Am scris, din vară, mai multe articole în care arătam cum Facultatea de Medicină și Farmacie Carol Davila unde, acum două decenii, era concurență de 10 pe loc, admite candidați cu nota 5. Dacă ai picat examenul admitere, ai obținut nota minimă 5 și îți permiți să achiți o suprataxă, anuală, de 6000 de euro, Universitatea te primește în anul I.
Citește și: Ai luat abia 5 la examen, dar ai 6.000 de euro să plătești? Ai intrat la Medicină. Legal, în România
Universitatea a scos deja o primă serie de absolvenți la suprataxă. Documentele la care am avut acces arată că suprataxa de 6000 de euro există la Universitatea de Medicină de cel puțin 5 ani.
Citește și: UMF a vrut să ia 30.000 euro cu japca de la fiecare student intrat la suprataxă. CNCD: Discriminare
De ce nu știm precis?
Pentru că Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” nu vorbește cu presa. Suprataxa pentru studenții români la „Carol Davila” este mai mare decât taxa pentru studenții străini percepută de alte universități din țară. Ceea ce este absurd. Nicăieri în lume nu se întâmplă așa ceva. Suprataxa de 6000 de euro pentru studenții români este lăcomie pură.
În primul rând, pentru că Universitatea de Medicină din Capitală nu oferă cunoaștere la nivel european. Nici măcat la nivel regional. În clasamentul QS Rankings al universităților din statele emergente ale Europei, Universitatea de Medicină „Carol Davila” nu este clasată. Pe poziția 351 se află Universitatea Iuliu Hațieganu din Cluj Napoca.
În același clasament, există 4 universități de medicină din Ungaria: Universitatea Semmelweis (locul 201-250), Debrecen și Szeghed (loc 301), Universitatea din Pecs (loc 351).
Că suprataxa e doar lăcomie o arată și cifrele de la Ministerul de Finanțe. Universitatea are un profit (excedent) pe anul 2020 de 60 milioane de lei. Doar suprataxarea studenților din anul I aduce facultății peste 5,5 milioane de lei. Iar, suprataxa există și pentru studenții de anul al V-lea.
Citește și: 1.140.000 de euro pentru 190 de picați: atât a încasat Medicina ca să admită candidați cu nota 5,00
Universitatea Politehnica din București va deschide, în franciză, un post de televiziune de știri tot pentru a face bani: din publicitate comercială și, atunci când sunt alegeri, electorală. În premieră pe țară, o universitate va face politică. Nu e de mirare, dat fiind că de proiect se va ocupa Gabriel Petrea, ex-șef la tineretul PSD, ministru și parlamentar PSD. Iar rector al UPB este Mihnea Costoiu, parlamentar PSD și cel care a prezentat, săptămânile trecute, programul PSD pentru educație.
Citește și: Costoiu refuză să spună cât investește UPB în Euronews. Universitatea ia 390 milioane lei de la stat
UPB primește 400 de milioane de lei pe an de la Ministerul Educației. Conducerea UPB refuză să spună cu ce bani va ține în viață un post de televiziune cu 100 de angajați. Mihnea Costoiu spune că face rost de bani pentru că UPB face lucrurile uimitoare (tehnologie, IT, diverse echipamente și sisteme) pe care le vinde firmelor din economie.
Uitându-ne, iarăși, în Clasamentul QS Rankigs, vedem că UPB nu este atât de avansată pe calea științei și cercetării. UPB abia își face loc în prima 100 de universități din Europa centrală din punctul de vedere al inovației, cercetării și cunoașterii. O universitate omoloagă dn Ungaria se află cu 38 de locuri mai sus decât UPB. Și, în general, sunt 6 universități maghiare mai bine clasate decât UPB.
Dar, probabil, ele își văd de școală și de studenți și nu de jocuri politice. Care, pentru UPB, vor înseamna, în final, tot bani.