Dansăm și bem la înmormântarea noastră

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 09.10.2021 - 19:25

Să moară 357 de persoane într-o singură zi de o boală pentru care există protecție și de care te poți feri este șocant pentru mine. Cifra este uriașă și va crește în următoarele două săptămâni. Dar nu putea fi altul efectul inconștienței generale.

SHARE

Președintele României, PNL, USR PLUS, PSD și AUR sunt prinși, cu toții, într-o criză politică, pe care nu vor să o rezolve nici dacă grămada de morți se face tot mai mare.

Primii trei actori ai acestui blocaj se acuză reciproc că „au dat foc la casă”. Klaus Iohannis și PNL arată cu degetul spre USR PLUS că a plecat de la guvernare la începutul valului 4.

USR PLUS îi blamează pe liberali pentru că au creat o criză politică, pentru bani, la începutul dezastrului umanitar în mijlocul căruia ne aflăm. 

Citește și: Nou record negativ al pandemiei COVID: 357 de decese în 24 ore. Scădere a numărului de cazuri noi

De pe margine, PSD aruncă lemne pe ferestrele casei în flăcări - un buștean de alegeri anticipate, câteva vreascuri de guvern minoritar, în timp ce George Simion de la AUR face un live pe Facebook și se distrează în selfie-uri cu Florin Cîțu. 

În hărmălaia asta politică enormă, toți au uitat cel mai important lucru: în casa care arde ne aflăm noi, poporul român. Cele cinci tabere se bat pe telefonul cu care ar trebuie să sune la pompieri, iar noi, refugiați în ultima cameră rămasă intactă, asistăm cum focul a cuprins deja ușa. 

357 de persoane bolnave de COVID-19 au murit în ultimele 24 de ore. Cifra este uriașă. Uriașă mai ales pentru că acești oameni au pierdut lupta cu o boală pentru care există deja o protecție verificată și de care te poți feri dacă respecți câteva măsuri minimale de izolare.

Citește și: Crește numărul paturilor COVID în secțiile ATI, însă un singur loc e liber în toată țara

Din totatul decedaților anunțați pe 8 octombrie (385, pentru că au fost raportate și 28 de decese din septembrie), 352 erau nevaccinați. E incredibilă această cifră. Practic, 9 din 10 morți nu au folosit scutul oferit de dozele anti COVID-19 (după un calcul al lui Dragoș Vana).

În ciuda acestor cifre înspăimântătoare, în ciuda faptului că vineri la terapie intensivă erau internați 1.561 de pacienți, cel mai mare număr de la debutul pandemiei, iar alți 15.467 de bolnavi se aflau în spital în stare precară, scepticismul cu privire la vaccinare rămâne la fel de uriaș și de înspăimântător printre români. 

E un dezmăț sinucigaș în mijlocul furtunii, de la președintele țării până la cel mai ascuns cătun al României. Suntem la o înmormântare, dar ne comportăm ca la o nuntă.

Dansăm și bem la înmormântarea noastră, deloc îngrijorați că mai avem puțin și intrăm în groapă. Convinși, în schimb, că preotul care cântă prohodul e un membru al ocultei mondiale, mormântul e o invenție a presei ticăloase, iar crucea, o minciună pe care ne-o vând pe bani mulți cei de la Big Funerals. 

Doar că, ce să vezi, totul e adevărat. Boala e adevărată și cruntă. Moartea e adevărată și definitivă. 

Și, mai ales, morții nu îi pasă nici de justificările noastre, nici de excepțiile de la lege.

Pelerinajul de la Sfânta Parascheva, de exemplu, ar fi fost o ocazie minunată de a stimula vaccinarea exact în rândul acelor categorii care sunt cele mai sceptice.

Citește și: 11 morți, zilnic, la Iași. Trei bolnavi au murit luptând cu sufocarea în triajul de la Sf. Spiridon

Dacă s-ar fi impus accesul la moaște doar cu certificat verde - vaccinați, testați, trecuți prin boală -, iar acest lucru ar fi fost anunțat în urmă cu o lună, probabil asta ar fi făcut ca măcar o parte dintre pelerini să se vaccineze.

Și măcar o parte dintre ei ar fi fost salvați de la moarte sau de la sechele pe viață cauzate de o boală care nu e o conspirație, ci o cruntă realitate.

În schimb, la Iași, unde nu mai există loc la ATI și sunt 800 de infectări pe zi, mersul la raclă e fără limită. La fel și sărutările pe sticla care poartă virușii de la un credincios la altul. Doar că Dumnezeu ne-a trimis doctorii, medicamentele și spirtul să ne apere de boală, nu busuiocul și apa sfințite. Cele două sunt pentru altceva.

Dar, pentru politicienii români sunt mai importante populismul și ipocrizia religioasă decât viața oamenilor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te