Pro România, partidul lui Victor Ponta, a cumpărat Tesla X de 133.000 de euro din bani publici

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 30.06.2021 - 23:03
Pro România, partidul lui Victor Ponta, a cumpărat Tesla X de 133.000 de euro din bani publici. / Foto: autovision.ro

Pro România a plătit, într-un singur an, pentru trei mașini, între 300.000 și 350.000 de euro, potrivit unei dezvăluiri a Europa Liberă România.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Finanțarea partidelor de la buget generează situații inedite, iar șefii partidelor se întrec în extravaganțe. Subvenția de la bugetul de stat a crescut anual, iar partidele au ajuns în situația să aibă atâția bani încât să nu aibă ce să facă cu ei.

Dacă Liviu Dragnea închiria avioane pentru deplasări externe, iar trezorierul PSD încerca să cumpere vile și mașini de lux, Pro România se poate lăuda că a cumpărat, cu bani publici, cea mai scumpă mașină înregistrată oficial de un partid. Achiziția a respectat legea, iar totul a fost declarat la Autoritatea Electorală Permanentă.

Citește și: ANI: Fostul trezorier PSD, avere nejustificată de un milion de lei. Drăghici, încă un dosar penal

Mașina nu a fost cumpărată din cotizațiile membrilor Pro România, ci din bani publici, subvenția de la bugetul de stat. Banii primiți de Pro România ca subvenție în 2020 au apărut însă ca o măsură excepțională și nu ca o regulă.

Pentru ca Pro România să voteze bugetul pe 2020, guvernul Orban a acceptat ca partidul condus de Victor Ponta să beneficieze de subvenție. Acest lucru nu era posibil, deoarece partidul nu a participat la alegerile din 2016, dar s-a făcut o excepție de la legea finanțării partidelor politice. Pro România a încasat datorită amendamentului 12.3 milioane de lei în 2020.

Citește și: 13,6 milioane de lei, subvențiile acordate partidelor politice numai în iunie de către AEP

Problemele financiare ale Pro România au început să apară după ce partidul nu a mai intrat în Parlament

Problemele financiare ale Pro România au început să apară după ce partidul nu a mai intrat în Parlament și nu mai beneficiază de subvenție, iar Autoritatea Electorală Permanentă a decis să nu ramburseze întreaga sumă cheltuită în campania de la parlamentare.

Mai mult, conducerea Pro România a decis să achiziționeze în luna ianuarie 2021 un automobil marca Tesla, cu o valoare de 636.196 de lei (peste 133.000 de euro). Mașina este de culoare albastră, full electric, are șapte locuri, peste 500 km autonomie și peste 560 de cai putere. Este o versiune de top a celor de la Tesla. Surse din partid spun că mașina, care atinge 100 de km la oră în 3.9 secunde, a fost comandată la cererea lui Victor Ponta.

În aprilie 2020, Pro România cumpăra și un Mercedes Sprinter, prețul de achiziție fiind în jurul a 50.000 de euro.

Fostul șef al campaniei de la parlamentare al Pro România susține că mașina a primit îmbunătățiri de încă 100.000 de euro. Automobilul a fost modificat în județul Galați și a fost folosit în campania de la locale și parlamentare pentru deplasarea liderilor Pro România. Acesta beneficia de televizoare, fotolii modificate, instalație nouă de climatizare și alte elemente de confort față de modelul din fabrică.

Trezorierul partidului, Mircea Dobre, a declarat că a fost cumpărată și o mașină Skoda pentru Pro România. Sursele Europa Liberă susțin că este vorba de o mașină de teren Skoda Kodiaq.

Valoarea totală a celor trei automobile achiziționate de Pro România într-un singur an este între 300.000 – 350.000 de euro (peste 1.5 milioane de lei).

Citește și mai mult pe romania.europalibera.org

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te