăghici din banii publici primiți de către PSD drept subvenție.

Trezorierul PSD a somat, la acea vreme, Newsweek România să șteargă dezvăluirile publicate în privința sa, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

La aproape trei ani de la acel moment, Drăghici a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare.

Cu o zi înainte de condamnare, Europa Liberă a dezvăluit că Pro România (partidul lui Victor Ponta care a ratat intrarea în Parlament la ultimele alegeri generale) a plătit, într-un singur an, pentru trei mașini Tesla, între 300.000 și 350.000 de euro. Legal. Dar netransparent.

Iar declarația de avere tocmai depusă de vicepremierul Kelemen Hunor arată că, și în anul care a trecut, acesta și soția sa au trăit integral din bani publici: o parte de la Camera Deputaților, restul - de la UDMR, care se finanțează aproape integral din bani publici.

Sunt doar câteva exemple de cum se cheltuie banii publici injectați (ca efect al legii votate tot de politicieni) în partide. Nu puțini bani. În luna iunie a acestui an, de exemplu, Autoritatea Electorală Permanentă a transferat 13,6 milioane de lei partidelor ca subvenție. 

În prima lună a lui 2021, suma a fost de aproape 20 de milioane de lei.

Actualul premier a promis încă din noiembrie 2020, când era numai ministru de Finanțe, că vrea reducerea acestei sume. Promisiunea a fost reiterată în februarie a.c. Iar tăierea pare să fi fost operată, dacă se compară luna ianuarie a.c. cu iunie a.c.

Nu e clar, însă, dacă această reducere este temporară iar dacă nu, cum ar putea fi permanentizată, de fapt, fără schimbarea legii finanțării partidelor politice. Iar când vine vorba de lege, intră în joc mașinăria parlamentară de partid, care din asta trăiește: bani publici.

Nici măcar "revoluționarii" de la AUR, care au propus un proiect de lege de eliminare a subvențiilor pentru partide, nu au votat pentru propria creație (!).

E adevărat că, timid, ceva pași spre transparentizarea cheltuirii banilor publici de către partide se fac: mai nou, Autoritatea Electorală Permanentă publică lunar date despre cum se consumă acești bani de către partide. Nu este vorba, însă, de beneficiari finali, ci de categorii de cheltuieli: chirii, salarizare etc. E un pas, dar e un pas mic iar imaginația partidelor, când vine vorba de ascuns bani, este nelimitată.

Și, dacă banii tot se dau, măcar să știm cui și pentru ce. Căror persoane fizice, căror companii, pentru ce servicii și produse. Cam ca în SICAP/SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice). Să înființăm, să spunem, un Registru al Subvențiilor pentru Partide (RSP).

Acum o vreme, aș fi fost sigur că oamenii noi în politică de la USRPLUS sunt gata să propună un proiect de lege care să pună în practică funcționarea acestui RSP. Dar acum știu că USRPLUS nu doar că nu a comunicat informații despre cum cheltuie bani publici, dar s-a și luptat cu o ardoare demnă de o cauză mai bună în instanță să țină secrete aceste informații.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te