Pensionarii speciali vor avea și superimunitate! Un nou succes al ministrului reformist al Justiției

DE Mircea Marian | Actualizat: 18.03.2021 - 19:29

Pensii speciale astronomice, pensionare anticipată, sporuri ridicole și acum și superimunitate: încă un privilegiu pentru una din cele mai dubioase caste ale României, magistrații. Superimunitatea este cadoul coaliției PNL-USRPLUS-UDMR, în frunte cu ministrul Stelian Ion.

SHARE

Pe vremea când DNA-ul era viu, într-un interval de cinci sau șase ani, nu mai puțin de patru judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție au primit condamnări definitive. 

Alți judecători de la Înalta Curte, înhățați de DNA, au scăpat, fără explicație. Printre ei, actuala șefă a ÎCCJ, doamna Alina Corbu, care a avut grijă să-și secretizeze dosarul prin care a fost achitată de acuzațiile DNA.

Cum au alungat-o pe Kovesi și au înființat secția specială de anchetare a magistraților, cum s-a terminat cu dosarele de corupție în rândul magistraților. Ba nu, greșesc: singurul magistrat corupt părea a fi doamna Kovesi, pe care secția specială a fost la un pas să o rețină și să-i ceară arestarea. 

În 2017, câteva organizații ale magistraților - printre care ceea condusă de Dana Gârbovan - au încercat să strecoare prin comisia juridică, condusă de Florin Iordache și dominată de PSD, un amendament prin care CSM urma să avizeze urmărirea penală a magistraților. Interesant, ideea a fost preluată de Stelian Ion, de la USR, și Steluța Cataniciu, de la ALDE. Și-au trecut amendamentul, dar, când a ieșit scandal, l-au retras, cu acordul PSD.

În 2018, judecătorii de la CCR au primit o astfel de imunitate: ei nu pot fi urmăriți penal decât cu avizul plenului Curții. 

Pe scurt, ce a votat azi comisia juridică a Camerei Deputaților, superimunitate pentru magistrați, nu și-a permis nici Dragnea. Cumplit este că această superimunitate a fost susținută de PNL și USRPLUS, care încearcă să acopere mizeria cu petarda “am desființat secția specială“. Degeaba s-a desființat secția specială dacă magistrații vor fi acum protejați de DNA cu ajutorul CSM-ului doamnei Savonea, instituție la fel de pesedizată ca SIIJ-ul controlat de procurorul Adina Florea. 

Crede cineva că, de exemplu, judecătorul Costiniu, de la Înalta Curte, ar mai fi ajuns să fie judecat pentru corupție dacă CSM trebuia să avizeze dosarul DNA? 

În mod laș, azi, ministrul Justiției, Stelian Ion, a șters-o din comisia juridică și și-a delegat votul unui deputat USRPLUS care a votat pentru superimunitate. 

Și-n loc de concluzie: ce a reușit această coaliție PNL-USRPLUS-UDMR, de când a venit la putere? S-a închis dosarul violențelor jandarmilor, din 10 august 2018, și nu s-a făcut nici un efort concret să fie redeschis. Recuperarea prejudiciilor din dosarele de corupție este înmlăștinită - ANAF-ul este condus de o doamnă numită în funcție pe vremea lui Dragnea. DNA-ul nu are în continuare legislația de care are nevoie - răul făcut de PSD n-a fost reparat, nu există nici măcar un proiect de lege inițiat de ministerul Justiției. Nici un ministru PNL sau USRPLUS n-a sesizat DNA-ul cu vreun matrapazlâc al predecesorilor din PSD. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te