De ce este o Rusie înfrântă în război mai periculoasă decât una victorioasă

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 25.11.2022 - 15:29

Înfrângerea rușinoasă a URSS în Afganistan, din anii ’80, este pe cale să se repete cu Rusia din prezent. De data aceasta în Ucraina.

SHARE

Așa cum ne-a obișnuit de-a lungul mileniilor, Istoria se repetă aproape la indigo.

Și de data aceasta, rețeta învingerii unui colos militar cu picioare de lut precum Rusia este aceeași: o armată super-descentralizată, formată din grupuri reduse de militari, care acționează cu o autonomie crescută și organizează atacuri rapide și surprinzătoare împotriva invadatorului.

Și de această dată Rusiei i-au venit de hac aruncătoarele portabile „Stinger”, pe care le poate purta orice infanterist și care sunt capabile să distrugă avioane, tancuri etc. Lor li s-au alăturat arme de concepție mai nouă, cum sunt celebrele „Javelin”- urile.

După înfrângerea Rusiei în Afganistan, pe teritoriul țării proaspăt eliberate grație efortului american de război s-au plantat sădit semințe ale fundamentalismului islamic antioccidental.

În Afganistan, celulele teroriste și-au găsit terenul propice pentru a se înmulți și a se consolida. În Afganistan, Al Qaeda lui Osama bin Laden a plănuit o lovitură letală împotriva Americii precum 11 septembrie 2001.

S-a întâmplat acest lucru pentru că America a înțeles abia mai târziu că, odată eliberată, o țară din proximitatea geografică a unui inamic de calibru precum URSS, nu trebuie abandonată, ci ajutată pe cât posibil să rămână sub influența Vestului.

Asta pentru că, deși a pierdut războiul, inamicul lucrează în continuare în subterane.

După ce Rusia a pierdut Afganistanul, KGB-ul a muncit să transforme această țară într-un pol de anti-americanism și anti-occidentalism. Și i-a reușit pe fondul sărăciei, lipsei de educație și fundamentalismului religios.

Nu susțin că Rusia nu ar trebui să piardă acest război. O Rusie slăbită, însă, de acest conflict este o pradă facilă pentru China, care o poate transforma oricând într-un rezervor de resurse necesare dezvoltării sale și detronării SUA de pe poziția de hegemon global.

China a început deja acapararea a Rusiei. Aducerea ei în starea de dependență. „Rusia devine din ce în ce mai dependentă de China din punct de vedere economic, politic și militar. Practic, China este nelipsită din toate scenariile privind dezvoltarea Rusiei în următorul deceniu“.

Fraza îi aparține lui Denis Sokolov și a fost inserată într-o analiză intitulată „Rusia, o superputere proxy a Chinei“, parte integrantă a raportului „Rusia- scenarii pentru 2030“, publicat de Fundația Rusia Liberă, un influent think- tank american.

Astfel, pe măsură ce Rusia este împinsă afară de pe piețele europene de energie, China devine un consumator tot mai important de hidrocarburi și alte resurse naturale provenite din Rusia. În anumite industrii, influența Chinei este foarte profundă, până la dependență. Este vorba de industria prelucrării lemnului, extracției petrolului, producției de materiale de construcții, prelucrării metalelor etc.

În aceste domenii, companiile rusești sunt dependente, nu doar în ceea privește vânzarea de materii prime către China, ci și la capitolul achiziției de echipamente și al investițiilor chinezești.

Va fi foarte greu ca Occidentul să evite transpormarea Rusiei într-o „super- putere proxy” a Chinei. Acest lucru este însă necesar.

Obiectivul poate fi atins printr-o fărâmițare teritorială a Rusiei, un scenariu vehiculat destul de mult de când a izbucnit războiul.

Prin aparația unei salbe de republici independente, care să nu poată fi stăpânite de Beijing, China poate fi împiedicată să se dezvolte accelerat în următorii ani și să pună în pericol supremația Occidentului. Să atenteze, în definitiv, la stilul nostru de viață.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te