Dacă PSD iese pe primul loc, USR-PLUS mai vrea la guvernare? Cinic vorbind, opoziția i-ar conveni

DE Cătălin Prisacariu | Actualizat: 06.12.2020 - 18:54

Toate sondajele de până acum arată că PSD ar putea să ia peste 30% din voturi în final la alegerile parlamentare de anul acesta. Dacă asta se va întâmpla și USR-PLUS nu trece de 15%, un dezastru este pe cale să se întâmple.

SHARE

De la 29% la 32%, arată casele de sondare că ar lua PSD din voturile de azi. Cu ce ar mai putea primi după redistribuirea voturilor venite de la partidulețele care nu intră în Parlament, PSD ar putea strânge poate și peste 35% din voturi sau chiar mai mult. Iar dacă partidul lui Ponta trece pragul, o alianță a celor două partide poate depăși 40% din mandate. Adăugați UDMR, ceva oaste de strânsură și, astfel, ajungem cu toții la un scenariu care părea puțin posibil: PSD cere poziția de premier și guvernarea?

Imposibil? Mai gândiți-vă...

Ce se poate întâmpla, însă, în tabăra PNL - USR-PLUS, în acest caz? PNL pare să fie la cel puțin 30% din voturi pe sondajele de la ora 18.00, poate depăși 32-33% după redistribuire. USR-PLUS, însă, pare cantonat la 15% și nu va lua mare lucru la redistribuire.

Aritmetic, 32-33% la PNL și 15-16% de la USR-PLUS înseamnă 47-49% din mandatele parlamentare și prima șansă la guvernare, peste o alianță a PSD cu partide mici de 5-7%. Dar, trebuie să ne întrebăm, ar mai vrea USR-PLUS să intre la guvernare cu 15-16% din voturi și, deci, fără o pârghie foarte puternică de negociere cu PNL pe ministere și alte acareturi ale guvernării? Iar dacă nu vrea, ce se întâmplă cu PNL? Evident, e puțin probabil ca PNL să poată guverna, ar intra în scenariul constituirii unei alianțe de tip arhipelag, cu multe insulițe politice, o alianță instabilă și periculoasă.

Toate acestea, însă, sunt numai scenarii de lucru deocamdată pe date incomplete. Mai sunt peste două ore de vot. Va fi, din nou, o luptă crâncenă până la final.

Comentarii


© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.