Diaspora dus-întors. Ce este RePatriot

DE Marius Bostan | Actualizat: 01.08.2018 - 09:44

Înainte de 1989, voiam să plec din țară, să fug în Occident, să scap de dictatura comunistă și, după 1989, am văzut cum mulți dintre ei din jurul meu pleacă să-și împlinească destinul în alte țări.

SHARE

De mic copil am fost preocupat de găsirea unor soluții pentru a face viața oamenilor mai bună. Înainte de 1989, voiam să plec din țară, să fug în Occident, să scap de dictatura comunistă și, după 1989, am văzut cum mulți dintre ei din jurul meu pleacă să-și împlinească destinul în alte țări. Au plecat prea mulți, și oameni foarte buni, iar eu m-am așteptat ca mulți să revină acasă când aici lucrurile vor merge mai bine. Am intrat în NATO și UE și, din păcate, au plecat mai mulți  și sunt departe de țară și nu văd oportunitățile de aici. 

La summit-ul anual al Romanian Business Leaders am propus un proiect care să atragă în primul rând pe cei cu spirit antreprenorial să fructifice oportunitățile de acasă. Inițial, am pus numele proiectului Hai Acasă! Mă gândeam că marea parte a celor plecați au comportament antreprenorial, pentru că și-au asumat riscul să plece. Mă gândeam că strângerea legăturii lor cu țara ar aduce mai multă dezvoltare economică și civică și o ancoră suplimentară strategică de legătură cu Occidentul.  Am avut surpriza să fie cel mai popular proiect propus la Summitul din 2015, că antreprenorii îi iubesc pe cei plecați și ar dori să îi aibă alături.  Așa am început, am stabilit că vom finanța din banii noștri tot efortul de a transmite acest semnal, că este important să arătăm oportunitatea, sursele de bogăție și de afaceri din țară și să mergem noi în cele mai importante locuri din lume unde sunt români și să le oferim informații și sprijinul nostru. 

Proiectul este plătit din banii noștri, ai celor ce avem activități, și a câtorva sponsori  care au înțeles importanța demersului nostru.

În echipa lărgită suntem cam 200 de antreprenori implicați în toată lumea. Mesajul nostru se transmite în principal pe rețele sociale și media clasică dar și direct în conferințe, ședințe de lucru, discuții directe. Am interacționat direct cu peste 7.500 de persoane în cei 3 ani de la fondare. Am organizat 2 mari întruniri anuale la care au participat în total peste 500 de antreprenori. Anul acesta, între 4-7 octombrie, vom sărbători Centenarul la Alba Iulia. Contăm pe participarea a cel puțin 200 de leaderi de business români din toată lumea și vom pune la cale noi afaceri și proiecte generoase. Până acum, am făcut conferințe la Torino, Milano, Roma, Madrid, Valencia, Dublin, Londra, Paris, Oslo, Bergen, Nisa, München, Atena, Ierusalim, Tel Aviv, plus în România, anual, la Alba Iulia, Focșani și în alte 30 de localități, cu ocazia Zilelor Diasporei, o altă inițiativă a RePatriot. În luna august, vom merge în foarte multe locuri din România să pledăm în fața autorităților locale despre importanța Diasporei.

Noi oferim informație despre oportunitățile de afaceri din diverse domenii, despre finanțare, educație antreprenorială și consiliere și, cel mai important, oferim apartenența la o echipă cu principii și valori solide. Dacă sunt idei de afaceri de care suntem interesați, putem participa și putem co-investi. Cel mai important lucru pentru noi este să transmitem un mesaj credibil despre realitatea de aici și despre cum poți face afaceri și poți aduce valoare țării tale și să inspirăm cât mai multă lume să facă asta. Am inspirat și Guvernul, care a inițiat programul Diaspora Start-up, și avem speranța că va genera un mic val de noi antreprenori din toată lumea care  vor iniția afaceri acasă.  


Citește dosarul Diaspora dus-întors, despre românii din străinătate care s-au întors în țară și au succes aici


Mulți români pleacă din țară, dar unii se întorc. Și au succes aici.


Din simplu muncitor, patron de firme de construcții în Italia și România


Mentalitate belgiană, afaceri românești


Terapia prin sport, conceptul dezvoltat de un român


Paste italiene, gătite pe loc după cum vrea clientul

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te